Tajvan: Talas #MeToo optužbi poslije Netfliksove serije

Optužbe su ispočetka bile ograničene na političare iz vladajuće Demokratske napredne stranke (DPP), u kojoj je nekoliko visokih zvaničnika podnijelo ostavku

6669 pregleda 0 komentar(a)
Foto: DAMOU ENTERTAINMENT
Foto: DAMOU ENTERTAINMENT

Tajvan trenutno potresa lavina optužbi za seksualna uznemiravanja i zlostavljanja, izazvana serijom striming servisa Netfilks, za koju mnogi kažu da je izrodila lokalni pokret #MeToo.

U poslednje dve nedelje oglasilo se više od 90 žena i iznele su optužbe protiv raznih ljudi širom ostrva.

Optužbe su ispočetka bile ograničene na političare iz vladajuće Demokratske napredne stranke (DPP), u kojoj je nekoliko visokih zvaničnika podnelo ostavku.

Ali, one su se vrlo brzo proširile na čitavo tajvansko društvo, a sada se izriču i protiv lekara, profesora, sportskih sudija i Jutjubera.

U subotu je istraživačica jedne nevladine organizacije optužila poljskog diplomatu za seksualni napad.

Mnoge žene smatraju da je ovo odavno trebalo da se dogodi u tajvanskom društvu, inače hvaljenom u svetu zbog napredne politike i posvećenosti rodnoj ravnopravnosti.

Obećana reforma

Cai Ing Ven, predsednica i prva žena koja je došla na čelo ostrva, izvinila se i zarekla da će biti sprovedena reforma.

EPA

„Ranije smo imali pojedinačne slučajeve seksualnog uznemiravanja, ali nikad ovolikih razmera.

„Ovo je prvi put da mnogi skriveni problemi u različitim profesijama isplivavaju istovremeno", rekla je za BBC Liu Ven, doktorka tajvanske Akademije Sinika.

Žena u tridesetim godinama je rekla za BBC da je osetila podstrek da se ponovo oglasi pošto ju je seksualno zlostavljao njen šef, poznati aktivista za zaštitu životne sredine.

Kad je gospođica Ceng, kako želi da je predstavimo, prvi put zatražila pravdu prošle godine, rekla je da su je ignorisali i da je naišla na zid.

Ali kad je opet javno progovorila na internetu prošle nedelje, dobila je izvinjenje sa radnog mesta i od dotičnog aktiviste.

On je podneo ostavku i rekao da mu je žao zbog nekih načina na koje se poneo

U međuvremenu, njen inboks se ispunio porukama drugih žena koje su iznele sopstvene pritužbe na istog čoveka.

Podstrek sa malih ekrana

Zaslužnom za prvi talas optužbi smatra se lokalna televizijska serija.

Wave Makers, serija o tajvanskom političkom osoblju koje se bavi izborima, premijerno je prikazana na Nefliksu krajem aprila.

U danas legendarnoj sceni, mlada pomoćnica se zatekne sama sa mentorkom, portparolkom stranke i glavnim likom u seriji.

DAMOU ENTERTAINMENT

Da li ona sme da joj se poveri o zlostavljanju koje je doživela od muškog kolege, znajući da će prijava izneta javno ukaljati reputaciju stranke i najverovatnije njenu karijeru?

Ona se ipak odlučuje da joj sve ispriča.

Starija žena je sasluša i odluči da joj pomogne.

„Ne dozvolimo da se ovo samo prođe bez posledica, u redu?

„Ne smemo dozvoliti da im ovakve stvari olako prođu, inače ćemo uveti i umreti", kaže ona, umirujući zabrinutu članicu izbornog štaba.

Ova scena smatra se zaslužnom za rađanje #MeToo talasa koji je sada zahvatio čitav Tajvan.

DAMOU ENTERTAINMENT

Bivša članica izbornog štaba DPP-a napisala je esej na društvenoj mreži Fejsbuk, 31. maja, pozivajući se na seriju.

„Ne dozvolimo da im ovo prođe", napisala je Čen Čiemn Džou, pre nego što je opisala njeno iskustvo seksualnog zlostavljanja na poslovnom događaju.

Ona se obratila nadređenoj, koja je zadužena za ženska pitanja u stranci, i podnela prijavu.

Kaže da ju je ona upitala zašto ništa nije rekla, pre nego što ju je savetovala da zaboravi na optužbu.

DAMOU ENTERTAINMENT

Talas optužbi

Čenina objava je u međuvremenu uzburkala čitav Tajvan i podeljena je na društvenim mrežama hiljadama puta.

Izgleda da je podstakla i druge u politici, ali i šire, da prijave njihova iskustva sa zlostavljanjem i kako su nadležni reagovali na to.

Posle Čenine prijave, još jedna bivša članica izbornog štaba DPP-a rekla je da ju je njen nadređeni verbalno zlostavljao i sabotirao njenu žalbu za zlostavljanje protiv drugog muškog kolege.

Ostavke je podnelo nekoliko viših zvaničnika DPP-a, među kojima Hsu Čia Tien, rukovodilac u Čeninom slučaju, koga je stranka suspendovala, kao i Jen Či Fa, savetnik predsednika, koji je negirao optužbe za seksualno zlostavljanje jedne aktivistkinje.

Ni Jen ni Hsu nisu odgovorili na BBC-jev zahtev za komentar na optužbe.

Opoziciona stranka KMT takođe je zasuta optužbama.

Prošle nedelje je jedna novinarka rekla da ju je poslanik KMT-a, Fu Kun Či, silom poljubio na medijskom događaju 2014. godine, što je Fu negirao.

On je ponovio njegov javni demanti za BBC, rekavši da nikad nije učestvovao ni u kakvom seksualnom zlostavljanju žena niti podređenih.

Lokalna poslanica KMT-a takođe je iznela optužbu za zlostavljanje protiv slavne medijske ličnosti, koja se potom izvinila za ponašanje uz reči da je bio pijan i da se ne seća događaja te večeri.

Do sada je zabeleženo više od 90 slučajeva u u bazi sačinjenoj na osnovu prijava okačenih i na društvene mreže.

Neki od najpoznatijih optuženih muškaraca su:

  • Vang Dan, vođa protesta na Tjenanmenu: Izgnani politički aktivista i bivši lider studentskih protesta na kineskom trgu Tjenanamen iz 1989. godine. On je negirao optužbe za seksualni napad dvojice mlađih muškaraca. Jedan od njih, Lu Juan Čun, podneo je tužbu 7. juna tvrdeći da je Vang pokušao da ga siluje u hotelskoj sobi 2014. godine. Vang je podneo ostavku na položaj na fakultetu i poručio da će se vratiti u Tajvan iz SAD kako bi se borio protiv tužbe.
  • Bej Ling, izgnani pesnik: Čien Li Jing, jedna od scenaristkinja serije Wave Makers, optužila je 2. juna eminentnog pesnika za seksualni napad. Ona je navela da ju je on pipkao bez njene dozvole i ljubio. On je njeno svedočanstvo nazvao „fabrikacijom" i rekao da se drugačije seća tog njihovog susreta, dodavši da je do njega došlo posle mesec dana udvaranja.
  • Bartoš Ris, poljski diplomata: Istraživačica nevladine organizacije Lai Ju Fen iznela optužbu, 10. juna, da ju je poljski diplomata seksualno napastvovao prošle godine, ali su tužioci istražili slučaj i odlučili da ne podignu optužnicu protiv njega. Ris je odgovorio na Tviteru negiranjem optužbi. On je rekao da su tužioci presudili da optužbe nisu potkrepljene i odbacili čitav slučaj. BBC nije uspeo da stupi u direktan kontakt sa Risom, koji je napustio Tajvan u novembru 2022. godine. Poljska kancelarija u Tajpeju saopštila je da je prošle godine takođe sarađivala sa tajvanskim vlastima na ovom slučaju i da je „Ris napustio Tajvan čim je slučaj raščišćen". Naveli su da su „protiv svakog oblika zlostavljanja".
GETTY IMAGES

Kakva su reakcije?

Rodna ravnopravnost bila je pitanje kojim se Tajvan ponosio, naročito u poređenju sa susednom Kinom, gde Peking zastupa tradicionalne rodne uloge i vrši pritisak na žene da rađaju više dece.

U Kini nema žena na višim političkim položajima, dok se na čelu Tajvana već skoro čitavu deceniju nalazi žena.

Zastupljenost žena u tajvanskom parlamentu je 43 odsto, mnogo više od svetskog proseka koji iznosi 29 odsto, prema podacima Interparlamentarne unije.

Predsednica Cai odgovorila je brzo na optužbe, izvinivši se dvaput za propuste njene stranke.

Ona je prošle nedelje izjavila da su oni koji su se oglasili povodom seksualnog zlostavljanja bili žrtve, a ne provokatori, i da im se zahvaljuje što su obelodanili iskustva.

„Naše društvo u celini mora ponovo da se obrazuje", rekla je ona.

Ovaj #MeToo momenat usledio je u kritičnom periodu za tajvansku politiku.

Baš kao i u dotičnoj televizijskoj seriji, ostrvo se nalazi u jeku priprema za predsedničke izbore u januaru sledeće godine.

Dan posle objave prve članice izbornog štaba na Fejsbuku, predsednik DPP-a i kandidat za izbore u januaru, Vilijam Lai, izvinio se i naložio reformu načina na koji stranka rešava optužbe za seksualni napad.

„Nećemo dozvoliti da to prođe tek tako", rekao je on, parafrazirajući prepoznatljivu rečenicu iz serije Wave Makers.

On je predložio zvaničnu istragu o optužbama i reformu za jačanje zakona o seksualnom zlostavljanju.


Kako jezik pomaže borbi protiv seksualnog zlostavljanja:


Neočekivana reakcija javnosti

Scenaristi serije su izjavili da nisu očekivali ovakvu reakciju javnosti.

Oni su za BBC rekli da su se nadali „kako će preko idealizovanih opisa reagovanja na zlostavljanje na radnom mestu u seriji, gledaoci moći da vide primer za izražavanje sopstvenih očekivanja kako bi takvi problemi trebalo da se reše."

SUPPLIED

Nema nikakve sumnje da je u toku svođenje računa, tvrde posmatrači, dodajući da je ovo značajan trenutak na Tajvanu za bavljenje rodom i seksualnim zlostavljanjem.

Ali je ovo i osetljiv period za mnoge žrtve, koje su preko noći postale deo traumatične javne rasprave.

Mnogi su skeptični prema obećanjima o trajnim promenama.

Što se tiče Ceng, žene koja je prošle nedelje dobila izvinjenje, ona je zahvalna što je ova TV serija otvorila tu raspravu.

Međutim, ključna scena podrške i potvrde, a ne zataškavanja, i dalje deluje kao fikcija, kaže ona.

„Dok sam gledala seriju, osećala sam snažnu povezanost, ali ja nemam saosećajnog nadređenog kao što su imali likovi u seriji koji se bore za pravdu", kaže ona.

Dodaje da se u seriji vođa stranke na kraju izvinila i poručila žrtvama da sačekaju da ih ona sustigne u njihovoj potrazi za pravdom.

„Međutim, nisam sigurna da je tajvansko društvo spremno da u potpunosti prihvati pokret #MeToo", zaključuje ona.


Ko seksualno napastvuje i snima žene u Istočnoj Aziji:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: