Izbori u Americi: Trampovim rivalima je potrebna promjena igre

Prva debata republikanskih predsjedničkih predizbora 23. avgusta

8054 pregleda 71 reakcija 0 komentar(a)
Glavni rival Donalda Trampa, Ron Desantis kritikovao je njegovu pretnju da će preskočiti debate, Foto: Getty Images
Glavni rival Donalda Trampa, Ron Desantis kritikovao je njegovu pretnju da će preskočiti debate, Foto: Getty Images

Donald Tramp je preuzeo vodeću poziciju u trci za republikanskog predsedničkog kandidata za 2024.

Njegovi protivnici treba da ostave utisak koji menja igru na televizijskim debatama.

Prvo, svaki od 14 kandidata mora da prikupi dovoljno donatora i zadovolji određene uslove ispitivanja javnog mnjenja da bi se kvalifikovao za pozornicu.

Nekoliko istaknutih imena kaže da su uspeli, dok drugi još očajnički prikupljaju podršku.

S obzirom da Tramp preti da će preskočiti debate kako bi sačuvao ogromno vođstvo, nejasno je koliko će ovi forumi uticati na trku.

Kada su debate?

Prva debata republikanskih predsedničkih predizbora biće održana u sredu 23. avgusta, a druga će verovatno uslediti sledeće noći.

Prva će se održati u Milvokiju u Viskonsinu, gde će stranka biti domaćin formalne konvencije o nominovanju sledeće godine.

Viskonsin je ključna država koju će eventualni republikanski kandidat verovatno morati da dobije na opštim izborima u novembru 2024. da bi stigao u Belu kuću.

Očekuju se još najmanje dve debate u narednim mesecima, a sledeća se očekuje u predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana u Kaliforniji u septembru, ali datumi još nisu određeni.

Glasanje na republikanskim predizborima počinje u Ajovi 15. januara 2024. godine, ali će verovatno biti održano još debata koje će pomoći u preispitivanju terena. Na izborima 2016. stranka je održala čak 12 debata.

Zašto bi Tramp preskočio debate?

Getty Images

Tokom proteklih nekoliko meseci, bivši predsednik je sugerisao da se neće pridružiti debatama.

On je citirao ankete koje pokazuju da ima prednost u odnosu na druge kandidate sa „naizgled nepremostivim brojkama", i požalio se da predloženi moderatori i mesta mogu biti „neprijateljski raspoložena" prema njemu.

Čini se da je Republikanska partija u celini izrazila sumnju u to da li će učestvovati u debatama sa eventualnim demokratskim kandidatom uoči opštih izbora.

Oni tvrde da je Komisija za predsedničke debate, koja organizuje takve forume od 1987, „pristrasna i da je odbila da sprovede jednostavne i zdravorazumske reforme kako bi pomogla da se osigura poštena debata".

Sedamdesetsedmogodišnji Tramp, ima istoriju pretnji da će preskočiti debate - ali ih ne sledi uvek.

Bojkotovao je debatu 2016. koju je vodio Foks Njuz, navodeći da je moderatorka Megin Keli bila pristrasna, i da je bila domaćin odvojenog događaja.

Takođe je predložio da bi mogao preskočiti TV duel sa demokratom Džoom Bajdenom, ali nije.

Uoči debate u avgustu, on je zapretio da će održati vlastiti događaj iste večeri.

Međutim, ako Tramp ipak odluči da želi da se obračuna sa rivalima, lako će se kvalifikovati za fazu debate.

Kako se kandidati kvalifikuju?

U junu je Republički nacionalni komitet primenio standarde anketiranja i prikupljanje sredstava koje kandidati moraju da potvrde da bi učestvovali u njegovim debatama.

Kandidati moraju primiti donacije od najmanje 40.000 donatora, sa najmanje 200 jedinstvenih donatora iz najmanje 20 država ili teritorija.

Oni takođe moraju zabeležiti više od jedan odsto u najmanje tri ankete sprovedene posle 1. jula 2023. godine.

Ova dva kriterijuma moraju biti ispunjena najmanje 48 sati pre prve debate, a očekuje se da će pragovi biti podignuti pre budućih debata.

Getty Images

Od svih kandidata se takođe traži da se obavežu da će podržati eventualnog republikanskog kandidata i da se obavezuju da neće učestvovati ni u kakvim spoljnim debatama.

To upućuje na 2016, kada se Tramp kandidovao kao „autsajder" i upečatljivo odbio da se tako obaveže na prvoj debati.

Do sada su Tramp i njegov glavni rival Ron Desantis na putu da se kvalifikuju.

Štabovi Niki Hejli, Viveka Ramsvamija, Tima Skota i Krisa Kristija takođe tvrde da očekuju da se kvalifikuju na vreme.

Drugi u trci, uključujući bivšeg potpredsednika Majka Pensa i Trampove kritičare Asu Hačinsona i Vila Herda, tek treba da odluče.

Nestrpljivi da iznesu mišljenje nacionalnoj publici, neki kandidati koji su dugo čekali očajnički će se potruditi da se kvalifikuju.

Guverner Severne Dakote Dag Burgum oslanja se na lično bogatstvo kako bi donatorima ponudio poklon karticu od 20 dolara za svaki dolar koji dobije.

Taj potez je „pravno sumnjiv", kaže stručnjak za izborno pravo Rik Hasen. Savezni zakon sprečava kandidate da traže donacije, a zatim da im to nadoknade, rekao je on za BBC.

Drugi kandidati se odlučuju za bezazlenije metode. Gradonačelnik Majamija Frensis Suarez poklanja nalepnice za branike „šutni Bajdena", dok biznismen Peri Džonson prodaje majice od 1 dolara.

Hoće li biti debate kod demokrata?

Samo dve osobe trenutno izazivaju predsednika Džoa Bajdena za demokratsku predsedničku nominaciju: Marien Vilijamson i Robert F. Kenedi Mlađi.

Ankete pokazuju da većina demokratskih birača, uključujući i one koji podržavaju Bajdena, želi da najstariji predsednik nacije učestvuje u debatama dok traži reizbor.

To je vrlo malo verovatno, s obzirom na to da je Demokratski nacionalni odbor izrazio „punu i potpunu podršku" gospodinu Bajdenu i kaže da neće sponzorisati nikakve debate.

Bajdenov štab je branila taj stav, navodeći da nijedan aktuelni predsednik bilo koje stranke nije učestvovao u predizbornoj debati u njenoj modernoj istoriji.

Ali kritičari su naveli Bajdenovu nepopularnost i zabrinutost zbog njegovih godina kako bi tvrdili da je proces nedemokratski.


Pogledajte video: Džo Bajden - ko je novi predsednik Amerike


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: