SAD: Najstariji proizvođač piva poslije 127 godina prestaje sa radom

Kompanija Enkor Brejving (Anchor Brewing) saopštila je da prestaje sa radom i da će likvidirati posao, usled višegodišnjeg pada u prodaji

11064 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Proizvođač piva, osnovan u San Francisku 1896. godine, poznat kao „prva" američka zanatska pivara, prestaje sa radom.

Kompanija Enkor Brejving (Anchor Brewing) saopštila je da prestaje sa radom i da će likvidirati posao, usled višegodišnjeg pada u prodaji.

Japanski pivarski gigant Saporo, koji je 2017. kupio ovu američku kompaniju, kaže da su napori da se oživi brend propali.

Simbolično je nazvan i „kumom" američke renesanse zanatskog piva.

„Bilo je izuzetno teško doneti ovu odluku.

„Prepoznajemo važnost i istorijski značaj koji Enkor ima za San Francisko i industriju zanatskog pivarstva, ali kompanija usled pandemije, inflacije, posebno u San Francisku, ali i konkurencije na tržištu, nije imala izbora i morala je da donese tužnu odluku i prestane sa radom", izjavio je Sem Singer, portparol kompanije.

Amerikom su nekada dominirali pivarski giganti kao što su Miler i Enhauser-Buš, ali je broj nezavisnih proizvođača piva dostigao vrhunac 1980-ih.

Enkor prve korake pravi tokom zlatne groznice.

Kompanija je tada bila pionir u ovoj grani industrije, šireći posao i van granica San Franciska tokom 1970-ih i 1980-ih, zahvaljujući podršci naslednika Majtag bogatstva i pojavljivanjem Arnolda Švarcenegera u televizijskoj drami „Ulice San Franciska" (The Streets of San Francisco).

Na sajtu Iter, specijalizovanom za hranu 2017. objavljeno je da je Enkor poznat po tome što nudi „penušavu gorko-slatku alternativu vodenim pilsnerima" koji su dugo dominirali tržištem.

Taj ukus vezuje se za parni stil pravljenja piva, za koji je Iter ocenio da je jedan od retkih nastalih na američkom tlu.

Međutim, brend koji se mnogo prodavao po barovima i restoranima, u poslednje vreme suočava se sa problemima.

Prošle godine ostvario je promet od 10 miliona dolara, dva miliona manje u odnosu na godinu pre, što su podaci kojima raspolaže japanski Saporo, koji je kompaniju kupio za 85 miliona dolara 2017. godine, kako bi proširio sopstveno prisustvo na američkom tržištu piva.

Saporo je ukazao da je pokušao da oživi prodaju obnavljanjem proizvoda i drugim ulaganjima, ali nije mogao da prevaziđe poteškoće nastale usled pandemije.

Getty Images

„Korona virus je znatno pogodila Enkor, posledice su se baš osetile u San Francisku. Rezultat toga jeste pad prodaje", saopštili su iz kompanije Saporo, upozoravajući investitore da je za oživljavanje potrebno oko 43 miliona dolara.

Zanatska piva činila su nešto više od 13 odsto prodatih piva u Americi prošle godine, a po vrednosti prodaje činili su četvrtinu, prema Udruženju pivara.

Ali industrija piva je pod pritiskom, jer su upakovani kokteli sve više popularni.

Broj prodatih piva u Americi prošle godine opao je za tri odsto, saopštilo je Udruženje pivara.

U malim, nezavisnim pivarama, obim prodaje se zadržao.

Enkor je odluku svojim radnicima saopštio 60 dana unapred.

Poslednjih godina više puta je pokušavao da pronađe kupca, a i dalje se nada da hoće i tokom procesa likvidacije.

Prestali su sa proizvodnjom piva, ali nastavljaju sa pakovanjem i distribucijom flaša po Kaliforniji do kraja jula.

Njihov lokalni pab će privremeno raditi kako bi se prodao ostatak proizvoda.


Pogledajte ovu priču


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: