Tur de Frans: Navijač koji je pravio selfi izazvao udes tokom 15. etape

Navijač koji je držao mobilni telefon je udario u ručke volana Sepa Kusa, Vingegardovog kolega iz tima Džambo-Vizma

8390 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Gledalac koji je pravio selfi izazvao je udes u kojem je učestvovalo oko 20 biciklista na 15. etapi Tur de Fransa, najprestižnije trke na svetu.

Pobednik etape je Holanđanin Vut Poels, dok je prošlogodišnji pobednik Jonas Vingegard uspeo da zadrži prednost od 10 sekundi nad Slovencem Tadejom Pogačarom.

Navijač koji je držao mobilni telefon je udario u ručke volana Sepa Kusa, Vingegardovog kolega iz tima Džambo-Vizma.

Kus je pao i srušio kolegu iz tima Nejtana van Hujdonka, kao i veliku grupu biciklista.

„Bilo je suženje u gradu i navijač na putu je, pretpostavljam, zakačio moje ručice volana," rekao je Kus.

„Srećom, ostao sam nepovređen i nadam se da su i ostali momci koji su učestvovali u udesu u redu.

„Mislim da nas je stigao umor. Trka je zahtevna i svi smo pomalo umorni.

„Pažnja malo popusti i uvek postoje stvari na koje ne možete da utičete".

Svi biciklisti koji su učestvovali u sudaru završili su 179 kilometara dugu etapu od Le Gets le Port du Solej do Sen-Žervea Mon Blan.

Dejn Vingegard je uspeo da održi na biciklu, dok je pobednik etape Poels izbegao obaranje, jer je bio nekoliko minuta ispred ove grupe.

'Molimo vas, pazite na bicikliste'

Nedugo posle incidenta, zvaničnici Tura su na Tviteru objavili usporeni snimak bicikliste koji se saginje da bi izbegao ispruženu ruku gledaoca, uz poruku: „Molimo vas, pazite na vozače".

I timovi biciklista su poslali iste poruke gledaocima pored staze.

„Molimo vas, budite pažljivi kako bi ovo ostala zabava za takmičare, ali i za vas. Nisu vam potrebni mobilni telefoni da biste imali uspomene za ceo život", napisao je tim Konfidis.

Ineos Granadijer se nadovezao: „Ako pratite ovaj sjajan događaj, molimo vas da ostavite biciklistima mesta da se trkaju".

Eurosport

Jedan od najtežih udesa u istoriji Tura u kojima su učestvovali gledaoci, zabeležen je 2021. godine, kada se žena koja je držala transparent sa porukom na nemačkom za njene babu i dedu spotakla o biciklistu Tonija Martina u prvoj etapi.

Dvojica biciklista su se povukli iz trke, a još osmorica su zadobila povrede.

Španac Mark Soler je polomio obe ruke.

Žena se sama prijavila policiji i išla je na suđenje zbog incidenta.

Sud je naložio da plati simboličnu novčanu kaznu - evro.

Njen identitet nije otkriven zbog salve uvreda koje su joj bile upućene.

Tadašnji direktor Tura Kristijan Prudom je rekao: „Želimo samo da ljudi vode računa kada dolaze na Tur i ne zaborave da su tamo da bi gledali šampione, a ne da bi se pojavili na televiziji."

'Ovo se već dešavalo' - analiza

Met Vorvik, BBC sport

Posle skandala 2021. godine, kada je mlada žena izazvala veliki lančani sudar na prvoj etapi Tura, biciklisti su postali oprezniji u pogledu navijača koji žele da budu bliže akciji.

Svetska biciklistička unija je uoči ove trke uvela je niz mera pod nazivom SafeR (Bezbednije), među kojima su bolja procena nizbrdica na kojima se razvija velika brzina, posle smrti Đina Madere prošlog meseca, i dodatne propise za publiku.

Na vrhu uspona Kol de Žu Plan u subotu, Pogačara su zadržali motociklisti i okružili su ga navijači koji su od njega bili udaljeni tek koji centimetar.

Spisak povreda vozača tokom cele sezone je predug, ali biciklizam je jedinstven sport čija popularnost raste zbog nestabilnih uslova takmičenja na otvorenom.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: