Svjetsko prvenstvo za žene 2023: Fudbalerke nisu plaćene za igranje u kvalifikacijama, nemaju ni ljekarski nadzor

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) najavila je jednake uslove, ali ne i jednaki nagradni fond za žensko i muško Svjetsko prvenstvo, kao što su bolje putne dnevnice i jednokrevetne sobe u hotelima

7971 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Najbolje svetske fudbalerke „ugrožene" su jer nisu plaćene, nemaju lekarski nadzor i uslovi treniranja su im loši, navodi se u novom izveštaju fudbalskog sindikata.

Sindikat igrača FifPro proučio je šest kontinentalnih turnira i tvrdi da zbog takvih uslova predstavljaju „prepreku dobrim rezultatima".

Svi ovi regionalni turniri, sem evropskog, zapravo su kvalifikacione utakmice za žensko Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Skoro svaka treća anketirana fudbalerka kaže da je nacionalni tim ne plaća za te utakmice.

Više od polovine kaže da ne dobija medicinski pregled pred turnir.

Početkom godine, Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) najavila je jednake uslove, ali ne i jednaki nagradni fond za žensko i muško Svetsko prvenstvo, kao što su bolje putne dnevnice i jednokrevetne sobe u hotelima.

FifPro traži jednake uslove kad je reč i o kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Zajednički domaćini ovogodišnjeg Svetskog prvenstva za fudbalerke su Australija i Novi Zeland, i traje od 20. jula do 20. avgusta.

Prvi put učestvuju 32 reprezentacije, a u 10 gradova će biti odigrane 64 utakmice.

Ovo je deveto Svetsko fudbalsko prvenstvo za žene.

Prvo je održano 1991. godine u Kini, kada je učestvovalo 12 reprezentacija, a Sjedinjene Države su osvojile prvu od četiri titule svetskih prvakinja.

Novi Zeland otvara turnir utakmicom protiv Norveške, a sledi meč selekcija Australija i Republike Irske na stadionu u Sidneju.

Organizatori se nadaju da će samo te dve utakmice privući najmanje 100.000 navijača.

Veruje se da će ovo biti Svetsko fudbalsko prvenstvo za žene, sa više od 1,3 miliona unapred kupljenih ulaznica.

Organizatori ciljaju na rekordne dve milijarde televizijskih gledalaca za ovaj Mundijal, što bi bilo dvostruko više nego za Svetsko prvenstvo u Francuskoj 2019.

„Budućnost su žene. Hvala navijačima što podržavaju ono što će biti najveće Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene svih vremena", rekao je Đani Infantino, predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

Pored Republike Irske, na ovom Svetskom prvenstvu debituje još sedam zemalja - Vijetnam, Zambija, Haiti, Maroko, Panama, Filipini i Portugal.

Lekarska nega

„U takvim uslovima, fudbalerke i nisu motivisane da budu na najboljem nivou", kaže Sara Gregorijus, direktorka strateških odnosa za ženski fudbal u Fifprou.

Neke od povratnih reakcija 362 fudbalerki iz raznih zemalja koje su učestvovale u anketi FifPro bile su zabrinjavajuće, kaže ona za BBC 100 žena.

Kad je u pitanju lekarski pregled pred turnir, ona kaže: „Brojke su same za sebe prilično šokantne i opasne."

Ona želi da ga dobiju sve fudbalerke, a manje od toga je „potpuno neprihvatljivo".

Mnoge zemlje imaju dugi istorijat muškog profesionalnog fudbala i stručnjaci kažu da je ova razređena infrastruktura deo razloga zašto je lekarska nega muških igrača doslednija nego u ženskom fudbalu.

„Zbog ograničenog broja ženskih profesionalnih klubova koji nude profesionalne standarde… potreba da igračice imaju zdravstvene testove na međunarodnom nivou je veća", kaže doktorka Aleks Kulvin, šefica istraživanja za ženski fudbal u FifPro.

Ona navodi Konfederaciju afričkog fudbala (CAF) kao primer onoga što može da se postigne - njene fudbalerke tvrde da je mnogo veća verovatnoća da će proći odgovarajuće medicinske preglede nego fudbalerke u drugim konfederacijskim šampionatima.

„CAF je uložio zaista veliki trud da sve fudbalerke dobiju lekarski pregled i EKG [elektrokardiogram - za proveru srčanog ritma], tako da kad to bude prioritet i ostalim konfederacijama, statistika će se promeniti", kaže ona.

Skoro svi koji su učestvovali u istraživanju FifPro rekli su da moraju da plate i nagradni fond na Svetskom prvenstvu moraju da budu povećani.

Gotovo trećina anketiranih fudbalerki rekla je da mora da uzima neplaćeno odsustvo sa drugog posla da bi učestvovale u kvalifikacionim utakmicama.

„Fudbalerke moraju biraju između igranja za nacionalni tim na međunarodnim turnirima ili zadržavanja drugog posla i još jednog izvora prihoda.

„To je izbor sa kojim fudbalerke ne bi smele da se suočavaju", piše u izveštaju FifPro.


Pogledajte video:


'San o Svetskom prvenstvu'

FIFA je obećala i više novca za učesnice Mundijala.

Svaka fudbalerka iz tima od maksimum 23, dobiće određeni iznos u zavisnosti od uspeha njenog tima na turniru, od 30.000 dolara za one koji završe takmičenje u grupnoj fazi, do 270.000 dolara za svaku fudbalerku čija reprezentacija osvoji titulu prvaka sveta.

BBC

Ove godine će se prvi put neki tim iz Zambije - muški ili ženski - pojaviti na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Zbog toga će svaki stanovnik ove zemlje pratiti ženski fudbal, kaže Evarin Katongo, vezna igračica Zambije.

Ona smatra da je obećanje FIFA korak u pravom smeru za fudbalerke koje potiču iz problematičnih okruženja ili sredina sa niskim primanjima.

„To će mnogo značiti, naročito afričkim fudbalerkama", kaže ona.

„Zaista će im pomoći da pomognu njihovim porodicama, a verovatno će im pomoći i da sastave kraj s krajem."

Doživela je da ženski fudbal postane popularniji od muškog u Zambiji, a kad je u pitanju ostvarivanje njenih snova, Evarin kaže da se uspeh krije u inostranstvu, gde ima više novca i prilika.

„Moj san je da me na Svetskom prvenstvu otkrije neki drugi klub", kaže ona.

„Ne vidim sebe kako ponovo igram u ligi u Zambiji posle Svetskog prvenstva."


'Brojna odricanja'

Jedna od igračica koja je ostvarila uspeh sa većim klubom je kolumbijska internacionalka Lejsi Santos, koja se 2019. godine preselila u Španiju da bi profesionalno igrala za Atletiko Madrid.

Ranije tokom karijere, ona se suočavala sa ogromnim finansijskim poteškoćama da bi mogla da sledi sopstveni san.

„Potičem iz veoma skromne porodice", kaže ona govoreći odrastanju u ruralnoj Kolumbiji.

BBC

„Dok nisam zaigrala za kolumbijsku nacionalnu reprezentaciju 2012. godine, nisam imala nikakvu finansijsku podršku.

„Tada sam počela da zarađujem malu količinu novca svaki put kad bih otišla na trening, a nacionalni tim je počeo da mi plaća putne troškove", kaže ona.

„Tad sam prestala da tražim novac od roditelja i umesto toga sam ja počela da pomažem njima koliko god sam mogla, ali ono što mi je nacionalni tim plaćao takođe nije bilo mnogo."

Kao i u slučaju mnogih drugih žena koje igraju za nacionalni tim, Lejsi još nije mogla da živi samo od fudbala.

Ona kaže da je čistila kuće sa majkom da bi doprinela kućnom budžetu.

„Realnost je da nemate stalnu podršku koja vam omogućuje da živite od fudbala i usredsredite se samo na sport", kaže ona.

Handout

Lejsi je 2019. godine potpisala ugovor za Atletiko Madrid i tad je primetila ogromnu promenu u profesionalnom iskustvu.

„U klubu sam koji mi pruža sve - uslove za treniranje, lekarske usluge i platu..

„Znam da sam privilegovana; ima klubova koji čak i u ovoj mojoj ligi ovde u Španiji ne pružaju sve to i igračicama je veoma loše", kaže ona.


Pogledajte video sa Lejsi: Prodavala sam slatkiše da bih postala fudbalerka


Organizatori se nadaju da će ove godine žensko Svetskog prvenstvo gledati rekordnih dve milijarde ljudi, skoro dvostruko više od 1,2 milijarde ljudi koji su gledali turnir 2019. godine u Francuskoj.

„Mislim da je to sjajan način da se sruše stereotipi koji i dalje postojeu", kaže Dženifer Kuper, šefica za sport pri UN Žene.

„To pokazuje da su žene sposobne. To daje uzore i snove devojkama i normalizuje ideju da i muškarci i žene igraju fudbal."

BBC 100 Žena je kontaktirala Fifu, šest konfederacija i nacionalne timove Kolumbije i Zambije tražeći komentar, ali niko od njih nam nije odgovorio.


Dodatno izveštavanje: Agustina Lutoret i Selestin Karoni


Pogledajte video: Kakve veze ima Mesijeva plata sa Svetskim prvenstvom za žene


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: