Indija: Dvije žene primorane da hodaju gole, a potom silovane u državi u kojoj mjesecima traje nasilje

Premijer Narendra Modi rekao je da je incident „osramotio Indiju" i da „nijedan krivac neće biti pošteđen"

13960 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Gomila muškaraca primorala je dve žene da hodaju gole u indijskoj severoistočnoj državi Manipur, a snimci na društvenim mrežama izazvali su veliki gnev u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Žene su potom silovane.

Policija je saopštila da je otvorila slučaj grupnog silovanja i da je uhapsila muškarca, dodajući da će i druge uskoro pronaći.

Premijer Narendra Modi rekao je da je incident „osramotio Indiju" i da „nijedan krivac neće biti pošteđen".

„Uveravam naciju, odlučno ćemo primeniti zakon. Ono što se desilo ženama iz Manipura nikada ne može da bude oprošteno", rekao je on.

U ovoj indijskoj državi više od dva meseca traje nasilje.

Najmanje 130 je poginulo, a 60.000 je raseljeno otkako su u maju u Manipuru počeli etnički sukobi između zajednica Meitei i Kuki.

Vrhovni sud je takođe izrazio zabrinutost zbog ovog slučaja i zatražio je od vlade da preduzme mere.

Policija kaže da se napad na žene dogodio 4. maja, ali da je 19. jula postao glavna vest u medijima nakon što je snimak postao viralan na društvenim mrežama.

Savezna vlada je zatražila od svih društvenih mreža da izbrišu snimak sa platformi.

Užasan snimak ove dve žene i nasilja nad njima kruži društvenim mrežama.

Na njemu se vidi kako gomila muškaraca vuče i pipa dve žene i potom ih teraju u u polje.

Forum vođa domorodačkih plemena (ITLF) navodi u saopštenju da je zločin počinjen u selu u okrugu Kangpokpi nad ženama iz plemenske zajednice Kuki-Zo.

Tvrdi se i da su žene bile grupno silovane.


'Ovo ne bi smelo da se dešava u današnjoj Indiji'

Gita Pandej, BBC Njuz, Delhi

Dobro je poznato da ženska tela često postaju bojno polje tokom nereda i sukoba, a silovanje i seksualni napad se koriste kao instrumenti nasilja za njihovo kažnjavanje.

Seksualni napad na majku i ćerku iz zajednice, kojima je skinuta odeća i terali su ih da šetaju gole dok ih gomila muškaraca pipa i maltretira u Manipuru, najnoviji je primer toga.

Snimak na kojem se vidi kako žene plaču, jecaju od bolova i mole napadače da pokažu malo milosti uznemirujući je za gledanje.

Činjenica da je prvo hapšenje izvršeno tek posle opšteg besa u slučaju koji se dogodio pre 78 dana i koji je prijavljen policiji pre više od dva meseca, ne uliva mnogo poverenja u vlasti - tim više što su mnogi muškarci jasno prepoznatljiv na snimku.

Ali masovni gnev koji je usledio posle pojavljivanja snimka u Indiji doprineo je da ovaj užasni zločin bude u centru pažnje.

To je pokrenulo pitanja o neuspehu države da uteši preživele - i konačno primoralo Modija da da izjavu o etničkom nasilju.

Da bi povratile neku vrstu poverenja naroda Manipura razorenog nasiljem, posebno manjinske zajednice Kuki, vlasti sada moraju brzo da deluju protiv počinilaca užasnog napada i donesu pravdu ženama.

Ovo ne bi smelo da se dešava u današnjoj Indiji.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: