Odsustvo kineskog šefa diplomatije iz javnosti raspiruje nagađanja o njegovom 'nestanku'

Duže odsustvo iz javnosti jednog od najprepoznatljivijih lica vlasti u Kini pod lupom je ne samo diplomata i posmatrača Kine, nego i građana Kine

5470 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Dugo nepojavljivanje ministra spoljnih poslova Kine Ćina Ganga u javnosti, pokrenulo je na internetu brojna nagađanja, čime je još jednom naglašena tajnovitost sistema u Kini.

Pedesetsedmogodišnji ministar nije viđen u javnosti 23 dana.

Poslednji put je o njemu je izveštavano 25. juna kada je bio na javnom događaju.

Od kada je postavljen na mesto ministra prošlog decembra, Ćin se smatrao pouzdanim saradnikom kineskog predsednika Sija Đinpinga.

Poduže odsustvo iz javnosti jednog od najprepoznatljivijih lica vlasti u Kine pod lupom je ne samo diplomata i posmatrača Kine, nego i građana Kine.

Kada je u ponedeljak upitana gde je Ći, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine, Mao Ning, odgovorila je da nema informacije o tome.

U prilično tajnovitom sistemu u Kini, iznenadni nestanak političara od značaja može da miriše na nevolju.

Isprazni odgovor portparolke Mao dodatno je rasplamsao već užarena nagađanja o odsustvu Ćina i produbio sumnje.

„Da li ona zna da odgovara na pitanja?", jedan je od komentara ispod snimka odgovora portparolke koji je postavljen na platformi Veibo, kineskoj verziji Tvitera.

„Odgovor je prilično zabrinjavajući", napisao je drugi korisnik platforme.

Reuters

Nije neuobičajeno da ličnosti od značaja u Kini nestanu na duži period bez mnogo objašnjenja i da se kasnije ispostavi da se protiv njih vodi krivični postupak.

Ili, jednostavno nestanu i kasnije se pojave bez ikakvog objašnjenja zašto su se „krili" od očiju javnosti.

I sadašnji predsednik Si Đinping je nestao na dve nedelje uoči njegovog izbora na čelo Kine 2012. godine, što je podstaklo glasine o njegovom zdravstvenom stanju i mogućoj borbi za vlast unutar Komunističke partije Kine.

Ćin je jedan od najviših zvaničnika partije koji se ovoliko dugo, kontinuirano ne pojavljuje u javnosti.

Prošle nedelje je Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo da Ćin neće prisustvovati sastanku diplomata u Indoneziji zbog zdravstvenih razloga, ali je taj deo izostavljen iz zvaničnog zapisnika koji je objavljen na sajtu Ministarstva.

Umesto Ćina, sastanku je prisustvovao njegov prethodnik, aktuelni direktor Kancelarije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Vang Ji.

Sastanak kineskog ministra spoljnih poslova i visokog predstavnika Evropske unije (EU) za spoljnu politiku Žozepa Borelja je takođe odložen za dve nedelje, nakon što je Peking obavestio EU da nije moguće da se sastanak održi u zakazano vreme, bez da je ponudio ikakvo objašnjenje.

EU je obaveštena o odlaganju sastanka samo dva dana pre planirane posete Borelja Pekingu, neimenovani izvor je rekao za agenciju Rojters.

Ćin nije prisustvovao ni sastanku predsednika Sija sa bivšim predsednikom Filipina Rodrigom Duterteom, u ponedeljak.

Na snimcima kineskih državnih medija vidi se da su bili prisutni Vang Ji i nekoliko drugih viših zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova.

Odsustvo vesti je dodatno raspirilo nagađanja.

Najveći internet pretraživač u Kini, Baidu, u poslednjih desetak dana zabeležio je nagli porast broja pretraga o ministru Ćinu.

Prema podacima registra pretraživača, broj pretraga imena „Ćin Gang" je rasla za više od 5.000 odsto na nedeljnom nivou, i njegovo ime je pretraživano daleko više od imena najpoznatijih ličnosti u Kini.

Jedna od najrasprostranjenijih teorija na internetu je da je Ćin pod istragom zbog navodne vanbračne veze.

Kada je u ponedeljak upitana da prokomentariše ovu glasinu, portparolka Mao je odgovorila: „Ništa ne znam o tome."

Očekivano, ovakav odgovor nije utišao govorkanja.

„Ljude zanima ovaj slučaj, jer su znatiželjni da saznaju tajne crne kutije", kaže Vu Ćijang, politički analitičar iz Pekinga.

„Nestanak Ćina je istakao slabosti kineskog diplomatskog sistema i sistema donošenja odluka na visokom nivou".

Iako je ranije bio poznat kao tvrd pregovarač, smatra se da se Ćin udaljio od diplomatije „vuka ratnika", koju Kina vodi u poslednjih nekoliko godina.

Uspon Ćina do mesta ministra spoljnih poslova bio je vrtoglav.

Jedan je od najmlađih šefova diplomatije u istoriji Kine.

Posle samo dve godine vršenja dužnosti ambasadora Kine u Sjedinjenim Državama, postavljen je na mesto ministra spoljnih poslova Kine u decembru 2022. godine.

Pre toga bio je portparol Ministarstva spoljnih poslova i pomagao je u organizaciji međunarodnih poseta predsednika Sija, što mu je dalo priliku da blisko sarađuje sa kineskim vođom i da ga po svoj prilici, zadivi.

S obzirom na zatvorenost kineskog sistema, teško je reći da li je Ćin sada stvarno u nevolji, ili bi uskoro mogao da se pojavi u javnosti, kaže Ijan Čong iz Nacionalnog univerziteta u Singapuru.

Ali to što na kineskom internetu nema potpune cenzure nagađanja o nestanku visokog zvaničnika veoma je neuobičajeno, naglasio je on.

„Zbog odsustva cenzure ljudi se pitaju da li ipak ima istine u glasinama o borbi za moć, korupciji, zloupotrebi moći i funkcija, kao i o ljubavnim vezama".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: