Da li je Ilon Mask u pravu što se riješio plave ptičice

Da li je stilizovano crno-bijelo slovo iks (X), koji je novi zaštitni znak društvene mreže, majstorski potez ili pak marketinški fijasko?

6836 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Jedan od najprepoznatljivijih logotipova na internetu, Tviterova plava ptičica odlepršala je u istoriju.

Da li je stilizovano crno-belo slovo iks (X), koji je novi zaštitni znak društvene mreže, majstorski potez ili pak marketinški fijasko?

Kada je Žan-Pjer Dube, profesor marketinga, saznao da će milijarder Ilon Mask zameniti zaštitni znak Tvitera slovom iks (X) u ar deko stilu, pomislio je da se radi o šali.

„Zašto odbaciti tako prepoznatljivu marku, koja ima veliku vrednost, i počinjati od nule?", zapitao je profesor Dube, predavač na Poslovnoj školi But Univerziteta u Čikagu.

„Kratkoročno gledano, deluje čudno".

Ali na duge staze, može li ova promena biti pravi potez?

Od kada je Mask preuzeo Tviter prošle godine, društvena mreža se suočava sa nedaćama.

Prihodi od reklama su se prepolovili, rekao je Mask u julu.

Velike kompanije su se povukle sa mreže iz obazrivosti zbog promena koje je Mask uveo, među kojima su i one vezane za verifikaciju naloga i menjanje sadržaja.

Zbog iznenadnih otpuštanja zaposlenih i neizmirenih obaveza, kompanija je dospela je na loš glas u medijima i suočila sa tužbama.

Prema proceni investicione kompanije Fideliti (Fidelity), vlasnika dela akcija Tvitera, ova društvena mreža sada vredi trećinu iznosa koji je Mask platio za nju u oktobru prošle godine, tačnije 44 milijarde dolara.

Konsultantska kuća Brend fajnens (Brand Finance) je nedavno procenila vrednost brenda Tviter na 3,9 milijardi američkih dolara, što je 32 odsto manje nego prošle godine.

Vrednost je pala zbog Maskovog „agresivnog pristupa poslovanju", tvrdi konsultantska kompanija.

Istraživanja su pokazala da promena imidža kompanije može da se isplati, posebno preduzećima koja imaju poteškoća ili žele da promene delatnost, rekao je Janhui Džao, profesor marketinga na Univerzitetu Nebraska.

Njegova analiza 215 kompanija koje su promenile imidž pokazala je da je više od polovine njih od toga imalo korist.

Mask je možda povukao potez u pravom trenutku, smatra profesor.

Multimilijarder želi da Tviter pretvori u „sveobuhvatnu aplikaciju", sličnu kineskoj društvenoj platformi Vičet, koja ujedno korisnicima pruža mogućnost slanja novca, pozivanja taksija, rezervacije smeštaja, i igranja igara, dodao je on.

„Ovo je i te kako potrebni ribrending, jer Tviter pravi strateški zaokret", rekao je za BBC.

Ali uspeh je manje izgledan kada se kompanija suočava sa velikim problemima, upozorila je Šuba Srinivasan, profesorka marketinga u Kvestrum poslovnoj školi Univerziteta u Bostonu.

Kaže da je to posebno rizičan potez s obzirom na konkurenciju, kao što je platforma Treds (Threads) Marka Zakerberga, koja jedva čeka da zauzme mesto Tvitera.

„Ribrending će verovatno potvrditi bojazan mnogih korisnika Tvitera da je trenutak kada ga je Mask preuzeo označio kraj Tvitera kakav je bio", objasnila je ona.

Takođe je nejasno da li promena imidža podrazumeva i rešavanje problema Tvitera, od kojih je mnoge izazvao sam Mask, ocenio je profesor Dube.

„Nisam mislio da su brend ili njegova prepoznatljivosti predstavljali toliki problem, već način rukovođenja kompanijom", rekao je on.

U razgovoru za satirični sajt The Babylon Bee (Vavilonska pčela) u maju, Mask je rekao da smatra da treba da „proširi brendiranje Tvitera" što će mu pomoći da od ove društvene mreže napravi više od one za objavu kratkih tekstualnih sadržaja po kojima je postala poznata.

Ali pojedini analitičari smatraju da su šanse za uspeh ove zamisli veoma male.

Konsultantska kompanija Forester Risrč (Forrester Research) u junu je objavila izveštaj „Prozor super aplikacije je zatvoren".

U izveštaju se navodi da tehnološki giganti, kao što su Gugl i Epl, sada nude funkcije koje sadrže super aplikacije stotinama miliona korisnika u Sjedinjenim Državama i Evropi, dok su mogućnosti drugih igrača na tržištu ograničene zbog strogih regulatornih zahteva i žestoke konkurencije.

U izveštaju se napominje da je Vičet, koga je Mask naveo kao primer, postao dominantna platforma u Kini pre nego što su se pojavile ostale usluge plaćanja, delom i zbog tehničkih razloga, kao što su ograničena memorija telefona, zbog čega korisnici izbegavaju da skidaju veći broj aplikacija.

„Maskova zamisao da pod zaštitnim znakom X pretvori Tviter u 'sveobuhvatnu aplikaciju' iziskuje vreme, novac i ljude, a to su tri stvari koje kompanije više nema", napisao je Majk Pru, direktor za istraživanja u kompaniji Forester Risrč, posle Maskove objave.

Pomislio je da će se kompanija ili ugasiti ili biti kupljena u roku od 12 meseci, dodao je.

Čak i ako Tviter zadrži jezgro korisnika koje čine ljudi u oblasti novinarstva, politike i finansija, za uspeh zaštitnog znaka X biće potrebna mnogo veća baza članova, što nije mali izazov, smatra Endi Vu, profesor u Poslovnoj školi Univerziteta Harvard.

No, Tviter je imao poteškoća i pre nego što ga je kupio Mask i preuzimanje određenog rizika doneće mu korist, dodao je on.

„Možemo da raspravljamo o tome da li ovo ide u pravom smeru, ali Tviteru su zaista potrebne promene".Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: