Negodovanja zbog povratka patrola sporne policije za moral - hoće li prkosne Iranke i dalje skidati hidžabe

Iranska policija za moral nije patrolirala ulicama mjesecima poslije smrti 22-godišnje Amini. Ona je umrla u zatvoru u septembru 2022. godine. Uhapšena je zbog nepoštovanja strogog pravila o nošenju marame preko kose

11171 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kada su svetla prigušena na kulturnom festivalu u Teheranu, koji je održan ranije u julu, Iranke u publici su prkosno igrale, pevale i pljeskale uz muziku kod Tornja Milada, jedne od znamenitosti prestonog grada.

Iranke su i mahale maramama, što je prema šerijatskom pravu nedopustivo.

Hidžab - nošenje marame koja pokriva kosu žene - predstavlja snažni politički simbol Islamske Republike Irana i srž ideologije koju sprovodi verska vlast u zemlji.

Oštre kazne su zaprećene za žene koje ismevaju obavezna pravila odevanja.

Međutim, od protesta koju su usledili posle smrti Mahse Amini, mnogo mlađih Iranki je počelo da se suprotstavlja pravilu o nošenju hidžaba, a građansku neposlušnost ponekad izražavaju i na javnim mestima.

Iranska policija za moral, čiji zadatak je da sprovodi pravila o nošenju hidžaba, nije patrolirala ulicama mesecima posle smrti 22-godišnje Amini.

Ona je umrla u zatvoru u septembru 2022. godine.

Uhapšena je zbog nepoštovanja strogog pravila o nošenju marame preko kose.

Policija za moral se nedavno vratila na ulice u Iranu, što prema rečima portparola policije, predstavlja „meru protiv nepoštovanja pravila o nošenju hidžaba".

Ovaj potez će verovatno izazvati nove sukobe vlasti i protivnika ovih pravila.

„Ovo je jasna i izričita objava rata narodu", rekao je pratilac Instagram naloga BBC persijski servis je u snimljenoj poruci postavnjenoj na ovoj društvenoj mreži.

Prkosnim glasom kaže da se nada da će ovoga puta „narod uspeti da iskoristi greške koje režim ponavlja i sruši ceo sistem".

Getty Images

Dok režim tvrdi da se policija za moral vratila na dužnost zbog zahteva mnogih građana, takva odluka je izazvala salvu kritika.

Bivši predsednik Irana Mohamed Hatami je rekao da povratak na ulice vozila policije za moral predstavlja čin samouništenja vlasti koji će produbiti napetosti u društvu i koji može dovesti do „samourušavanja društva".

Bivši zvaničnik koji je želeo da ostane neimenovan rekao je za Rojters da „pogrešne odluke mogu da imaju bolne posledice po režim".

„Ljudi ne mogu više da trpe pritisak. Ukoliko se pritisak nastavi, opet ćemo gledati proteste na ulicama."

Sprovođenje ovih strogih pravila je već dovelo do sukoba policije i prolaznika na ulici.

Video koji je dostavljen BBC-ju, a za koji se veruje da je snimljen 16. jula, prikazuje ljude u gradu Raštu na severu Irana koji sprečavaju hapšenje tri devojke zbog nepoštavanja islamskih pravila odevanja.

Dok policija pojačava mere sprovođenja pravila, čini se da su oni koji se protive obaveznom hidžabu rešeni da istraju.

Saslušanje Sepideh Golian, jedne od najpoznatijih političkih zatvorenica u Iranu, nije se održalo ove nedelje, jer je ona odbila da stavi hidžab u sudnici.

Golian, 29-godišnja aktivistkinja za prava radnika, je poslednjih šest godina provela u zatvoru zbog izveštavanja o radnom sporu u jugozapadnom delu Iranu.

Po odsluženju kazne, iz zatvora je puštena ranije ove godine, ali je ubrzo ponovo uhapšena i pritvorena zbog uzvikivanja parola protiv vrhovnog iranskog vođe, ajatolaha Alija Hamneja, ispred zloglasnog zatvora Evin, u severnom delu Irana.

„Čini se da smo u pat poziciji," kaže Merzad Borudžerei, dekan Fakulteta umetnosti, nauka i obrazovanja Univerziteta nauke i tehnike u Misuriju, SAD, i koautor knjige o političkim prilikama u zemlji Iran posle revolucije.

Kaže da se nastavlja bitka stavova o budućnosti Irana.

„Opozicija ne može da sruši verski režim, a država ne može da pridobije podršku stanovništva zbog brutalnih represivnih merea koje sprovodi, kao i nespremnosti da odgovori ni na jedan zahtev građana".

Baygan/Bolukat/Amirallisj

Pojedine kazne za one koji se suprotstavljaju pravilima o nošenju hidžaba su prilično neuobičajene.

U jednom slučaju, sud je ženi, koja je navodno prekršila pravilo o nošenju marame na glavi, izrekao kaznu obavljanja društvenog korisnog rada, dodelivši joj veoma neobični zadatak.

Morala je mesec dana da pere leševe, što je verski obred koji se obavlja u mrtvačnici pre sahrane.

Kazna za dve poznate iranske glumice, Afsane Bajgan i Azade Samadi, bila je razgovor sa psihoterapeutom svake nedelje, kao vrsta lečenja.

Još jedna glumica, Lejla Bolukat, osuđena je na godinu dana zatvora zbog „skidanja hidžaba" i „uznemiravanja stanovništva", nakon što se na javnom događaju pojavila sa šeširom umesto maramom na glavi.

Usred burnih reakcija protivnika verskog režima, novine koje podržavaju vlast opravdavaju ove presude, navodeći da će takve mere „izlečiti" poznate glumice.


Pogledajte video: Svedočenja žena koje su bile u iranskim zatvorima


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: