Opasnost vještačke inteligencije: Internet predatori je koriste da bi pravili seksualne fotografije djece

Fondacija za nadzor interneta uklanja sadržaje zlostavljanja sa interneta i kaže da je broj fotografija koje stvara AI u porastu

8552 pregleda 2 komentar(a)
Predatori koriste veštačku inteligenciju da bi napravili seksualne fotografije devojčica, Foto: BBC
Predatori koriste veštačku inteligenciju da bi napravili seksualne fotografije devojčica, Foto: BBC

Vodeća humanitarna organizacija za zaštitu dece poziva britanskog premijera Rišija Sunaka da fotografije seksualnog zlostavljanja dece koje stvara veštačka inteligencija (AI) budu tema Svetskog samita o veštačkoj inteligenciji i bezbednosti koji će biti održan u Velikoj Britaniji ove jeseni.

Fondacija za nadzor interneta uklanja sadržaje zlostavljanja sa interneta i kaže da je broj fotografija koje stvara AI u porastu.

Fondacija je prvi put prošlog meseca počela da beleži AI fotografije.

Otkrila je predatore širom sveta koji dele galerije fotografija koje ponekad deluju stvarne.

„Broj ovakvih fotografija trenutno nije ogroman, ali smo svesni da postoji mogućnost da kriminalci proizvedu dosad neviđen broj verodostojnih fotografija seksualnog zlostavljanja dece", rekla je Suzi Hargrivs, izvršna direktorka Fondacije.

BBC je video redigovane verzije pojedinih fotografija koje su prikazivale devojčice uzrasta oko pet godina kako poziraju nage.

Fondacija za nadzor interneta je jedna od samo tri humanitarne organizacije u svetu koje aktivno traže sadržaje seksualnog zlostavljanja dece na internetu.

Počeli su da prave registar fotografija koje stvara veštačka inteligencija 24. maja i kažu da su do 30. juna analitičari istražili 29 sajtova i potvrdili da sedam veb-stranica deli galerije koje sadrže AI fotografije.

Organizacija nije potvrdila tačan broj takvih fotografija, ali kaže da su desetine AI slika bile pomešane sa fotografijama stvarnog zlostavljanja na zabranjenim veb-stranicama.

Pojedine su bile, kako ih stručnjaci svrstavaju, fotografije kategorije A - najverodostojniji prikaz penetracije koju grafika može da dočara.

Fotografije seksualnog zlostavljanja dece su zabranjene u skoro svim zemljama.

„Sada imamo priliku da preduhitrimo ovu novu tehnologiju, ali se to mora definisati zakonom, ali na svrsishodan način u svetlu ove nove pretnje", rekla je Hargrivs.

Sunak je u junu najavio planove Britanije da bude domaćin prvog svetskog samita o veštačkoj inteligenciji i bezbednosti.

Vlada je obećala da će se okupiti stručnjaci i zakonodavci kako bi razmotrili rizike veštačke inteligencije i moguće načine da se oni ublaže koordinisanim međunarodnim naporom.

Analitičari Fondacije za nadzor interneta beleže trendove kod fotografija zlostavljanja kao što su nedavni porast takozvanih „samostvorenih" sadržaja zlostavljanja, gde su deca primorana da šalju njihove snimke ili fotografije napasnicima.

Organizacija je rekla da će broj fotografija koje stvara veštačka inteligencija samo da raste, mada broj otkrivenih slika čini samo delić drugih sadržaja zlostavljanja.

Tokom 2022. godine, Fondacija je zabeležila i pokušala da ukloni sa interneta više od 250.000 veb-stranica na kojima su bile fotografije seksualnog zlostavljanja dece.

Analitičari su takođe beležili razgovore na forumima između predatora koji su razmenjivali savete o tome kako da naprave najverodostojnije fotografije dece.

Pronašli su način da prevare i nateraju veštačku inteligenciju da pravi fotografije zlostavljanja, kako da skinu otvorene kodove modela veštačke inteligencije i da premoste bezbednosne prepreke.

Iako većina generatora AI fotografija ima ugrađena stroga pravila koja sprečavaju korisnike da stvaraju sadržaje sa zabranjenim rečima ili izrazima, alati otvorenog koda mogu da se preuzmu besplatno o podese prema želji korisnika.

Najpoznatiji izvor je Stable Diffusion.

Kod modela je na mrežu postavila grupa nemačkih stručnjaka za veštačku inteligenciju u avgustu 2022. godine.

BBC je razgovarao sa čovekom koji pravi AI fotografije i koji koristi specijalizovanu verziju modela Stable Diffusion za pravljenje seksualnih fotografija devojčica mlađih od 13 godina.

Japanac je tvrdio da su njegove „ljupke" fotografije opravdane, dodavši da je „ovo prvi put u istoriji da fotografije dece mogu da se naprave bez stvarnog iskorišćavanja dece".

Međutim, stručnjaci kažu da takve fotografije mogu da nanesu veliku štetu.

„Nemam ni trunku sumnje da će fotografija koje stvara veštačka inteligencija povećati ovakve sklonosti, ojačati ovu devijantnost i prouzrokovati veću štetu i veći rizik da se naudi deci širom sveta", rekao je dr Majkl Bork, stručnjak za seksualne prestupnike i pedofile pri američkoj Službi federalnih maršala.

Profesor Bjorn Omer, jedan od ljudi koji su razvili model Stable Diffusion, podržao je odluku da model bude otvorenog koda.

Rekao je BBC-ju da su se od tada iz njega izrodile stotine istraživačkih projekata, među kojima su mnogi za pospešivanje poslovanja.

BBC

Profesor Omer kaže da je to opravdanje za odluku koju su doneli on i njegov tim i naglašava da nije ispravno obustaviti istraživanja i razvoj.

„Zaista moramo da se sučimo sa činjenicom da se ovo dešava širom sveta, da je razvoj globalan.

„Ako ga zaustavite ovde, nećete zaustaviti razvoj ove tehnologije globalno u drugim zemljama, koje su verovatno nedemokratske.

„Moramo da osmislimo sporije korake da bismo mogli da sagledamo ovaj brzi razvoj", rekao je on.

Kompanija Stability AI, koja je pomogla finansiranje razvoja modela pre puštanja na internet, jedna je od najpoznatijih kompanija koje razvijaju nove verzije modela Stable Diffusion.

Predstavnici kompanije nisu želeli da daju izjave, ali su ranije rekli da je zabranjena svaku upotreba njihovih verzija veštačke inteligencije u nezakonite ili nemoralne svrhe.


Pogledajte video: Šta je veštačka inteligencija


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: