Si Đinping smijenio komandante nuklearnih snaga

U protekloj deceniji nije bilo tako krupnih promjena u kineskom vojnom rukovodstvu kao sada

5154 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Samo nekoliko dana posle smenjivanja ministra spoljnih poslova, u Kini su iznenada bez posla ostala dvojica vođa elitne jedinice koja upravlja nuklearnim arsenalom, što je izazvalo spekulacije o čistki.

General Li Jučao, koji je bio na čelu jedinice raketnih snaga Narodnooslobodilačke vojske (PLA) i njegov zamenik, već mesecima se ne pojavljuju u javnosti.

Za njihove zamene su imenovani bivši zamenik načelnika mornarice Vang Houbin i član Centralnog komiteta Komunističke partije Sju Sišen.

U protekloj deceniji nije bilo tako krupnih promena u kineskom vojnom rukovodstvu kao sada.

„Poslednja čistka je značajna... [jer] Kina preduzima jednu od najdubljih promena u nuklearnoj strategiji u poslednjih nekoliko decenija", kaže Lajl Moris, saradnik za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost na Institutu za politiku azijskog društva.

„Si je učvrstio kontrolu nad vojskom na način koji do sada nije viđen, ali to ne znači da je ona potpuna.

„I i dalje je zabrinut zbog korupcije u njenim redovima i sugerisao je da apsolutna lojalnost [partiji] još nije postignuta", rekao je Moris.

Si Đinping je i na čelu Centralne vojne komisije, vrha kineske vojne komande.

Na sastanku krajem prošlog meseca, Si je naglasio potrebu da se napori usredsrede na „rešavanje istaknutih pitanja sa kojima se suočavaju partijske organizacije na svim nivoima, u aspektima kao što je održavanje apsolutnog vođstva stranke nad vojskom", preneli su kineski državni mediji.

Getty Images

U saopštenju o smeni visokih vojnih oficira nije navedeno gde su sada general Li i njegov zamenik general Liu Gvangbin.

U prošlonedeljnom tekstu Saut Čajna morning posta sugerisano da je antikorupcijski ogranak komisije pokrenuo istragu protiv njih dvojice, kao i bivšeg zamenika generala Lija Žang Ženžonga.

Promene u vrhu komande nukelarnih snaga objavljene su dan pre 96. godišnjice osnivanja Narodnooslobodilačke vojske - 1. avgusta.

Odluke su saopštene na svečanosti u sedištu komisije u Pekingu.

Novopostavljeni komandanti su unapređeni iz general-potpukovnika u čin generala, najviši u Kini za aktivne oficire.

Moris kaže da je smenjivanje generala Lija, zajedno sa nedavnom smenom bivšeg ministra spoljnih poslova Ćina Ganga, jedan od najvećih liderskih izazova za kineskog predsednika u poslednje vreme.

Ćin se mesec dana nije pojavljivao u javnosti, niti na najvažnijih diplomatskim sastancima, da bi prošle nedelje, bez obrazloženja, bilo objavljeno da je smenjen, a na njegovo mesto postavljen Vang Ji, koji je ranije već bio ministar spoljnih poslova.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: