Pjevačica Lizo optužena da je seksualno uznemiravala i kritikovala plesačice zbog kilaže

U tužbi podnijetoj u Los Anđelesu u utorak, navodi se da su plesačice bile „primorane da podnose seksualna poniženja" i da su bile „natjerane da učestvuju u uznemirujućim seks predstavama" između 2021. i 2023. godine

16514 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tri bivše plesačice tužile su pop zvezdu Lizo između ostalog za seksualno uznemiravanje i stvaranje „toksičnog radnog okruženja".

One optužuju pevačicu za seksualno, versko i rasno uznemiravanje, diskriminaciju, napad i ograničavanje slobode kretanja.

Pevačica je optužena i da je iznosila uvredljive komentare na račun telesne težine plesačica i da je navodno tražila od jedne plesačice da dodirne grudi izvođačice u plesnom klubu.

BBC je zatražio komentar od pevačice i plesačica koje su je tužile.

Pevačica još nije javno odgovorila na optužbe koje treba da budu dokazane na sudu.

Arijana Dejvis, Kristal Vilijams i Noel Rodrigez su bivše plesačice koje su podnele tužbu protiv pevačice, liderke njenog plesnog tima i njene produkcijske kuće Big Grrrl Big Touring (BGBT).

U tužbi podnetoj u Los Anđelesu u utorak, navodi se da su plesačice bile „primorane da podnose seksualna poniženja" i da su bile „naterane da učestvuju u uznemirujućim seks predstavama" između 2021. i 2023. godine.

Među optužbama na račun Lizo, čije je pravo ime Melisa Vivijan Džeferson, je i tvrdnja da je „tražila od Dejvis da dodirne grudi" izvođačice u noćnom klubu u Amsterdamu.

Dejvis je prvo odbila, a potom pristala na ovaj zahtev „plašeći se da bi odbijanje moglo da ugrozi njenu budućnost u plesnoj grupi".

Lizo, koja je poznata po prihvatanju svoga tela i isticanju ljubavi prema sebi, optužena je, zajedno sa koreografkinjom Tanišom Skot, i da je uticala da se Dejvis oseća nelagodno zbog svoje težine tokom turneje.

Dejvis je navela da su je Lizo i Taniša Skot pitale da li „ima nekih problema jer izgleda manje posvećeno ulozi u plesnoj ekipi", navodi se u tužbi.

„Kada se profesionalni plesač ugoji, to se često tumači kao da je postao lenj ili kao da je postao lošiji izvođač.

„Pitanja, koja su Lizo i Skot postavile o posvećenosti Arijane Dejvis turneji, implicitno su se odnosila na to što se Dejvis ugojila", navodi se u tužbi.

U tužbi se navodi da su zaposleni u BGBT produkcijskoj kući prekorevali plesačice zbog „neprihvatljivog" ponašanja i „nepoštovanja" dok su bili na turneji, ne precizirajući o kakvom ponašanju se radi.

Plesačice su navele da su se iz te kuće „samo plesnoj ekipi, koju čine punije crne žene, obraćali na ovaj način, stvarajući tako kod plesačica utisak da su ovakvi komentari bili rasistički i usmereni protiv punijih osoba".

Reuters

Iako nije otvoreno rečeno, zbog ovih pitanja „Dejvis je imala utisak da treba da objasni zašto se ugojila i da otkrije intimne detalje iz privatnog života kako bi zadržala posao", navodi se u tužbi.

Uz to, u tužbi se sugeriše da je predvodnica plesne ekipe Širlin Kvigli nametala vlastita hrišćanska verovanja izvođačima i da je ismevala osobe koje imaju seks pre braka.

Optužena je da je javno govorila o nevinosti jedne od bivših plesačica i da je to objavila na društvenim mrežama.

Optužbe koje uključuju rasnu diskriminaciju izrečene su i na račun menadžera produkcijske kuće Big Grrrl Big Touring, Inc.'s.

U optužbama se navodi da su se prema crncima u plesnoj ekipi „odnosili drugačije" nego prema drugim članovima tima.

Oni su govorili da su crnci „lenji, neprofesionalni" i da se „loše ponašaju".

U tužbi se navodi da su se ovakve reči često koristile da „omalovaže i obeshrabre" crnkinje, kao i da se prema drugim plesačima nisu ophodili na ovaj način.

Podnositeljke tužbe navele su takođe da im Lizo i produkcijska kuća nisu isplatili fer zaradu za učešće na evropskoj turneji.

One tvrde da im je ponuđeno samo 25 odsto njihove nedeljne zarade za vreme kada nisu plesale na turneji, dok je drugim izvođačima ponuđeno 50 odsto.

Tvrde i da im je rečeno da ne rade na drugim projektima dok su na turneji.

EPA-EFE

Dve od tri plesačice koje su podnele tužbu, Dejvis i Vilijams, upoznale su Lizo u martu 2021. godine dok su se priremale da učestvuju u rijaliti programu Lizzo's Watch Out for the Big Grrrls, navodi se u tužbi.

Treća, Rodrigez, angažovana je kasnije, u maju 2021. godine, kao plesačica u spotu za pesmu Rumours.

Ona je potom postala deo plesne ekipe.

Dejvis i Vilijams su otpuštene, a Rodrigez je kasnije dala otkaz zbog odnosa prema kolegama.

Lizo je poznata po hitovima kao što su Truth Hurts, About Damn Time, Juice, Good As Hell i 2 Be Loved.


Pogledajte i ovaj video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: