Atlantske orke uče od odraslih da se zaleću u brodove

Korišćenje brodskih kormila kao igrački je nova vrsta ponašanja i trenutno je ograničeno na ovu malu, ugroženu Iberijsku populaciju, ali mlade životinje kao da zaista oponašaju odrasle orke

11378 pregleda 1 komentar(a)
Foto: BBC
Foto: BBC

Neobična, opasna igra uzimanja na zub i zaletanja u male jedrilice i ribarske brodiće širi se populacijom orki uz špansku obalu.

Naučnici kažu da je najmanje 20 Iberijskih orki sada naučilo to ponašanje oponašanjem starijih.

Veruje se da su jedna ili dve orke započele interakciju sa malim plovilima za jedrenje i njihovo uništavanje 2020. godine.

Naučnici su za BBC rekli da se čini kao da se životinje „igraju" sa brodićima umesto da se ponašaju agresivno.

„To je samo igra. To nije osveta protiv brodića, nije klimatska promena, to je samo igra i ništa više", kaže doktor Reno De Stefanis, naučnik koji radi na južnoj obali Španije.

Doktor De Stefanis je predsednik Konzervacije, informacija i istraživanja kitova (CIRCE), organizacije za očuvanje mora.

On kaže da orke, poznate i kao kitovi ubice, izgledaju kao da igraju „igru" usredsređenu na kormilo brodića - dela pokretnog aparata za upravljanje koji se nalazi u vodi.

On i njegove kolege su sada pričvrstili satelitske tagove za praćenje na peraja dve od manje od 60 životinja u ovoj populaciji, koja je kritično ugrožena.

Španska vlada koristi mape njihovog kretanja da pomogne u informisanju mornara kako da izbegnu ove morske sisare, koji love tune duž obale Portugala i Španije, i kroz uski Gibraltarski moreuz.

Igračke u moru

Francuski mornar Lu Lombardi se i sam susreo sa orkama blizu Gibraltara u julu.

On i ostatak njegove posade gledali su 80 minuta kako pet ovih životinja gurka i okreće njegov brod, udarajući u kormilo sve dok se ovo nije rasprslo.

Dok su se on i njegove kolege pripremali da vrate popravljeni brod u moreu brodogradilištu u Barbateu, u Španiji, rekao nam je da je susret pre delovao razigrano nego agresivno.

„U kormilu ima pene koja ulazi u vodu", objasnio je on, „a orke su je gurkale okolo nosevima - kao da je igračka."

„Imao sam osećaj da obučavaju jedna drugu", rekao nam je on.

„Bila su dva mladunca, a odrasla orka bi to radila, pa bi potom gledala kako mladunci to ponavljaju - kao da prenose nešto."

Orke su poznate po tome da su izuzetno druželjubive životinje.

Druge podvrste kitova ubica su zabeležene kao se igraju sa plovećom morskom travom, poigravaju se sa ribarskom opremom, a jedna populacija u Pacifiku je čak naizgled prošla kroz fazu nošenja mrtvih lososa unaokolo na svojim glavama.

Korišćenje brodskih kormila kao igrački je nova vrsta ponašanja i trenutno je ograničeno na ovu malu, ugroženu Iberijsku populaciju, ali mlade životinje kao da zaista oponašaju odrasle orke.

Proučivši snimke i fotografije koje su snimili mornari, naučnici su prepoznali neke od životinja koje su u tome učestvovale.

Turisti plaćaju za bliske susrete sa ovim orkama

Monika Gonzales je morska biološkinja pri organizaciji Orka Iberika, koja beleži i mapira susrete sa orkama koje prijavljuju plovila.

„Odrasli su veoma usmereni. Usredsređeni su na kormilo i samo na kormilo.

„Ali mladunci deluju kao da prilaze, udaljavaju se, istražuju čitav brodić. To je veoma drugačija vrsta ponašanja", objašnjava ona.

„Mi smo uljezi"

Ove krupni, inteligentni i sada problematični morski sisari izazivaju zbunjenost i podele i među mornarskim i naučnim zajednicama duž ovog dela Atlantske obale.

Neki naučnici su sugerisali da je jedna ženka orke započela „napadanje" brodova iz osvete, zato što ju je povredilo jedno plovilo.

U toku je rasprava na društvenim mrežama među mornarima, od kojih neki predlažu metode za odbranu njihovih brodova, kao što je bacanje petardi u vodu ako orke počnu da prilaze.

Doktor De Stefanis, koji proučava ove morske sisare od 1996. godine, nada se da će njegovo tagovanje i praćenje ukazati mornarima na „žarišta sa kitovima ubicama" koje treba izbegavati.

„Oni imaju običaj da ostaju na istom mestu dva, tri sata, zato što traže tunu", objašnjava on.

„I zato je zvanični savet španske vlade da se ne zaustavljate ako vidite orke - udaljite se od te oblasti što je brže moguće."

To je, međutim, u direktnoj suprotnosti sa prošlogodišnjim savetom i aktuelnim preporukama portugalske vlade a koje glase da ako vidite da vam se orka približava, odmah zaustavite svoj brodić.

Ideja iza toga, objašnjava Monika Gonzales, bila je da se bude što dosadniji.

„Ne pomerajte kormilo, ne bacajte ništa, ne vičite", rekla je ona.

Orkama bi naprosto trebalo da dosadi i da se udalje.

Doktor Luk Rendel, stručnjak za morske sisare sa Univerziteta u Sent Endrjuzu, nije optimističan da će mornari naprosto uspeti da samo zaobiđu definisana žarišta aktivnosti orki.

„Postoji rizik da će to eskalirati i da će mornari preuzeti stvar u svoje ruke", kaže on.

„Kad se sve sabere i oduzme, ako želimo da ovo ponašanje prestane, moramo da izvučemo brodove iz tog okruženja.

„To je radikalan korak za nas kao vrstu - da kažemo da ćemo ograničiti vlastito ponašanje za dobrobit nekog drugog."

Doktor Rendel veruje da bi, u budućnosti, mogli da postoje ekonomski, a ne naučni, razlozi da neki brodići izbegavaju vode - i možda izbegnu da plove njima tokom sezone - u kojima se dešava većina ovih susreta.

„Osiguravajuća društva bi mogla da se zainteresuju za ovo", kaže on.

„Možda će biti potrebne dodatne premije za plovidbu ovom vodama, što bi moglo da smanji gustinu plovidbe tamo. To bi mogao da bude najpovoljniji ishod po orke."


Pogledajte video: Orke su vrlo društvena bića


U međuvremenu, dok mornari i ribarska industrija pokušavaju da shvate kako da izbegnu ove životinje, turisti na obalama Španije, Portugala i Gibraltara plaćaju da odlaze na ekskurzije posmatranja kitova kako bi ih videli.

Nurija Riera, umetnica koja živi u Tarifi na južnoj obali Španije, i koja volontira za organizaciju za konzervaciju i posmatranje kitova Firm, kaže da jezik koji se koristi za opisivanje ponašanja orki naprosto nije fer.

„Naučnici čak ni ne znaju zašto one to rade", kaže ona.

„A opet čitam izveštaje o tome kako orke napadaju - to je jako agresivan jezik.

„Ne smemo da zaboravimo da je more njihov dom - mi smo uljezi", kaže ona.

BBC

Pratite Viktoriju na Tviteru

Dodatno izveštavanje: Huan Domingez


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: