Petogodišnjakinja želi da se sa ocem popne na najviši vrh Sjeverne Afrike

Mlada istraživačica probila je led penjući se na tri najviša vrha u Velsu sa samo tri godine

9786 pregleda 7 komentar(a)
Seren je prikupila više od 7.000 funti za dječju bolnicu u Birmingemu gdje je rođena i njegovana kao beba, Foto: PA Media
Seren je prikupila više od 7.000 funti za dječju bolnicu u Birmingemu gdje je rođena i njegovana kao beba, Foto: PA Media

Petogodišnja devojčica planira da dostigne nove visine i popne se na najvišu tačku u Severnoj Africi.

Seren Princ je prošle godine postala najmlađa planinarka koja je osvojila tri najviša vrha Velike Britanije za samo 48 sati.

Osvajanje najviših tačaka Škotske, Engleske i Velsa nije bilo dovoljno, pa Seren i njen 44-godišnji otac Glen Prajs sada planiraju da se popnu na planinu Tubkal u Maroku.

Ona je ušla u najuži izbor za dobijanje sredstava prikupljenih od donacija ljudi.

Mlada istraživačica probila je led penjući se na tri najviša vrha u Velsu sa samo tri godine.

Prepešačila je tada 27 kilometara do vrhova Cifa i Kadair Idris na planini Eriri i vrha Pen i Fan na planini Banau Brajčeinog.

U decembru je imala pet godina kada je sa ocem, koji radi kao planinarski vodič, osvojila je vrhove Ben Nevis, Skafel Pajk i Vidfa, poznatiji i kao Snoudon.

PA Media

Omiljeni deo planinarske avanture dugačke 37 kilometara bio je „pogled" i to što je „provodila vreme sa ocem", kaže devojčica.

Sledeći izazov će joj biti vrh Tubkal na planini Atlas u Maroku.

Kada su planirali uspon na tri vrha u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, Seren i Brin su odlučili da iskoriste priliku i prikupe novac za posebnu namenu.

Hteli su da vrate nešto njihovoj zajednici pošto je Seren kao prevremeno rođena beba dobila negu u Dečjoj klinici u Birmingemu.

„Uradili su fenoimenalan posao sa njom. To je sjajna bolnica", kaže njen otac Glen, bivši vatrogasac.

Želeli su da prikupe 100 funti, ali je ova devojčica inspirisala ljude da daju oko 7.000 funti pošto je sa ocem opstala u surovim zimskim uslovima na temperaturama od minus 18 stepeni Celzijusa tokom decembra.

Seren je ušla i u uži izbor za nagradu JustGiving koja se dodeljuje u Londonu 25. septembra.

Već je odabrala „haljinu za princeze" koju će nositi na ceremoniji i raduje se „balu i plesanju" posle dodele nagrada.

PA Media

Seren, koja kaže da istovremeno želi da postane doktorka i rok zvezda kad poraste, pomogla je Ben Nevis, planinarki kojoj je ta pomoć bila neophodna tokom uspona na tri vrha u Velikoj Britaniji.

Kada su primetili da se žena bori sa iscrpljenošću, ona je ocu skrenula pažlju na to, rekavši mu: „Tata, moramo da joj pomognemo".

Pozvali su gorsku službu i pomogli planinarki da dođe do mesta gde je spasilački helikopter mogao bezbedno da sleti.

„Dali smo joj naš poslednji Lukozejd (sok) i vodili smo je", priseća se Seren.

Family Photo

Uspon na vrhove Velike Britanije, Glenu nije stran pošto je predvodio mnoge grupe u izazovu uspona na tri vrha.

„Mislili smo da će to biti lepo iskustvo za Seren i dobra prilika da prikupi novac u humanitarne svrdže, a sama je odabrala kome će ga pokloniti", kaže njen otac.

Maks Vusi, poznat kao dečak iz šatora, prošle godine je dobio nagradu Mladi humanitarac godine pošto je zbog uspomene na preminulog komšiju kampovao pod otvorenim nebom tri godine bez prestanka i prikupio 750.000 funti za bolnicu Severni Devon.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: