Puč u Nigeru: General Čijani, bivši mirotvorac koji je prigrabio vlast

Povučen i do sada malo poznat izvan neposrednog okruženja, general Čijani se proglasio šefom Nacionalnog savjeta za zaštitu domovine, vojne hunte osnovane pošto je 26. jula prigrabio vlast

5697 pregleda 4 komentar(a)
Foto: ORTN
Foto: ORTN

Nekada učesnik mirovnih operacija u ratom zahvaćenim zemljama, general Abdurahman Čijani sada je izazvao ogromnu krizu u Zapadnoj Africi pokretanjem državnog udara u Nigeru.

Nekadašnji plavi šlem Čijani je bio komandant predsedničke garde Nigera sve dok nije izašao iz senke da bi svrgao čoveka kog je bio zadužen da štiti, predsednika Muhameda Bazuma.

Povučen i do sada malo poznat izvan neposrednog okruženja, general Čijani se proglasio šefom Nacionalnog saveta za zaštitu domovine, vojne hunte osnovane pošto je 26. jula prigrabio vlast.

Za to vreme, njegov bivši šef trune u kućnom pritvoru. Bazum je u sporadičnom telefonskom kontaktu sa međunarodnim liderima, ali je inače izolovan.

General Čijani je, do sada, odbacio sve predloge za kompromis.

Držao je međunarodne izaslanike na distanci, ali je zato u sredu primio bivšeg guvernera centralne banke Nigerije i nekadašnjeg emira Kanoa Muhamada Sanusija.

Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland, posetivši Niger u ponedeljak, nije uspela da organizuje susret sa šezdesetdvogodišnjim generalom.

Delegacija Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (Ekovas) nije stigla dalje od aerodroma.

Planirana druga zajednička misija izaslanika Ekovasa, Afričke unije (AU) i Ujedinjenih nacija (UN), zakazana za sredu, odložena je kada je vojna hunta saopštila da ovo nije pravi trenutak za susret sa njima.

General Čijani je svakako opravdao reputaciju tvrdoglavog i ćutljivog čoveka.

Nije prisustvovao ni ogromnom mitingu koji je vojna hunta organizovala u glavnom gradu Nigera Niameju u nedelju.

Pojavio se na televiziji samo u tri navrata od državnog udara, a govorio je dvaput - jednom se predstavio kao novi vođa Nigera, a drugi put je držao govor povodom Dana nezavisnosti.

Moguće i zbog toga što čak ni on ne zna kako će se ova kriza dalje odvijati.

Hoće li Ekovas zaista pokrenuti vojnu intervenciju kao što je zapretio?

Ili će zapadnoafrički blok sačekati da sankcije postepeno izvrše pritisak na vojnu huntu, naročito jer postoji značajan politički otpor vojnoj opciji u Nigeru i nekim drugim državama Ekovasa?

Niger je potpisnik protokola Ekovasa o dobroj vladavini i demokratiji.

Getty Images

Aktuelni predsednik bloka, nigerijski predsednik Bola Tinubu, ponovio je da preferira diplomatski put. Kako on i njegove kolege razmišljaju moglo bi da bude jasnije posle samita u Abudži u četvrtak.

Suočen sa neizvesnostima i ohrabren uspesima kolega vođa puča u Maliju, Burkini Faso i Gvineji koji su pružili otpor regionalnom pritisku, čini se da je general Čijani odlučio da se za sada primiri i igra na duge staze.

Njegova vojna hunta najavila je da će za premijera imenovati bivšeg ministra finansija i zvaničnika Afričke razvojne banke Alija Mahamana Laminea Zeinija. Time pokazuju ambicije da zaokruže i preuzimanje političke vlasti.

Neki analitičari se pitaju da li bi svrgavanje Bazuma, koji potiče iz manjinske arapske zajednice, moglo da pokrene etničke napetosti u Nigeru.

Snažan osećaj multikulturne povezanosti i nacionalnog identiteta oduvek je bio jedinstvena snaga savremenog Nigera.

Bivši tuareški pobunjenik i viši ministar Risa Ag Bula pokrenuo je kampanju da se Bazuma vrati na vlast, uz isticanje nacionalnosti.

Tuarezi su tradicinalno nomadski narod, koji živi u Africi, zbog karakteristične odeće nazivaju ih plavim ljudima Sahare.

Međutim, hunta do sada nije pokazala da će zaigrati na kartu nacionalnih podela.

Generalu Čijaniju nije strano da preduzme rizik druge vrste.

Odluka da pritvori Bazuma i pokrene državni udar sama je po sebi bila kockanje sa visokim ulozima.

Da mu nije uspelo, general bi sada boravio u zatvorskoj ćeliji.

A odluke da se javno odrekne dugoročnih odbrambenih sporazuma sa bivšom kolonijalnom silom Francuskom i navodno zatraži pomoć kontroverzne ruske plaćeničke grupe Vagner, sasvim sigurno će od njihove vlasti u Nigeru dodatno otuđiti Ekovas i zapadne vlade, čak i ako to bude dobro prolazilo kod masa u Niameju koje su protiv doskorašnjeg predsednika.

Tokom skoro 40 godina duge karijere, general Čijani se obučavao na vojnim akademijama u Senegalu, Francuskoj, Maroku, Maliju i SAD-u.

Služio je i u:

  • Mirovnim operacijama UN-a u Obali Slonovače, sudanskoj oblasti Darfur i Demokratskoj Republici Kongo
  • Snagama Ekovasa u Obali Slonovače
  • Multinacionalnoj zajedničkoj udarnoj grupi u kojoj su trupe iz Nigera, Čada, Nigerije i Kameruna sarađivale u kampanji protiv militantne islamističke grupe Boko Haram.

I zato je ironično što sada reskira da uđe u vojni sukob sa Ekovosom jer ignoriše njihov ultimatum da vrati vlast Bazumu.

General Čijani je bio postavljen i na niz komandnih položaja u samom Nigeru, mada ne u borbama protiv džihadističkih grupa koje sada predstavljaju ozbiljnu pretnju po njegovu zemlju i susedni Mali, Burkinu Faso i Benin u centralnom Sahelu.

Ali dve stvari se ističu u njegovoj dugoj vojnoj karijeri.

Dok nije 2011. unapređen da preuzme kontrolu nad predsedničkom gardom, ni u inostranstvu ni kod kuće nije bio na položajima vrhovne komande koji zahtevaju blisku saradnju sa civilnim vlastima i međunarodnim partnerima.

Pre toga se nije bavio oblikovanjem strategije ili sklapanjem nezgodnih političkih, socijalnih i diplomatskih kompromisa.

Ovaj šezdesetdvogodišnjak oduvek je bio „pravi vojnik", kome su bili dodeljivani konkretni vojni zadaci umesto šire odbrambene i bezbednosne slike.

Čak i kad ga je Bazumov prethodnik Mahamadu Isufu postavio na čelo predsedničke garde, vlastite stavove zadržavao je za sebe, govoreći vrlo malo.

Nije bio deo šire javne ili političke rasprave oko toga kako najbolje rešiti džihadističko nasilje i povremene lokalne čarke među zajednicama koje su predstavljale velike izazove poslednjih godina.

Getty Images

Čovek od poverenja koji se retko oglašavao bio je krajnje povučen. Nedovoljno poznat, čini se, i predsednicima koji su mu poverili vlastitu zaštitu.

Znalo se da je njegov odnos sa Bazumom, dugogodišnjim saveznikom Isufua, bio hladniji, a poslednjih nedelja počele su da kolaju glasine da se predsednik priprema da ga natera da ode u penziju.

Možda su se nagomilala lična nezadovoljstva, neispoljena ali i dalje snažna.

Smena sa položaja, čak i u prilično normalno vreme za penziju, sigurno bi predstavljala bolan udarac za čoveka koji se tokom četiri decenije postepeno peo na hijerarhijskoj lestvici, započevši karijeru kao običan vojnik.

General Čijani dolazi iz većinske etničke grupe Hausa, a potiče iz regije Tilaberi, tradicionalnog regrutnog centra za vojsku.

A opet nije iz tipične vojničke priče niti poseduje očigledne političke veze.

Morao je dobrano da se potrudi da bi se popeo sa dna.

I Bazum je skromnog porekla. Postepeno se peo na lestvici, završio je fakultet i postao srednjoškolski profesor i sindikalac, pre nego što je ušao u politiku početkom devedesetih.

Ali, da sve bude čudnije, Čijani nikad nije uspeo da uspostavi opušteni radni odnos sa Bazumom - dok se čini da se mnogo bolje slagao sa Isufuom.

Sada, naravno, pošto se toliko godina krio od očiju javnosti, general se našao na ubrzanom kursu političkog i diplomatskog rukovođenja kriznim situacijama.

Do sada se oslanjao na ono što ga je najbolje služilo tokom mnogo godina provedenih u vojsci: suzdržanost, opreznost i nespremnost da otvoreno kaže drugima šta misli i odbijanje da pristane na kompromis.

Ali general Čijani i vojna hunta su pametno dotakli žicu anti-francuskog raspoloženja u narodu i pokušaće to da pretvore u širu bazu pristalica i prkosne narodne podrške sukobu sa Ekovasom.

I kako se bude nastavljao otpor Nigeriji i drugim članovima zapadnoafričkog bloka, a pritisak sankcija se bude još više osećao, kroz poskupljenja i troškove života, te novostečene populističke i političke veštine biće mu presudne za nastavak kockarske partije sa najvišim ulozima, iako je prethodno imao vrlo promišljenu karijeru.

Pol Meli je konsultant saradnik u Afričkom programu Četam hausa u Londonu.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: