Zašto raste napetost na bjelorusko-poljskoj granici: Vagner, helikopteri...

Stanovnici Bjaloveže su na društvenim mrežama objavili fotografije helikoptera Mi-8 i Mi-24 sa bjeloruskim oznakama, za koje kažu da su nadletjeli grad

10391 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Poljska šalje dodatnih 10.000 trupa na granicu sa Belorusijom posle navodnog upada beloruskih vojnih helikoptera.

Poljska vlada tvrdi da se borci plaćeničke grupe Vagner, koji su trenutno u Belorusiji, kreću prema granici.

Koji je najnoviji incident na poljsko-beloruskoj granici?

Varšava tvrdi da su 1. avgusta dva beloruska vojna helikoptera nisko preletela oko dva kilometra njene teritorije u oblasti Bjaloveže.

Oružane snage Belorusije su tada održavale vežbu u pograničnoj oblasti.

Beloruska vlada je saopštila da „helikopteri Mi-8 i Mi-24 nisu povredili granicu", opisujući optužbe kao „bapske priče".

Stanovnici Bjaloveže su na društvenim mrežama objavili fotografije helikoptera Mi-8 i Mi-24 sa beloruskim oznakama, za koje kažu da su nadleteli grad.

BBC tim za provere upario je serijske brojeve na helikopterima sa onima viđenim na obližnjem vojnom aerodromu Mačulišči 2018. godine.

Ovaj vojni upad nadovezuje se na hiljade ilegalnih prelazaka granice migranata u Poljsku iz Belorusije.

Varšava tvrdi da od 2021. godine Minsk aktivno podstiče ljude sa Bliskog istoka i iz Afrike da putuju u Belorusiju i ilegalno prelaze njenu granicu.

Getty Images

Iako danas ima manje prelazaka nego pre dve godine, poljski graničar kaže da je do sada 19.000 migranata pokušalo da pređe granicu, a da je 16.000 pokušalo prošle godine.

Poljska vlada je nazvala belorusku strategiju „hibridnim ratovanjem".

Da li se ruski Vagnerovi plaćenici pripremaju za ulazak u Poljsku?

Posle neuspele pobune plaćenika iz ruske grupe Vagner, veliki broj njenih trupa preselio se u Belorusiju.

„Oni traže da idu na zapad, da pođu do Varšave, ali, naravno, ja ih zadržavam u centralnoj Belorusiji, kao što smo se dogovorili", našalio se Aleksandar Lukašenko, beloruski predsednik u razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Belarus Ministry of Defence

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da se grupa od 100 Vagnerovih boraca kreće ka Grodnu, gradu na severozapadu Belorusije na granici sa Poljskom, opisujući situaciju kao „sve opasniju".

On je upozorio da bi Vagnerovi borci u Belorusiji mogli da uđu u Poljsku izdajući se za migrante ili da glume beloruske graničare, pomažući da što više ilegalnih migaranata pređe granicu.

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da su Vagnerove trupe prisutne u kampu Brestski na jugu zemlje, oko 10 kilometara od poljske granice i da obučavaju beloruske trupe.

„Pošto su plaćenici, njihove trupe bi mogle da izazovu nemire na granici za koje Rusiju i Belorusiju ne bi mogli direktno da optuže", kaže Barbara Jokson, doktorka i predavačica međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Lankasteru.

Zašto je ova pogranična oblast toliko osetljiva?

Granica između Poljske i Litvanije naziva se koridorom Suvalki.

Ovaj pojas zemlje dug 95 kilometara je i veza između Belorusije i teško utvrđene ruske enklave Kaljingrada.

Mnogi vojni analitičari vide koridor Suvalki kao potencijalnu žarišnu oblast ako dođe do sukoba između zemalja NATO alijanse i Rusije.

Strahuje se da bi, ukoliko Rusija zajedno sa Belorusijom, upotrebi vojnu silu da zatvori taj koridor, mogla da odseče baltičke republike, Litvaniju, Letoniju i Estoniju, od njihovih NATO saveznika u Evropi.

„To je jedno veoma usko grlo.

„Rusija i Belorusija bi lako mogle da spreče NATO da pošalje pojačanje radi zaštite baltičkih država", kaže Jokson.

Nekoliko vojnih analitičara smatra da ovi navodni upadi ukazuju da Rusija namerava da napadne baltičke republike.

„Rusija i Belorusija delom vežbaju, testirajući vode, da bi videle kako bi NATO reagovao na upade na njegovu teritoriju", kaže profesor Malkom Čalmers iz ekspertske grupe Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

Moskva i Minsk su poslednjih godina potpisali veliki broj vojnih sporazuma.

Belorusija je dozvolila ruskim trupama da izvrše invaziju na Ukrajinu sa njene granice i dopustila Rusiji da smesti taktičko nuklearno naoružanje na njenoj teritoriji.

Doktorka Anais Marin iz međunarodne ekspertske grupe Četam haus kaže da su ovi navodni upadi verovatno ideja Rusije, „da bi se osigurala da Belorusija ostaje neprijatelj Poljske i NATO-a, a čvrst partner Moskve".

Kako Poljska reaguje na napetost na granici?

Pre dve godine, u reakciji na migrantske prelaske granice iz Belorusije, Poljska je ojačala granicu sa Belorusijom visokom metalnom ogradom, termalnim kamerama i reflektorima.

Vlada je u julu poslala dodatnih 1.000 trupa na granicu da je štite od upada Vagnerovih boraca, a nedavno je saopštila da će poslati još toliko.

Međutim, neki politički analitičari sugerišu da poljski političari možda preuveličavaju pretnju od Vagnera i Belorusije, jer ih uskoro čekaju izbori, pa žele da pokažu čvrstu ruku po bezbednosnim pitanjima.


Pogledajte i ovu priču


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: