Šta je veliki „znak pitanja" na nebu zbog kojeg su naučnici u dilemi

Evropska svemirska agencija objavila je fotografiju dvije mlade zvijezde u nastajanju, koje se nalaze 1.470 svjetlosnih godina daleko od Zemlje. Ali, na toj fotografiji se nalazi i nebesko tijelo koje izgleda kao ogromni znak pitanja

14510 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Astronomi su se češali po glavama kada je veliki teleskop Džejms Veb snimio kosmičku formaciju koja ih zbunjuje.

Evropska svemirska agencija objavila je fotografiju dve mlade zvezde u nastajanju, koje se nalaze 1.470 svetlosnih godina daleko od Zemlje.

Ali, na toj fotografiji se nalazi i nebesko telo koje izgleda kao ogromni znak pitanja.

Naučnici veruju da to najverovatnije nije znak koji nam univerzum šalje, već da postoji racionalnije objašnjenje.

Oštrooki zaljubljenici u svemir primetili su znak pitanja pri dnu fotografije koju je objavila Američka svemirska agencija (NASA), na kojoj je prikazan par zvezda u aktivnom nastajanju pod imenom Herbig-Haro 46/47.

Astronomi kažu da narandžasta boja ove pojave ukazuje na spajanje nekih galaksija u pozadini, ali da bi to moglo da se objasni i drugim razlozima, za šta je potrebno dodatno istraživanje.

Šta je znak pitanja u svemiru?

Iz Naučnog instituta teleskopa za osmatranje svemira, koji upravlja naučnim projektima i operacijama u kojima se koriste ove naprave, kažu:

„Verovatno je u pitanju udaljena galaksira ili kontakt dve galaksije (on može da se manifestuje u obliku iskrivljenog znaka pitanja".

Met Kaplan, asistent profesora fizike na Univerzitetu Ilinoj, navodi teorijsko objašnjenje.

„To bi mogle da budu udaljene galaksije koje se spajaju, a gornji deo znaka pitanja bi predstavljao veću galaksiju koja se razdvaja usled plimne sile", kaže stručnjak.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: