Dječak preživio pad sa 30 metara u Velikom kanjonu

Spasiocima je u utorak bilo potrebno dva sata da izvuku Vajata Kaufmana na bezbjedno mjesto pošto je pao sa litice na popularnoj turističkoj lokaciji Sjeverni obod

13050 pregleda 114 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Trinaestogodišnji dečak preživeo je pad sa gotovo 30 metara visine u Velikom kanjonu u američkoj saveznoj državi Arizona.

Spasiocima je u utorak bilo potrebno dva sata da izvuku Vajata Kaufmana na bezbedno mesto pošto je pao sa litice na popularnoj turističkoj lokaciji Severni obod.

Helikopterom i avionom su ga prebacili u bolnicu sa ozbiljnim povredama, ali su ga potom pustili na kućno lečenje.

Vajat je za lokalnu televiziju rekao da je pao pošto se pomerio kako ne bi uleteo u kadar ljudima koji su se fotografisali na tom mestu.

Čučnuo je i jednom rukom se držao za kamen, koji mu je iskliznuo iz ruke i počeo je da pada, opisao je dečak.

„Ne sećam se ničega posle pada.

„Pamtim samo da sam sam se na trenutak probudio i bio sam u ambulantnom vozilu i helikopteru, kao i da sam ubačen u avion", ispričao je Kaufman dok je ležao u bolnici za televizijsku stanicu KPNX iz Finiksa.

Slomio je devet pršljenova, napukla mu je slezina, zadobio je prelom šake i pluća su mu otkazivala.

Vajata su na sigurno prebacili članovi tima Nacionalnog parka Veliki kanjon, koji su se spustili niz liticu do njega, jer su ocenili da helikopter neće moći da sleti zbog nepovoljnog terena.

„Veoma smo zahvalni svima na trudu", rekao je Brajan Kaufman, Vajatov otac, koji je u trenutku nesreće bio kod kuće u Severnoj Dakoti.

„Izuzetno smo srećni što nam se dete vratilo kući, sedeći na prednjem sedištu automobila, a ne da su nam ga dopremili u kovčegu", dodao je.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: