Film Barbi zabranjen u Alžiru zbog "nanošenja štete moralu"

Film je zvanično zabranjen zato što "šteti moralu", a poslije premijere svaka projekcija je bila rasprodata, dodaje se u tekstu na tom sajtu

6468 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Alžirski zvaničnici zabranili su emitovanje filma Barbi u ovoj afričkoj državi sa pretežno muslimanskim stanovništvom, samo tri nedelje posle premijere.

Iz Ministarstva kulture su zatražili od bioskopa da odmah uklone ovaj holivudski blokbaster sa repertoara.

U filmu se promoviše homoseksualnost i nije u skladu sa religijskim i kulturnim običajima u Alžiru, rekao je neimenovani zvaničnik za agenciju Rojters.

Bioskopi u prestonici Alžiru i gradovima Oran i Konstantin bili su puni, prenosi internet portal 24 časa Alžir.

Film je zvanično zabranjen zato što „šteti moralu", a posle premijere svaka projekcija je bila rasprodata, dodaje se u tekstu na tom sajtu.

Širom arapskih zemalja bilo je kritika društvenih vrednosti koje se mogu videti u filmu, a vlasti Kuvajta su ga prošle nedelje zabranile kako bi zaštitile „javni moral".

Film u kojem glavne uloge tumače holivudske zvezde Margo Robi i Rajan Gosling, nastao je na osnovu stare priče i igračke za decu, a Barbi dolazi u pravi svet i spoznaje sopstveni identitet.

U periodu kada je trebalo da bude premijerno prikazan, rediteljka Greta Gervig rekla je za Njujork tajms da bi film trebalo da bude „zabavan" i da se nada da će društvo „zanemariti stvari koje ne idu u prilog ni ženama ni muškarcima".

U nekim zemljama, poput Velike Britanije ili Španije, film je daleko bolje prihvaćen, pa su britanski premijer Riši Sunak i španska kraljevska porodica uslikani na projekcijama u bioskopima.

Ukupna zarada ovog filma u bioskopima širom sveta premašila je milijardu dolara.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: