Ekvador, nasilje i politika: Saradnica ubijenog predsjedničkog kandidata sada „danonoćno nosi pancir"

Gonzales je bila kandidatkinja za potpredsjednicu, a 36-godišnjakinja će sada ovu trku trčati uz novog predsjedničkog kandidata Kristijana Zuritu

7568 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Andrea Gonzales sada neprestano nosi neprobojni pancir.

Pre nedelju dana, na predizbornom mitingu u ekvadorskoj prestonici Kito, tri puta je u glavu upucan Fernando Viljavisensio, koji je bio predsednički kandidat njene partije Konstruje na izborima koji će se u nedelju održati u toj zemlji.

Gonzales je bila kandidatkinja za potpredsednicu, a 36-godišnjakinja će sada ovu trku trčati uz novog predsedničkog kandidata Kristijana Zuritu.

On je novinar koji je istraživao korupciju, kao što je to u prošlosti činio i Viljavisensio.

„Neću dozvoliti da se Fernandova zaostavština zaboravi", kaže Gonzales za BBC.

„Jako me pogađa na ličnom nivou to što ne mogu da se pozdravim sa prijateljem. Nosim neprobojni pancir danonoćno", priča ona.

Viljavisensio je bio 59-godišnji novinar i narodni poslanik u Ekvadoru, koga su ubili tokom mitinga u Kitu u sredu, samo 11 dana pre predsedničkih izbora.

Jedan od napadača je ubijen u razmeni vatre sa policijom, dok je nekoliko drugih pobeglo.

Njegova smrt uzdrmala je zemlju koja je izbegla decenije nasilja narko kartela, međusobnih ratova između njih i korupcije, koji su razorili susedne države.

Samo nekoliko dana posle ubistva Viljavisensija, u Ekvadoru je ubijen još jedan političar, vođa levičarske Partije građanske revolucije.

Naoružani napadači na motociklu ubili su Pedra Brionesa ispred njegove kuće u severnoj provinciji Esmeraldas.

Stopa ubistava i kriminala u Ekvadoru je porasla jer su lokalne bande sklopile saveze sa međunarodnim kriminalnim kartelima, pre svega kolumbijskim i meksičkim.

Viljavisensiova kampanja se usredsredila na korupciju i bande, a on je bio tek jedan od nekoliko kandidata koji su ukazivali na navodne veze između organizovanog kriminala i vlasti u Ekvadoru.

Gonzales, koja je sarađivala sa njim, kaže da je Ekvador ,,na ivici smo da postane narko država".

„Potpuno smo sigurni da je ubistvo politički motivisano, iza njega stoji nešto više od bandi i organizovanog kriminala. Ovde vidim političke namere i pečat.

„Tri dana pre debate, predsedničkih kandidata Fernando je jasno rekao da ima vrlo delikatne informacije koje će promeniti tok izbora. One nikada nisu objavljene", objašnjava 36-godišnja političarka.

Gonzales, koja je dosad uglavnom gradila karijeru u oblasti zaštite životne sredine, kaže da je ovaj nivo nasilja postao normalan u ekvadorskoj politici.

U partiji su isprva želeli da nasledi Viljavisensija kao predsednička kandidatkinja, ali su kasnije odlučili da nastavi trku za potpredsedničku funkciju i izabrali Kristijana Zuritu kao zamenu za ubijenog 59-godišnjaka.

Plašili su se da će je izborna komisija diskvalifikovati, jer je već bila prijavljena njena potpredsednička kandidatura.

Kako su promotivni materijali za izbore već štampani, ime Fernanda Viljavisensija će ostati na njima.

Nasilje se nije smanjilo od njegovog ubistva.

„Svi smo izloženi nasilju. Odvođenje deteta u školu je već preveliki rizik.

„Kad god se zaustavite na semaforu izlažete se riziku da će vas upucati ili da će eksplodirati bomba u susednom autu", kaže Gonzales.

To je „nivo nasilja koji Ekvador dosad nije iskusio", dodaje.

Ali, kako kaže, to je neće zaustaviti u nameri da postigne ono o čemu je sanjao njen mentor.

„Osećam veliki teret na ramenima", dodaje političarka.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: