Porodica kompozitora Leonarda Bernstajna brani Bredlija Kupera zbog vještačkog nosa u flimu

"Leonard Bernstajn je imao lijep, veliki nos. Bredli je odlučio da koristi šminku da to istakne i to je sasvim u redu. Sigurni smo i da bi se tata saglasio sa nama", navodi se u zajedničkoj izjavi Bernstajnovih potomaka

7799 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Porodica Leonarda Bernstajna, slavnog jevrejskog kompozitora i dirigenta, stala je u odbranu glumca Bredlija Kupera koji tumači njegov lik u filmu „Maestro".

Prvi trejler filma, u kojem je Kuper i glumac i reditelj, objavljen je početkom ove nedelje.

Po objavljivanju trejlera, usledile su kritike zbog veličine Kuperovog nosa, za koji su pojedini korisnici društvenih mreža rekli da se smatra jednim od najvećih stereotipa za jevrejsku zajednicu.

Ali iz Bernstajnove porodice kažu da je sve „savršeno u redu" sa šminkom Bredlija Kupera.

Bilo je kritika i zašto za ovu ulogu nije angažovan glumac Jevrejin.

„Slamaju nam se srca kada čujemo ove kritike", napisali su Džejmi, Aleksandar i Nina Bernstajn u izjavi objavljenoj na internetu.

„Leonard Bernstajn je imao lep, veliki nos. Bredli je odlučio da koristi šminku da to istakne i to je sasvim u redu.

„Sigurni smo i da bi se tata saglasio sa nama", navodi se u zajedničkoj izjavi Bernstajnovih potomaka.

„Svaka oštra pritužba u vezi sa ovim pitanjem deluje nam pre svega kao neiskreni pokušaj da se uspešan čovek potkopa, a to je nešto što se dešavalo i našem ocu", dodaje se.

Oni navode da su tokom snimanja filma „osetili duboko poštovanje i ljubav koju je Bredli uneo u sopstveni portret Leonarda Brenstajna i njegove supruge, naše majke Felisije".

„Srećni smo što smo imali ovakvo iskustvo s Bredlijem i jedva čekamo da svet vidi ono što je napravio", piše u izjavi.

Iz Bernstajnove porodice kažu da su bili uključeni u svaki korak dok je Kuper snimao film o njihovom ocu.

„Bili smo dirnuti do srži jer smo svedočili dubini njegove posvećenosti, tome kako je prigrlio muziku našeg oca i čistoj radosti koju je doneo u rad", navodi se.

Pogledajte trejler za film:

Kada su prošle godine objavljene prve Kuperove fotografije u ulozi slavnog kompozitora, kritičar Holivud riportera Danijel Fajnberg primetio je da bi izgled glumca mogao da bude „problematičan".

Trejsi-En Oberman, engleska glumica koja je Jevrejka, uporedila je Kuperovo korišćenje veštačkog nosa sa upotrebom šminke za potamnjenje lica.

„Ako Bredli Kuper ne može da iznese lik snagom sopstvene glume, nemojte ni da ga uzimate za tu ulogu - uzmite jevrejskog glumca", napisala je ona na Instagramu.

Getty Images

Binjomin Gilbert, portparol Kampanje protiv antisemitizma, rekao je da je „zapanjujuće da niko nije dobro razmislio o tome da stavi veći nos nejevrejskom glumcu koji igra Jevrejina".

„Ovdašnji filmski stvaraoci treba da pokažu da razumeju zašto je to problem. I to upravo ukazuje na dvostruke standarde kada je u pitanju predstavljanje Jevreja na filmu", rekao je on.

Film „Maestro" trebalo bi da bude premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu sledećeg meseca, pre nego što bude objavljen na Netfliksu u decembru.

U filmu se ispituje odnos Bernstajna, koji je preminuo 1990. godine, i njegove supruge, glumice i aktivistkinje Felisije Montalegre.

Bernstajn je najpoznatiji po tome što je komponovao za film West Side Story (Priča sa zapadne strane), a bio je koautor brodvejskih mjuzikla On the Town, Wonderful Town i Candide.

U istaknutoj karijeri, u kojoj je postao i jedan od najcenjenijih dirigenta u drugoj polovini 20. veka, osvojio je nagrade Emi, Gremi i Toni.

Slične kontroverze izazvao je još jedan film, „Golda", čija je premijera zakazana narednih meseci.

Helen Miren igraće bivšu izraelsku premijerku Goldu Meir, u filmu Gaja Nativa, koji će u američkim bioskopima biti prikazan krajem avgusta.

Prošle godine, glumica Morin Lipman je rekla za Džuiš hronikl da se „ne slaže" sa izborom glumice za tu ulogu, jer je „jevrejstvo lika neodvojivo".


Dodatno izveštavanje Kristi Kuni, BBC Njuz


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: