LGBT i sport: Transrodnim šahistkinjama zabranjeno učešće na ženskim turnirima

Iz federacije su saopštili da će pojedinačni slučajevi zahtijevati „dalju analizu" i da bi odluka mogla da traje do dvije godine

7811 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: BBC
Ilustracija, Foto: BBC

Međunarodna šahovska federacija (FIDA) saopštila je da privremeno zabranjuje transrodnim ženama da se takmiče u ženskim disciplinama.

Iz federacije su saopštili da će pojedinačni slučajevi zahtevati „dalju analizu" i da bi odluka mogla da traje do dve godine.

Ovaj potez kritikovale su pojedine šahistkinje.

Mnoga sportska upravljačka tela rade na formulisanju politike koja se tiče transrodnih sportista, ali šah ne podrazumeva uporedive nivoe fizičke aktivnosti.

Međutim, iz FIDA-e su za BBC rekli da bi želeli da analiziraju uticaj takvih politika, te da ne bi hteli da požuruju ovaj proces.

„Transrodna legislacija se brzo razvija u mnogim zemljama i mnoga sportska tela usvajaju njihove politike", navodi se u saopštenju.

„FIDA će pratiti ova dešavanja i videti kako ih možemo primeniti u svetu šaha. Dve godine je okvir koji se čini razumnim za detaljne analize takvog razvoja."

Dodaje se da transrodni igrači i dalje mogu da se takmiče u otvorenom delu turnira u njihovoj organizaciji.

Joša Iglesijas, transrodna žena profesionalna šahistkinja sa FIDA titulom šahovskog majstora, rekla je da će takva politika naneti „nepotrebnu štetu" transrodnim igračima i ženama.

„Ova užasna situacija će dovesti do depresije i pokušaja samoubistva", rekla je Iglesijas.

Žena velemajstor i dvostruka šampionka Sjedinjenih Američkih Država Dženifer Šahade takođe je kritikovala odluku FIDA-e, rekavši da je ta politika „smešna i opasna".

„Očigledno je da se nisu konsultovali ni sa jednim transrodnim igračem prilikom njenog donošenja.

„Snažno pozivam FIDA-u da preokrene kurs i krene od nule sa boljim konsultantima", rekla je Šahade.

Odluku je kritikovala i Ejndžela Igl, poslanica iz Velike Britanije, nekadašnja pobednica britanskog šahovskog prvenstva za devojčice do 18 godina iz 1976.

„Nema fizičke prednosti u šahu osim ako verujete da su muškarci suštinski sposobniji da igraju od žena - provela sam vlastitu šahovsku karijeru slušajući da je ženski mozak manji od muškog i da ne bi trebalo ni da igramo."

„Ova zabrana je smešna i uvredljiva za žene", dodala je ona.

FIDA je u odluci istakla i da će trans muškarcima titule u ženskoj konkurenciji koje su osvajali pre tranzicije biti poništene.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) klasifikuje šah kao sport.

Prošlog meseca, svetsko upravno telo za biciklizam donelo je odluku o onemogućavanju transrodnim osobama da se takmiče u ženskim disciplinama.

U međuvremenu, međunarodna organizacija Svetskih vodenih sportova je u sredu saopštila da će predstaviti novu otvorenu kategoriju za transrodne sportiste na ovogodišnjem Svetskom kupu u plivanju u Berlinu pošto je prošle godine izglasano da se transrodne sportistkinje onemoguće da se takmiče u elitnim trkama za žene.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: