Prigožin obećao "slobodu" afričkim zemljama

Na snimku objavljenom na Telegram kanalima povezanim sa plaćeničkom grupom, vidi se Prigožin u borbenoj opremi, uz poruku da Vagner čini Afriku „slobodnijom"

12647 pregleda 6 komentar(a)
Video objavljen na Telegram kanalima sugeriše da je Prigožin sada sa borcima Vagnera negdje u Africi, Foto: BBC News na srpskom
Video objavljen na Telegram kanalima sugeriše da je Prigožin sada sa borcima Vagnera negdje u Africi, Foto: BBC News na srpskom

Šef ruskog Vagnera Jevgenij Prigožin poručio je u video obraćanju da će njegova vojna kopmpanija učiniti Afriku još slobodnijom, štpo sugeriše da je on sada na tom kontinentu.

BBC ne može da proveri gde je video snimljen.

Smatra se da je ovo prvo javno obraćanje Prigožina od kraktotrajne pobune protiv ruskog vojnog vojnog vrha krajem juna, koja je završena dogovorom ruskog predsednik Vladimira Putina i šefa Vagnera da se on i njegove jedinice presele u Belorusiju.

Na snimku objavljenom na Telegram kanalima povezanim sa plaćeničkom grupom, vidi se Prigožin u borbenoj opremi, uz poruku da Vagner čini Afriku „slobodnijom".

Veruje se da Vagner ima hiljade boraca u Africi.

Prigožinovi vojnici su razmešteni u pojedinim zemljama, poput Malija i Centralnoafričke Republike (CAR), gde ih grupe za ljudska prava i Ujedinjene nacije optužuju da su počinili ratne zločine.

Velika Britanija je prošlog meseca uvela sankcije dvojici rukovodilaca Vagnerovih operacija u CAR, optužujući ih za mučenje i ubijanje civila.

SAD su optužile Vagnerove borce da su se obogatili nezakonitim poslovima sa zlatom u Africi.

U videu, Prigožin kaže da Vagner istražuje minerale, kao i da se bori protiv islamističkih esktremista i drugih kriminalaca.

„Radimo. Temperatura je 50+, sve baš kako volimo. Vagner sprovodi izviđačke i tragajuće akcije, čini Rusiju još većom na svim kontinentima, a Afriku još slobodnijom", govori Prigožin.

„Afričkim narodima donosimo sreću i pravdu, a ISIS-u (Islamska država), Al-Kaidi i drugim banditima pravimo noćne more", kaže Prigožin.

On kaže da Vagner i dalje regrutuje i da će grupa „nastaviti da ispunjava postavljene zadatke - obećali smo da ćemo uspeti".

Prigožin je fotografisan u Sankt Peterburgu tokom prošlomesečnog samita Afrika-Rusija, kako se rukuje sa ambasadorom Fredijem Mapukom, savetnikom predsednika Centralnoafričke Republike.

Šef Vagnera nije se pojavljivao mnogo u javnosti od kratkotrajne pobune protiv Kremlja u junu, koja je trajala samo 24 sata.

Oko 5.000 Vagnerovih vojnika preuzelo je kontrolu nad južnim ruskim gradom Rostovom na Donu i krenulo ka Moskvi, sa ciljem da, kako je rekao, smene vojni vrh.

Međutim, posle pregovora sa Putinom u kojima je posredovao beloruski lider Aleksandar Lukašenko, Prigožin je zaustavio svopje borce na oko 200 kilometara od Moskve.

Prema dogovoru o okončanju pobune, optužbe protiv Prigožina su odbačene i njemu je ponuđeno da se preseli u Belorusiju.

Tokom rata u Ukrajini, bilo je žestokih i javnih sukoba Prigožina i ruskog Ministarstva odbrane oko načina vođenja akcija.

Prigožin je više puta optuživao Ministarstvo odbrane za sabotažu, odnosno da nije snabdelo njegove odrede municijom.

Prigožin kaže da je osnovao vojnu kompaniju Vagner 2014. godine

Bogati biznismen sa kriminalnim dosijeom, Prigožin je poznat i po nadimku „Putinov kuvar" jer je bio zadužen za ketering, odnosno obezbeđivanje hrane za Kremlj.

Vagner je 2014. počeo da podržava proruske separatističke snage u istočnoj Ukrajini i smatra se da je pomogao Rusiji da anektira Krim.

Pre rata u Ukrajini, Vagner je imao oko 5.000 boraca - uglavnom veterana ruskih elitnih pukova i specijalnih snaga.

Međutim, Prigožin je prošlog juna rekao da je njihov broj od početka rata u Ukrajini porastao na 25.000 boraca.


Pogledajte video o Vagneru i pobuni u Rusiji:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: