Indijski lunarni rover se provozao Mjesecom

Indija se tako pridružila elitnom klubu zemalja koje su ostvarile meko slijetanje na Mjesec, poslije SAD, bivšeg Sovjetskog Saveza i Kine

8608 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Isro
Foto: Isro

Indijski rover prvi put je provozan po površini Meseca dan pošto je ta zemlja ušla u istoriju postavši prva čija je letelica sletela blizu južnog pola Zemljinog prirosnog satelita.

Rover Čandrajana-3 se spustio sa sletača, pa je tako „Indija prošetala Mesecom!", saopštila je svemirska agencija.

Sletač Vikram uspešno se, prema planu, spustio u sredu.

Indija se tako pridružila elitnom klubu zemalja koje su ostvarile meko sletanje na Mesec, posle SAD, bivšeg Sovjetskog Saveza i Kine.

Rover od 26 kilograma nazvan Pragjan (mudrost na sanskritu) prenet je na Mesec u utrobi Vikramovog sletača.

Pošto se slegla prašina podignuta sletanjem, paneli na jednoj strani Vikrama su se otvorili kako bi postavili rampu koja je omogućila Pragjanu da sklizne do površine Meseca.

Nadalje će lutati oko stena i kratera, prikupljajući ključne podatke i slike koje će biti poslate nazad na Zemlju na analizu.

Pragjan nosi dva naučna instrumenta koji će pokušati da otkriju koji su minerali prisutni na površini Meseca, takođe proučavajući hemijski sastav zemljišta.

Lunarni rover će komunicirati samo sa sletačem koji će slati informacije orbiteru sa Čandrajana-2, koji još kruži oko Meseca, kako bi ih prosledio Zemlji na analizu.

Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) saopštila je da će se rover kretati brzinom od centimetra u sekundi, a svakim korakom ostavljaće na površini Meseca otisak amblema i logotipa ove svemirske agencije utisnutih na njegovih šest točkova.

Sletanje se poklapa sa početkom lunarnog dana.

Dan na Mesecu jednak je 28 dana na Zemlji i to će značiti da će sletač i rover imati dve nedelje sunčeve svetlosti da napune baterije.

Kada padne noć, oni će se isprazniti i prestati da rade.

Još nije jasno da li će se vratiti u pređašnje stanje kada počne sledeći lunarni dan.

Sletač takođe nosi nekoliko naučnih instrumenata koji će pomoći da se otkrije šta se dešava na površini Meseca, kao i iznad i ispod nje.

Smatra se da Mesec sadrži važne minerale, ali jedan od glavnih ciljeva Čandrajana-3 je da utvrdi da li tamo ima vode.

Naučnici kažu da ogromni krateri u regionu južnog pola koji su trajno u senci, u sebi imaju led koji bi mogao da oresudan za ljudsko nastanjivanje na Mesecu u budućnosti.

Mogao bi i da se koristi za snabdevanje pogonskim gorivom svemirskih letelica koje idu ka Marsu i drugim udaljenim destinacijama.

ISRO

U sredu je bilo napeto prilikom nesigurnog spuštanja sletača.

Brzina sletača je postepeno smanjena sa 1,68 kilometara u sekundi skoro na nulu, što mu je omogućilo da izvrši meko sletanje na površinu Meseca.

Istorijski trenutak dočekan je slavljem širom zemlje.

„Indija sada na Mesecu. Stigli smo tamo gde nijedna druga zemlja nije mogla", izjavio je premijer Narendra Modi.

Sletanje je usledilo samo nekoliko dana pošto se ruska letelica Luna-25 otela kontroli i srušila na Mesec.

Pad je takođe u centar pažnje stavio težak teren regiona južnog pola gde je površina „veoma neravna" i „puna kratera i gromada".

Druga indijska lunarna misija, koja je takođe pokušala da meko sleti 2019. godine, bila je neuspešna - njen sletač i rover su uništeni, iako je orbiter preživeo.

Ona i danas kruži oko Meseca i pomaže sletaču Vikramu da pošalje slike i podatke na Zemlju na analizu.

Indija nije jedina zemlja koja je bacila oko na Mesec - postoji sve veći globalni interes za zemljin prirodni satelit i mnoge druge misije koje će se u bliskoj budućnosti uputiti na njegovu površinu.

I naučnici kažu da ima još mnogo toga da se istraži o Mesecu koji se često opisuje kao kapija dubokog svemira.


Pogledajte video o Nilu Armstrongu, prvom čoveku koji je zakoračio na Mesec:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: