Muzejski predmeti iz Grčke su na sigurnom, kažu u Londonu

Tim Loton, koji predsjedava parlamentarnom grupom zaduženom i za Britanski muzej, rekao je da su vijesti o predmetima koji su nestali iz kolekcije u Londonu „štetne", ali je takvima nazvao i tvrdnje Grka da muzej nije bezbjedan

3304 pregleda 3 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Tvrdnje Grka da Britanski muzej nije bezbedan posle serije krađa su „očigledan oportunizam", kažu iz britanskog parlamentarnog odbora.

Tim Loton, koji predsedava parlamentarnom grupom zaduženom i za Britanski muzej, kaže da se „vrlo retko" dešava da predmeti nestanu iz muzeja i da svaki takav slučaj institucije shvataju „vrlo ozbiljno".

Arheolog Despina Kucumba rekla je da iz muzeja više ne mogu da tvrde da je grčko nasleđe zaštićeno.

Grčka je dugo vodila kampanju za povratak drevnih skulptura.

Iz institucije je saopšteno da je jedan član osoblja otpušten pošto je prijavljeno da su vredni predmeti „nestali, oštećeni ili ukradeni".

U muzeju preduzimaju pravne radnje protiv neimenovanog člana osoblja.

Londonska policija vodi istragu, ali niko nije uhapšen.

Uporedo sa tim, u muzeju je pokrenuta i nezavisna provera bezbednosti.

Predmeti koji su ukradeni su zlato, nakit i poludrago drago kamenje, iako iz muzeja nisu precizirali šta je tačno nestalo.

Veruje se da je više od 1.500 predmeta pokradeno, oštećeno i uništeno.

Prema novinskoj agenciji PA, veruje se da su predmeti nestajali tokom dužeg vremenskog perioda.

Reuters

Loton, koji predsedava Svepartijskom parlamentarnom grupom Britanskog muzeja, rekao je za BBC da su vesti o predmetima koji su nestali iz kolekcije u Londonu „štetne", ali je takvima nazvao i tvrdnje Grka da muzej nije bezbedan.

„Ono što je posebno štetno je očigledan oportunizam Grka i drugih koji govore: 'O ne, Britanski muzej nije bezbedan'," rekao je on.

Poslanik Torijevaca, koji je bio u kontaktu sa muzejom, rekao je da je urađena „ogromna količina posla na katalogizaciji" predmeta u kolekciji.

„Ljudi žele da znaju koji su tačno predmeti nestali, koje su istrage vođene u vreme kada su stizale razne prijave i šta se sada radi, jer inače to izmiče kontroli", dodao je on.

Njegovi komentari su usledili posle ponovnih poziva grčkih zvaničnika za vraćanje skulptura Partenona.

Skulpture, poznate i kao Elgin mermer, nekada su krasile Partenon na vrhu Akropolja u Atini i bile su izložene u muzeju od 19. veka.

Iz Grčke su dugo tvrdili da su nelegalno uzeti tokom perioda strane okupacije.

Kucumba, šefica Udruženja grčkih arheologa, rekla je za BBC da je očigledno da će skulpture biti dobro zaštićene u Grčkoj, a ne u muzeju.

„Veoma smo zabrinuti koliko je grčkih predmeta među ovima koji su ukradeni i smatramo da u Britanskom muzeju više ne mogu da kažu da je grčko kulturno nasleđe zaštićeno u Britanskom muzeju", rekla je ona.

„Moraju da vrate skulpture jer nisu bezbedne u Londonu".

Dodala je da su potencijalna bezbednosna pitanja koje krađe razotkrivaju problem svih muzeja u svetu.

„Nadležni u drugim muzejima na svetu moraju da znaju šta se dogodilo u Britanskom muzeju, tako da ako imamo problema u našim bezbednosnim protokolima možemo da to promenimo", rekla je ona.

BBC je imao uvid u prepisku koja pokazuje da je trgovac umetninama upozorio muzej na navodne ukradene predmete 2021.

Itaj Grejdel je tvrdio da je u februaru 2021. video predmete na internetu koji pripadaju muzeju, prema prepisci.

Zamenik direktora Džonatan Vilijams odgovorio je u julu 2021. Grejdelu, rekavši da „nije bilo nagoveštaja bilo kakvog nedela".


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: