Šta će biti sa Vagnerom poslije Prigožinove navodne smrti

Zapadni zvaničnici za bezbjednost pitaju se ko će zauzeti njegovo mjesto i šta će se desiti sa plaćenicima koje je predvodio

7108 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jevgenij Prigožin je proveo skoro deceniju stvarajući paravojnu grupu Vagner.

Ona je postala ključna za rusku vojnu mašineriju u Ukrajini, a Prigožinove trupe su pomogle u širenju ruskog uticaja širom planete, pružajući podršku saveznicima predsednika Vladimira Putina u Africi i Siriji.

Sada je njegova smrt pokrenula bujicu spekulacija o budućnosti grupe.

Zapadni zvaničnici za bezbednost pitaju se ko će zauzeti njegovo mesto i šta će se desiti sa plaćenicima koje je predvodio.

Ko će sada voditi Vagner?

Doktorka Džoana De Deus Pereira, viša stručna savetnica pri Kraljevskom institutu ujedinjenih službi, rekla je za BBC da će Prigožinova smrt najverovatnije dovesti do „izvesne rekonstrukcije" grupe.

Ali je ona rekla i da će se celokupno gledano Vagnerove operacije najverovatnije nastaviti na prilično sličan način kao i pod Prigožinovim vođstvom.

„Organizacija će opstati u budućnosti, verovatno pod drugim imenom, ali ona je već pokazala sposobnost prilagođavanja i preobražaja", rekla je ona.

„Moramo da posmatramo Vagner ne kao samo jednog čoveka, već kao ekosistem, kao hidru sa mnogo, mnogo glava i mnogo različitih interesa u Africi."

Ruslan Trad, analitičar bezbednosti za Atlantski savet, slaže se s tim.

On je za BBC rekao da će Prigožinova smrt najverovatnije dovesti do toga da će neko sa vezama sa ruskom vojnom obaveštajnom službom GRU biti postavljen za vođu grupe umesto njega.

Ali on je sugerisao i da će najveći izazov za Putina biti pronalaženje nekoga sa dovoljno dubokim džepom da finansira operacije paravojne grupe, a da istovremeno direktno ne ugrozi njegov režim.

„Pokušaće da nađu novog finansijera zato što je Prigožin tamo bio glavni čovek sa novcem", kaže Trad.

„Mislim da će biti teže naći novog finansijera zato što Vagner ima dobre komandire, ali je novac važan faktor. Možda će imenovati nekoga iz krugova bliskih Putinu."

Benoa Bringer, novinar čiji dokumentarac Uspon Vagnera prati razvojni put ove paravojne grupe, rekao je za BBC da je jedan od glavnih kandidata general GRU-a Andrej Averjanov.

„Verovatno je Putinu trebalo vremena da u tajnosti organizuje tranziciju. To bi objasnilo zašto je čekao dva meseca da se reši Prigožina", dodao je on.

Emili Feris sa Kraljevskog instituta ujedinjenih službi istakla je da je Moskva „najverovatnije naučila lekciju da su ličnosti poput Prigožina sa vlastitim opasnim ambicijama neuračunljivi", dodavši da će „bilo koji novi lider Vagnera biti neko koga je Kremlj pažljivo odabrao".

Šta će se desiti sa Vagnerovim trupama u Belorusiji i Ukrajini?

Veći deo protekle godine Vagneru su pripadale najefikasnije ruske borbene snage u Ukrajini, sa trupama koje su uspešno zauzele istočne gradove Soledar i Bahmut posle krvavih bitki.

Ali Feris kaže da je malo verovatno da će Prigožinova smrt ozbiljnije uticati na tok rata.

„Vagnerove trupe nisu aktivne u Ukrajini još od pobune, a njihove trupe su stacionirane ili u Belorusiji ili ih je apsorbovalo Ministarstvo odbrane, tako da će trenutni uticaj na rat u Ukrajini, u kom ruske snage i dalje odolevaju ukrajinskoj kontraofanzivi, najverovatniji biti minimalan za sada", primetila je ona.

Dodala je i da je malo verovatno da će se Vagnerove trupe vratiti na bojišta u Ukrajini, makar kratkoročno gledano.

Za to vreme, priča se da je oko 8.000 Vagnerovih vojnika ostalo u kampovima u Belorusiji, sledeći Prigožina posle njegove neuspele pobune u junu.

Njihova budućnost sada je neizvesna, a neki izveštaji na društvenim mrežama sugerišu da je nekoliko vojnika uputilo eksplicitne pretnje Putinu zbog njegove navode uloge u Prigožinovoj smrti.

Mogu li Vagnerove trupe u Africi i Siriji nastaviti da se bore?

Jednako je neizvesna budućnosti Vagnerovih trupa u inostranstvu.

Grupa je postala noseći stub ruske spoljne politike, sa trupama koje pružaju podršku vladama u Siriji, Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Libiji u zamenu za unosna prava na rudarenje.

Veruje se da je Prigožin poslednjih dana boravio u Zapadnoj Africi, gde se zapadni analitičari plaše da grupa želi da proširi domašaj na druge zemlje, uključujući Niger, gde se upravo odigrao državni udar.

Neki spekulišu da bi obezglavljivanje vođstva grupe moglo da prisili Rusiju da preispita pokušaje da ostvari uticaj u regionu, ali mnogi eksperti veruju da bi decentralizovana komanda grupe na kontinentu trebalo da joj omogući da nastavi operacije nezavisno od Prigožinove smrti.

Posle pobune iz juna, ruski zvaničnici navodno su odleteli u Libiju da se sastanu sa Kalifom Haftarem, odmetnutim generalom koji se protivi vladi u Tripoliju priznatoj od Ujedinjenih nacija, i uveravali ga u neprekinutu podršku grupe Vagner, nevezano za Prigožinovu sudbinu.

Trad je za BBC rekao kako veruje da je Vagner toliko čvrsto integrisan u infrastrukturu afričkih zemalja da njegove operacije neće biti ometene Prigožinovom smrću.

„Komandiri stacionirani u Siriji, Centralnoafričkoj Republici ili Maliju, već imaju tamo veoma dobre razrađene modele i slobodu da delaju", rekao je on.

„To ne utiče na lokalne komandire zato što su operacije nezavisno operativne, imaju različite resurse i čak i sad regrutuju ljude za operacije u Siriji i Africi."

On je još rekao da će distancirani odnos grupe sa ruskom obaveštajnom službom ostati vredno oruđe za Moskvu, omogućivši joj da operiše u „sivoj zoni", gde može da sledi ruske interese, ali zvaničnici mogu da negiraju učešće.

Bringer je za BBC rekao da je Vagner „ključan za Afriku" u smislu širenja ruskih interesa.

„Struktura će tamo svakako nastaviti da postoji, možda ne više pod imenom Vagner, ali sa novim šefom vernim Kremlju", rekao je on.

Anton Mardasov, nerezidentni naučnik u Sirijskom programu Bliskoistočnog instituta, rekao je da su posle neuspele Prigožinove pobune u Rusiji Vagnerovi komandiri u inostranstvu uglavnom izbegli odmazdu Kremlja kako bi se sprečilo „slabljenje sveukupnog položaja Moskve".

Ali on je rekao da su druge plaćeničke kompanije počele sve više da se ponašaju kao Vagnerovi rivali u Siriji.

Posle pobune iz juna, Mardasov je rekao da je jednom broju Vagnerovih vojnika ponuđen transfer u konkurentsku kompaniju po imenu PMC Redut.

„Redut već dugo vremena operiše u Siriji paralelno sa Vagnerom", rekao je Mardasov za BBC.

„Vojska se kladila na Redut u Siriji, ali se plašila pravljenja brzih koraka."

Hoće li Vagner brzo izbledeti u sećanju?

Na srednje staze, stoga, deluje malo verovatno da će Vagnerove operacije biti značajno ometene smrću njegovog mecene.

Ali na duže staze izgleda da će se Vagnerove operacije reformisati u nešto novo, rekla je Emili Feris iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

„Najverovatnije je da će se Vagner rascepiti na dva dela - preostala grupa bez lidera u Belorusiji biće raspuštena, dok će se druga frakcija aktivna u inostranstvu preobraziti u nešto drugo što može da posluži kao oruđe ruske spoljne politike", rekla je ona za BBC.

A što se tiče Prigožinovog nasleđa, Bringer je za BBC rekao da je Vagner „demonstrirao Kremlju kako jedna privatna armija iz senke, sposobna da operiše potpuno van zakona, može biti korisna u njenim hibridnim ratovima, baš kao i da širi uticaj u inostranstvu."

„Vagnerovo ime će možda nestati, ali ne i plaćenici na terenu i metodi koje je ovaj stvorio."



Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: