Da li su putovanja bez prtljaga budućnost: Dubrovnik jedan od predvodnika te ideje

U odvažnom potezu za postizanje održivije avio industrije, Japan erlajnz nedavno je pokrenuo probni program pružanja mogućnosti prekomorskim putnicima da unapred iznajme odjeću tokom boravka u zemlji

4582 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Peter Dazeley/Getty Images
Foto: Peter Dazeley/Getty Images

U jeku leta na severnoj hemisferi mnogi od nas spakovali su kofere, putne torbe i sportske vreće za dugo očekivani odmor.

Natrpano je previše odeće, naravno, sa sve naočarima za sunce, kupaćim kostimima, sandalama, prošlogodišnjom kremom za sunčanje i dobrom knjigom.

Džemper ili jakna biće takođe ubačeni, za svaki slučaj.

Možda će neko od nas i da se preispita koliko prtljaga stvarno treba da ponese, iako većina neće.

Međutim, sa više načina nego ikada pre da smanjite ugljenički otisak - i nekim destinacijama koje razmišljaju o otvorenom zabranjivanju određenog tipa prtljaga - nabijanje čitavog vašeg života u kofer uskoro bi moglo da bude stvar prošlosti.

Na kraju krajeva, pakujući manje, mi pravimo manje ugljeničkih emisija, smanjujemo putni otisak i više štitimo prirodu.

Da bismo istakli da održivo putovanje kreće od kuće, predstavljamo vam neka mesta koje dovode u pitanje odavno uvreženu ideju o pakovanju pre polaska - i nude prečice za opušteniji odmor.

Japan

U odvažnom potezu za postizanje održivije avio industrije, Japan erlajnz nedavno je pokrenuo probni program pružanja mogućnosti prekomorskim putnicima da unapred iznajme odeću tokom boravka u zemlji.

Time eliminišu potrebu za vucaranjem i pretovarivanjem teških kofera.

Inicijativa nazvana „Any Wear, Anywhere?" traje do kraja avgusta i osmišljena je tako da putnici koji putuju u Japan mogu da čekiraju ili unose u avionu minimum prtljaga.

Avio-kompanija na taj način može bolje da odredi uticaj koji vrši na životnu sredinu rukovanjem sa manje prtljaga, kao i manjom težinom aviona.

Čim putnici stignu u Tokio, Osaku ili Fukuoku, širok izbor odeće raznih veličina i stilova isporučuje se u hotele u kojima su putnici odseli.

Međutim, iako koncept pomaže da se smanji teret putnika, nisu svi ubeđeni da je to pravi pristup.

„To je i sjajna ideja i vrhunska majstorija u skretanju pažnje - način da smanjimo vlastiti uticaj kako bismo se osećali bolje umesto da kritikujemo njihov", kaže Džastin Fransis, suosnivač i generalni direktor britanske aktivistička kompanije za odmore Odgovorno putovanje.

„Slično kao dobrovoljne ugljeničke protivteže, to prebacuje teret odgovornosti sa avio kompanija na pojedince.

„Lična odgovornost je važna i inovacije su sjajne, ali treba da vodimo računa da nas to ne odvrati od pravih promena sistema koje su nam potrebne - stroža regulativa i pravičnije takse na gorivo, na primer."

(ventdusud/Getty Images)

Alpi

Širom sveta, skijaši pokušavaju da smanje ugljenički otisak.

Odmarališta za zimske sportove odavno su mesto prekomernih i preteranih troškova za prtljag.

Zbog toga se nova ideja javila u odmaralištima širom Francuske, Švajcarske i Austrije - ostavite opremu kod kuće i iznajmite je u odmaralištu.

Time se smanjuje prostor za prtljag, kao i potreba da putnici ulažu u skupu sportsku opremu,

Odmarališta i kompanije za iznajmljivanje u međuvremenu ističu ponovne upotrebe iznajmljivanjem kapa, rukavica, naočara, pantalona i jakni - kao i obaveznih skija, štapova, gojzerica, bordova i kaciga.

A za one koji žele da putuju vozom ili nekim drugim javnim prevozom, ova opcija je već hit na nekoliko mesta.

Kompanija Verbije nudi je u Švajcarskoj, kao i odmarališta širom Austrije zahvaljujući nacionalnim službama poput SkiGale.

„Lako je spakovati se minimalno za odmor sa zimskim sportovima kad znaš da možeš da pokupiš većinu opreme koja ti treba odmah po dolasku", kaže Krisi Rou, viša menadžerka održivosti u Hotelplanu, panevropskoj grupi specijalističkih turističkih vodiča, uključujući Ingams i Esprit.

„Svaki proizvedeni artikal ima ugljenički otisak, tako da je mnogo bolje da taj artikal dobro iskoristi više mušterija i da mogu da ga poprave ljudi sa znanjem i alatima kako bi mu produžili životni vek.

„Što se tiče troškova, veća je vrednost iznajmiti opremu u odmaralištu, umesto da plaćate čekirane torbe i prekomerni prtljag po avionima."

Dubrovnik

Italijanska Venecija je bila prva destinacija dovoljno hrabra da 2014. godine počne da razmišlja o zabranjivanju kofera na točkiće kako bi bolje očuvala pretrpane ulice.

Dubrovnik u Hrvatskoj sada preporučuje posetiocima da ostave kotrljajući prtljag kod kuće.

Prekomerni turizam je izazvao gnev meštana koji žive u utvrđenom jadranskom gradu, a struje koje se kovitlaju ispod površine su navele turističku zajednicu Dubrovnika da preduzme nešto.

Objavivši početkom leta video sa uputstvima i ažurirane savete o odgovarajućoj turističkoj etikeciji, grad sada preporučuje posetiocima da ne narušavaju istorijske kaldrmisane ulice.

Apeluju na njih da kofere sa točkićima nose, ne da ih vuku.

„Često putnici sa više od 20 kilograma prtljaga prosto napune kofere do vrha jer smatraju da su platili za njih", objašnjava Pipa Dženderton, direktorka proizvoda za ATPI Hejlo, službu za merenje, smanjenje i protivtežu ugljen dioksida i pružalac održivih putničkih solucija.

„Jedno potencijalno rešenje je da avio-kompanije razmisle da u budućnosti dodaju više kategorija težine za ručni prtljag i prtljag koji se unosi u avion.

„Nudeći smanjene opcije, putnici kao i destinacije mogu podjednako da imaju koristi i da istovremeno smanje emisije od letova."

(WLDavies/Getty Images)

Istočna Afrika

Safari kolibe u nacionalnim parkovima po Keniji, Tanzaniji i Ugandi nude različite opcije za većinu vrsta odmora.

Uprkos visokoj ceni, atmosfera je uvek opuštena, sa laganim odevnim kombinacijama gostiju, u skladu sa atmosferom odlaska u prirodu i kampovanje.

Međutim, iako ne postoji zabrana određenih tipova prtljaga, ograničenja su često na snazi i od putnika se očekuje da razumeju i poštuju potrebu za dolazak sa laganim prtljagom.

To znači da veliki broj turističkih agencija preferira kompaktne, meke torbe, a da prtljag sa točkićima ili, još gore, ugrađenim čvrstim okvirom, na aerodromu često neće kroz gejt i izaći na pistu.

„Uvek savetujemo safari klijente da spakuju laganiji prtljag iz velikog broja razloga", kaže Keti Boate, izvršna direktorka Kartolodži trevela, agencije za naručena luksuzna putovanja.

„U manjim avionima ne postoje samo stroga ograničenja težine, već mnogi regioni koriste lake letelice u koje ni ne možete da unesete čvrste kofere - naprosto neće stati u spremište - a ionako vam ne treba mnogo odeće dok ste na safariju.

„Kvalitetne kolibe takođe obezbeđuju pribor za ličnu higijenu i peškire, zaštitu od sunca i sredstva protiv insekata, pomažući vam da u startu smanjite potrebu da se obimno spakujete kod kuće."


Pogledajte video: Kako je lažni turistički agent uzeo ljudima stotine hiljade dolara za putovanja iz snova


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: