Lovci F-16 odobreni Ukrajini u nekom trenutku bi mogli da preokrenu tok rata

Kao i u slučaju tenkova "leopard" i sistema protivvazdušne odbrane "patriot" prije toga, isporuka lovaca F-16 pravljenih u Americi rezultat je dugih pregovora

14201 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ukrajina traži od stranih partnera borbene avione još od početka ruske invazije.

Konačno odobrenje Sjedinjenih Američkih Država da Danska i Holandija pošalju neke od borbenih aviona F-16 najverovatnije će dovesti do ključnih promena u načinu na koji se vodi ovaj rat.

Putovanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u dve evropske zemlje dovelo je do sporazuma da Ukrajina dobije, tvrdi on, ukupno 61 avion - 42 od Holandije i 19 od Danske.

Opisavši to kao „moćan i plodonosan dan", ukrajinski predsednik se zahvalio obema zemljama, baš kao i Americi zato što nastavlja da podržava Ukrajinu.

Kao i u slučaju tenkova „leopard" i sistema protivvazdušne odbrane „patriot" pre toga, isporuka lovaca F-16 pravljenih u Americi rezultat je dugih pregovora.

Reakcija Rusije

Zapadne sile, pogotovo SAD, oklevale su da odobre ovu isporuku, plašeći se da će to dovesti do direktnije konfrontacije sa Rusijom.

Ranije je ruski zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško upozorio da će se zapadne zemlje suočiti sa „kolosalnim rizicima" ako budu poslale avione Ukrajini.

Ruski ambasador u Danskoj Vladimir Barbin ponovio je to u ponedeljak, rekavši danskoj novinskoj agenciji da „činjenica da je Danska odlučila da donira 19 aviona F-16 Ukrajini vodi do eskalacije sukoba."

Kad stižu lovci F-16

Ukrajina i strane zemlje koje je podržavaju zagovarali su isporuku ovih aviona mesecima, tvrdeći da je vazdušna premoć nad Rusijom jedini način da se ubrza kampanja za ponovno zauzimanje ukrajinskih teritorija.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat rekao je u maju: „Kad budemo imali avione F-16, dobićemo ovaj rat."

Getty Images

To su ponavljali mnogi na Zapadu, dok su vojni eksperti isticali da vođenje rata bez značajne vazdušne podrške znači veće gubitke ljudstva koji su mogli biti izbegnuti.

Danska premijerka Mete Frederiksen otkrila je motive i planove za isporuku:

„Cilj ove isporuke je da se zaštiti Ukrajina. Planiramo da pošaljemo avione pred novu godinu, oko šest njih, potom osam sledeće godine, a zatim naredne još pet."

Iako podstrek za moral, za prvu isporuku aviona biće potrebno nekoliko meseci, što znači da Ukrajina još neko vreme neće početi da ih koristi.

Plan da se pošalje poslednja tranša danskih aviona 2025. godine otkriva dugoročne strateške namere evropskih partnera Ukrajine.

Takvo obećanje je ključno imajući u vidu da je nemoguće predvideti rezultate narednih američkih predsedničkih izbora.

Getty Images

Kakav je avion F-16?

F-16 se smatra jednim od najpouzdanijih borbenih lovaca na svetu.

Opisan kao višenamenski, može biti naoružan precizno navođenim projektilima i bombama, a može i da leti brzinom od 2.400 kilometara na sat, prema američkim Vazduhoplovnim snagama.

Sposobnost ciljanja aviona F-16 omogućiće Ukrajini da napada ruske snage u svim vremenskim uslovima i po noći sa velikom tačnošću.

Veruje se da Ukrajina ima desetine borbenih letelica - uglavnom MiG-ove - koji svi potiču još iz sovjetske ere.

Rusija, sa druge strane, koristi više modernih aviona koji mogu da lete na većim visinama i otkrivaju druge aviona sa veće udaljenosti.

„Ruski lovac može da vidi dva do tri puta dalje od našeg lovca", rekao je Jurij Inhat, portparol komande ukrajinskih Vazduhoplovnih snaga za Volt strit žurnal.

„Naš lovac je naprosto slep, on ne može da vidi."

Kijevu su potrebni moderni ratni avioni da bi pomogli u zaštiti njegovog neba od redovnih, smrtonosnih ruskih napada projektilima i dronovima, i da bi podržali njegovu kontraofanzivu u južnoj i istočnoj Ukrajini koja je do sada donela vrlo ograničene rezultate.

Prema Lokid Martinu, američkom vojnom proizvođaču koji pravi ove avione, trenutno je u upotrebi 3.000 aviona F-16 u 25 zemalja.

Zašto je Vašington dao odobrenje?

Izvoz i dalje prebacivanje aviona F-16 moraju da odobre američke vlasti budući da su pravljeni kod njih.

Postoji i politička komponenta, jer su SAD najmoćnija članica NATO.

Tako značajna promena politike prema Ukrajini ne bi se dogodila bez njenog odobrenja.

Američki državni sekretar Entoni Blinken poslao je pisma danskim i holandskim kolegama sa podrškom isporuci aviona.

„Od ključne je važnosti da Ukrajina može da se brani od tekuće ruske agresije i kršenja njenog suvereniteta", napisao je on.

Još važnije za Ukrajinu, ovo odobrenje potencijalno otvara put donacijama Kijevu drugih lovaca koji nisu američke proizvodnje.

Pre nego što je postigao sporazum sa Danskom i Holandijom oko aviona F-16, Vladimir Zelenski je posetio Švedsku, gde je saopštio da je započela obuka ukrajinskih pilota na švedskim lovcima Jas 39 Gripen, što ukazuje na to da bi u budućnosti moglo da se očekuje još borbenih lovaca.

Prvo obuka

Obuka za letenje, upravljanje i održavanje aviona F-16 biće od ključne važnosti.

Ekstenzivni program obuke, koji je organizovala koalicija zapadnih zemalja za odabranu grupu ukrajinskih vojnih pilota, započela je u Danskoj.

Vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Trols Polsen nada se da će se rezultate ove obuke videti početkom 2024. godine.

Pomoćno osoblje takođe mora biti obučeno, a moraju da se osmisle i pokrenu širi sistemi održavanja aviona.

Ukrainian National TV

Komandant ukrajinskih Vazduhoplovnih snaga general-potpukovnik Mikola Olesčuk pružio je uveravanja na nacionalnoj televiziji da Ukrajina ima dovoljno sposobnosti da zaštiti avione, „otežavši Rusiji da ih pronađe".

Ukrajinski pilot lovca pod šifrovanim imenom Munfiš, koji je trenutno na obuci za letenje na avionima F-16, rekao je televizijskom kanalu da su borbeno iskustvo i visok nivo znanja engleskog ključni faktori u procesu selekcije.

On je rekao i da piloti i tehničko osoblje u aktuelnoj grupi na obuci tečno govore engleski.

Pilot je iskazao divljenje prema tome koliko su napredni ovi avioni.

„F-16, u poređenju sa avionima na kojima letimo sada, jesu kao pametni telefon u poređenju sa starim mobilnim telefonom na dugmiće."

Modernizacija u planu

Očekuje se da se dugoročni program obuke za ukrajinske pilote preseli iz Danske u Rumuniju, zemlju koja je nedavno kupila 32 polovna aviona F-16 od Norveške, u ugovoru vrednom 388 miliona evra.

Rumunija je takođe kupila još 17 od Portugala.

Bukurešt je u procesu modernizovanja vazduhoplovnih snaga, zamenjujući zastarele sovjetske lovce Mig-21.

Modernizacija je u toku i za holandske i danske vazduhoplovne snage. Dok daju „stare" avione Ukrajini, one planiraju da i same kupe savremenije letelice.


Pogledajte video iz marta 2022. godine:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: