Smijenjeni ruski general Sergej Surovikin prvi put viđen u javnosti od pobune Vagnera

„General Sergej Surovikin je slobodan. Živ, zdrav, kod kuće, sa porodicom, u Moskvi. Fotografija snimljena danas", napisala je poznata ruska medijska ličnost Ksenija Sobčak u potpisu slike na Telegramu

12753 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na fotografiji koja kruži internetom po svemu sudeći vidi se ruski general Sergej Surovikin koji nije viđen u javnosti od kratkotrajne pobune ruske paravojne formacije Vagner krajem juna.

Surovikin je nekoliko meseci bio komandat svih ruskih jedinica raspoređenih u Ukrajini, a posle pobune Vagnera uopšte se nije pojavljivao u javnosti, što je podstaklo razne teorije o njegovoj sudbini.

Za njega se navodilo i da je bio blizak šefu Vagnera Jevgeniju Prigožinu, koji je poginuo u avionskoj nesreći prošlog meseca.

Bilo je izveštaja i da je general Surovikin pod istragom zbog mogućeg saučesništva u pobuni.

U međuvremenu je smenjen sa mesta komandata rusko-kosmičkih snaga.

Ali sada je na društvenim mrežama objavljena fotografija za koju se tvrdi da prikazuje bivšeg ruskog komandanta u Ukrajini.

„General Sergej Surovikin je slobodan. Živ, zdrav, kod kuće, sa porodicom, u Moskvi. Fotografija snimljena danas", napisala je poznata ruska medijska ličnost Ksenija Sobčak u potpisu slike na Telegramu u ponedeljak.

BBC još nije potvrdio autentičnost fotografije na kojoj se vidi muškarac koji nosi naočare za sunce kako hoda ruku pod ruku sa crvenokosom ženom koja liči na generalovu suprugu Anu.

Ruski novinar Aleksej Venediktov je na Telegramu napisao: „General Surovikin je kod kuće sa porodicom. On je na odobrenom odsustvu i dostupan Ministarstvu odbrane".

Vagnerovi plaćenici su 23. i 24. juna pokušali pobunu protiv ruskog vojnog vrha, preteći maršom na Moskvu.

General Surovikin je poslednji put viđen u javnosti upravo tog dana, na snimku tokom pobune u kojem je pozvao pripadnike Vagnera, tačnije Prigožina, da obustave akciju.



Prigožin i još devetoro poginuli su u nesreći u blizini Moskve 23. avgusta, što je dovelo do sumanutih spekulacija.

Posle pobune i povlačenja snaga, šefa Vagnera su mnogi označili kao „mrtvog čoveka koji hoda".

Aludirali su na to kako mu navodno ruski predsednik Vladimir Putin nikada neće oprostiti izdaju, kako je sam okarakterisao pobunu Vagnera.

Posle pada Prigožinovog aviona i potvrđene pogibije, na Zapadu su se pojavile spekulacije da Kremlj stoji iza toga, što je Moskva odlučno negirala.

Iz Moskve su rekli i da sprovode temeljnu istragu i da za sada ne isključuju nijedan uzrok avionske nesreće.

Reuters

Nekoliko dana posle Prigožinove pobune, pojedini mediji su, bez dokaza, plasirali informaciju da je general Surovikin uhapšen, ali i da nema zvanične potvrde gde je.

Postavljen je na čelo ruskih snaga u Ukrajini u oktobru, ali je smenjen tri meseca kasnije.

Zbog brutalnosti tokom ruskih operacija u Siriji postao je poznat i kao „General Armagedon".

Za njega kažu da je postavio linije odbrane ruske vojske koje ukrajinska vojska mesecima pokušava da probije u kontraofanzivi za koju je dobila dodatnu zapadnu vojnu opremu.


Pogledajte video o pobuni Prigožina:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: