Britanija: Naučnici na krovu Kenterberijske katedrale traže kosmičku prašinu

Naučnici Škole za fiziku i astronomiju Univerziteta u Kentu nadaju se da će tamo pronaći mikrometeorite - čestice veličine prašine - koji su prodrle kroz Zemljinu atmosferu. Nadaju se da bi pronađeni materijal mogao da pruži informacije o porijeklu čitavog Sunčevog sistema

13273 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Naučnici će uskoro na krovu Kenterberijske katedrale, jedne od najstarijih i najpoznatijih hrišćanskih građevina u Engleskoj, tražiti - materiju iz svemira.

Naučnici Škole za fiziku i astronomiju Univerziteta u Kentu nadaju se da će tamo pronaći mikrometeorite - čestice veličine prašine - koji su prodrle kroz Zemljinu atmosferu.

Nadaju se da bi pronađeni materijal mogao da pruži informacije o poreklu čitavog Sunčevog sistema.

Ranije su kosmičku prašinu, koja uglavnom dolazi od kometa i asteroida, tražili na udaljenim lokacijama kao što su Antarktik ili dno okeana.

Kenterbergijska katedrala je izabrana zbog nepristupačnosti njenog krova.

„Potrebno je da lokacija bude što je moguće manje pristupačna ljudima", kaže Peni Voznijakovič, jedna od naučnica koja vodi projekat u Kenterberiju.

„Prašina ulazi svuda, ali krovovi pružaju priliku da se na njima skupi prašina, a da ljudi ne gaze po njoj", dodaje.

Getty Images

Katedralu u Kenterberiju osnovao je Sveti Avgustin 597. godine.

Naučnici planiraju da istraživanje prošire na Ročester katedralu u Kentu, a zatim i na druge katedrale širom Velike Britanije.

Krovove katedrala ispituju i zbog njihove starosti, veličine i detaljne evidencije o radovima prilikom izgradnje, ali i održavanja.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: