Amerika i Hanter Bajden: Tužilaštvo planira optužnicu protiv sina američkog predsjednika

Slučaj protiv Hantera Bajedna postao je vruće političko pitanje, dok njegov otac vodi kampanju za ponovni izbor u Bijelu kuću

13958 pregleda 64 reakcija 6 komentar(a)
Hanter Bajden, Foto: EPA
Hanter Bajden, Foto: EPA

Savezni tužilac planira da podigne optužnicu protiv Hantera Bajdena, 53-godišnjeg sina američkog predsednika Džozefa Bajdena, krajem meseca, pokazuju sudski izveštaji.

Planirani sporazum o priznanju krivice za rešavanje optužbe za utaju porez i ilegalnog posedovanja oružja, propao je u julu, te nije poznato koje optužbe sprema specijalni tužilac Dejvid Vajs protiv Hantera Bajdena.

Ovo je prvi put da je Ministarstvo pravde optužilo sina sadašnjeg predsednika Amerike.

Slučaj protiv Hantera Bajedna postao je vruće političko pitanje, dok njegov otac vodi kampanju za ponovni izbor u Belu kuću.

U sredu su iz kancelarije specijalnog tužioca dali rok do 29. septembra za novu optužnicu u izveštaju o statusu koji je zahtevala sutkinja Merilin Norejka.

Sudski podnesak se odnosi na optužbu u kojoj se navodi da je Hanter Bajden, najstarije dete Džozefa Bajdena, nezakonito posedovao vatreno oružje dok je uzimao drogu.

Bio je i pod federalnom istragom zbog poslovanja.

Predstavnici pravnog tima Hantera Bajdena su u sudskom podnesku odgovorili da se njihov klijent pridržava uslova takozvanog sporazuma koji je odobrila kancelarija za uslovnu slobodu, kojim je uslovljen da ne pravi probleme dve godine.

Njegova advokat Ejb Lovel rekao je da očekuju poštenu odluku o petogodišnjoj istrazi o Bajdenu na osnovu dokaza i zakona, bez političkog pritiska.

Na tom saslušanju, on je bio optužen za dva manja krivična dela - da nije platio više od 100.000 dolara poreza na više od 1,5 miliona prihoda 2017. i 2018. godine.

Očekivalo se da se izjasni da je kriv u julu, nakon što je postigao sporazum sa tužiocima koji su planirali da predlože dvogodišnju uslovnu kaznu.

Međutim, dogovor je propao pošto je sutkinja Merilin Noreika, koju je imenovao bivši predsednik Donald Tramp, izrazila sumnju u sporazum o priznanju krivice i uslove pod kojima je postignut, kao i u drugi dogovor koji bi mu omogućio da izbegne krivično gonjenje u slučaju posedovanja oružja.

Iako je tužilac Vajs bio Trampov kandidat, republikanci su se usprotivili tome što ga je generalni tužilac Merik Garland proglasio za specijalnog advokata koji će voditi istragu.

Oni su naveli da je uloga ovog tužioca u posredovanju u onome što smatraju „slatkim" sporazumom o priznanju krivice.

Republikanci u Kongresu razmatraju istragu o opozivu američkog predsednika, navodeći da je on imao ulogu u inostranim poslovima njegovog sina.

Pozivajući se na bankarske izveštaje, nadzorni odbor Predstavničkog doma Kongresa naveo je da su porodica Bajden i njeni saradnici zaradili 20 miliona dolara od oligarha u Rusiji, Kazahstanu i Ukrajini dok je Džozef Bajden obavljao funkciju potpredsednika u administraciji Baraka Obame od 2009-2017.

„Ako pogledate sve informacije koje smo do sada uspeli da prikupimo, sledeći logičan korak pokretanje opoziva", rekao je Kevin Makarti, predsedavajući Predsedničkog doma.


Pogledajte video


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: