Umjetnost i krađa: Slika Van Goga donijeta na kućni prag holandskog detektiva tri godine poslije nestanka

Prije dve godine, utvrđeno je ko je odgovoran za krađu, a taj kriminalac je osuđen na osam godina zatvora

8958 pregleda 0 komentar(a)
Artur Brand kaže da su se on i policajci saglasili da ne otkriju identitet muškarca koji je vratio sliku, Foto: Arthur Brand
Artur Brand kaže da su se on i policajci saglasili da ne otkriju identitet muškarca koji je vratio sliku, Foto: Arthur Brand

Slika Vinsenta Van Goga, koja je u martu 2020. godine ukradena iz holandskog muzeja, vraćena je na sigurno posle tri i po godine potrage.

Artur Brand, holandski detektiv za umetnine, kaže da mu je ovo delo, nastalo pre 139 godina, doneto na kućni prag doneo muškarac, upakovano u jastuk i kesu poznate švedske kompanije Ikea.

Detektiv kaže da je sve vreme sarađivao sa holandskom policijom i da su utvrdili da muškarac koji je doneo delo nije umešan u krađu.

Pre dve godine, utvrđeno je ko je odgovoran za krađu, a taj kriminalac je osuđen na osam godina zatvora.

Ali do tog trenutka, slika vredna više miliona evra već je prešla u druge ruke.

Delo pod nazivom Župni vrt u Nuenenu u proleće ukradeno je u holandskom gradu Larenu, koji se nalazi jugoistočno od Amsterdama.

Lopov je čekićem probio dvoje staklenih vrata u Singer muzeju u vreme kada su ustanove kulture bile početnoj fazi zatvaranja usled korona virusa.

Slika je tamo privremeno bila izložena nakon što je preneta iz muzeja u Groningenu, gradu na severoistoku Holandije, a iz te ustanove su oduševljeno rekli da je pronalazak ovog umetničkog dela „divna vest".

Nils M., 59-godišnji lopov rođen u Francuskoj, živeo je blizu Larena, osuđen je za krađu te slike, kao i dela Fransa Halsa nekoliko meseci kasnije iz muzeja u Lerdamu, nadomak Utrehta.

Njegov DNK pronađen je na oba mesta zločina.

Prema komunikaciji u koju je policija imala uvid, Van Gogova slika iz 1884. godine, poznata i pod imenom Prolećna bašta, dospela je do kriminalne grupe koja je planirala da je zameni za blažu kaznu zatvora.

Brand, koji je sarađivao sa holandskom policijom u potrazi za ovim umetničkim delom, rekao je za BBC da su saznali da je slika prelazila iz ruke u ruku kriminalaca iz podzemlja, jer niko nije želeo da je ima u posedu.

Njemu su još u junu 2020. godine dostavljene fotografije koje „dokazuju da je slika čitava".

Kontaktirao ga je muškarac u Amsterdamu koji je ponudio da vrati sliku u zamenu za potpunu anonimnost, delom i zbog toga što mu je čuvanje ovog dela zadavalo glavobolju.

„Bio sam na rođendanskoj proslavi i on je čekao ispod drveta, a onda mi je objasnio zašto želi to da uradi", kaže Brand za BBC.

Potom mu je delo predato u njegovom domu u ponedeljak posle podne, dok je direktor muzeja Groningen čekao na uglu u baru kako bi potvrdio autentičnost slike.

Bilo je zaštićeno jastukom koji je bio prekriven krvlju, jer je čovek koji ga je vratio imao posekotinu na prstu, dodao je.

Portparol jedinice za kriminal povezan sa umetničkim delima u holandskoj policiji, potvrdio je da je slika autentična, a Andreas Blum, direktor muzeja Groningen, rekao je da je bio oduševlje nkada se ponovo pojavila.

„Tokom prethodnih godina počeo sam da se pitam da li ću je ponovo videti.

„Odmah sam primetio da je prava. Malo je oštećena, ali može da se sredi", rekao je za internet portal Telegraf.

Iz muzeja su dodali da je delo trenutno u Muzeju Van Goga i da će proći nedelje ili meseci dok ne bude ponovo izložena posetiocima.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: