Tijelo novorođenčeta pronađeno u čamcu za migrante na putu za Italiju

Smatra se da se majka porodila tokom putovanja iz sjeverne Afrike, a smrt se istražuje

8452 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Telo tek rođene bebe pronađeno je u čamcu koji je prevozio migrante tokom spasilačke akcije kod italijanskog ostrva Lampeduza.

Smatra se da se majka porodila tokom putovanja iz severne Afrike, navodi agencija Ansa, a smrt se istražuje.

Više od 8.000 migranata stiglo je na Lampeduzu u poslednja tri dana.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen trebalo bi da poseti ostrvo u nedelju nakon što je Italija zatražila pomoć Evropske unije.

Italijanskka premijerka Đorđa Meloni izjavila je da se zemlja suočava sa „neizdrživim pritiskom" priliva migranata.

Meloni se zalaže za pomorsku blokadu Evropske unije kako bi se sprečilo da brodovi pređu Sredozemno more i stignu do italijanskih obala.

Italijanski Crveni krst saopštio je da trenutno radi sa oko 2.500 ljudi u prihvatnom centru u kojem ima mesta tek za 400.

Dobrovoljci i osoblje obezbeđuju hiljade obroka cele nedelje i pomažu pri iskrcavanju novopristiglih migranata na Siciliju i drugim mestima.

Skoro 126.000 migranata stiglo je u Italiju do sada ove godine, što je dvostruko više nego u istom periodu 2022.

Meloni je rekla da poziva Fon der Lajen da „shvati težinu situacije sa kojom se Italija suočava" i da „odmah ubrza" primenu sporazuma sa Tunisom.

Severnoafrička zemlja postala je glavna polazna tačka za afričke migrante koji pokušavaju da stignu do Evrope.

Sporazum sa EU, potpisan u julu, podržan je sa 110 miliona evra gotovine EU za zaustavljanje krijumčarenja, jačanje granica i povratak migranata u zemlje porekla.

Porast broja dolazaka doveo je do protesta stanovnika Lampeduze u subotu koji su demonstrirali protiv planova za izgradnju novog šatorskog kampa za smeštaj migranata.

EPA

„Imam dvoje dece kod kuće. Proteklih godina nisam mario za ovo pitanje. Ali sada mi preovlađuje nagon da zaštitim moju decu jer ne znam šta će biti sa Lampeduzom u budućnosti", rekao je jedan demonstranata novinskoj agenciji Rojters.

„Lampeduza kaže stop! Ne želimo šatorske kampove. Ova poruka je za Evropu i italijansku vladu. Stanovnici Lampeduze su umorni", rekao je drugi demonstrant.


Pogledajte video: BBC u patroli sa obalskom stražom Tunisa


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: