Da li je popustila prva linija ruske odbrane na jugu

Ukrajinska vojska je pokrenula veliku kontraofanzivu početkom juna sa namjerom da istisne ruske snage sa djela zemlje koji je prethodno osvojila

7512 pregleda 42 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Ukrajinski generali tvrde da su se „probili" kroz prvu liniju ruske odbrane na jugu Ukrajine.

BBC je proverio kako zaista napreduje ofanziva ukrajinskih snaga i koji znakovi ukazuju na dodatno probijanje na frontu.

Ukrajinska vojska je pokrenula veliku kontraofanzivu početkom juna sa namerom da istisne ruske snage sa dela zemlje koji je prethodno osvojila.

Ona je usmerena na tri tačke duž 965 kilometara dugačke linije fronta.

Oblast koja se nalazi jugoistočno od grada Zaporožje strateški je daleko najvažnija.

Ukoliko urode plodom, napadi u smeru Azovskog mora mogli bi da prekinu ruske lance snabdevanja između Rostova na Donu i poluostrva Krim.

Na tom frontu nije bilo opipljivijeg napretka, osim u oblastima oko sela Robotine i Verbove u regionu Zaporožja, što je na mapi označeno ljubičastom bojom.

Ako Ukrajina ugrozi rutu snabdevanja, Rusiji će biti gotovo nemoguće da održi veliki garnizon vojske na Krimu, koji je anektirala 2014.

Uprkos brojnim preprekama, potvrđeno je da su primećene ukrajinske trupe koje probijaju odbrambene ruske strukture duž južnog fronta.

BBC je utvrdio verodostojnost devet snimaka sa društvenih mreža sa fronta nadomak sela Verbove.

Na četiri snimka se vidi kako ukrajinske snage probijaju rusku odbranu severno od tog mesta.

Ipak, oni dokazuju proboje, ali ne i to da su Ukrajinci uspeli da uspostave kontrolu u ovoj oblasti.

Dosad se probila samo ukrajinska pešadija, a nismo zabeležili proboj kolona oklopnih vozila koja bi mogla da iskoriste prostor nastao osvajanjem terena.

Šta sprečava brži napredak ukrajinske vojske?

Moskva je odavno očekivala kontranapad Ukrajine i mesecima je pripremala odbranu formiranu dubinski po slojevima dosad najjaču viđenu u svetu.

Na fotografijama može da se vidi kako odbrana izgleda iz vazduha - linije prepreka koje se prepliću sa rovovima, bunkerima i minskim poljima, a svaku od njih pokriva artiljerija.

Tu su i betonske barijere protiv napredovanja tenkova, koje se nazivaju zmajevim zubima.

Prostrana minska polja takođe usporavaju napredak Ukrajinaca.

Ona su gusto pokrivena minama, a na nekim mestima postavljeno je i do pet ovakvih naprava po kvadratnom metru.

Prvi pokušaj ukrajinske vojske da se probije kroz ove predele u junu brzo je okončan neuspehom, a moderna, oklopna vozila koja su stigla sa zapada oštećena su i spaljena.

Ukrajinska pešadija je bila neuspešna na sličan način i pretrpela je strašne gubitke.

Kijev je od tada morao da se okrene čišćenju ovih minskih polja ručno, često noću, a ponekad i pod paljbom neprijatelja.

Stoga je napredak do danas usporen.

Ukrajinski tenkovi i oklopna vozila su ranjivi u susretu sa ruskim minama, dronovima i antitenkovskim granatama - to pokazuje i snimak ispod, koji je BBC verifikovao i na njemu se vidi britanski tenk Čelendžer 2 koji je pogođen nedaleko od sela Robotine.Verovatno će Kijev uspeti da ostvari osetniji napredak kada se napravi dovoljno širok put raščišćavanjem minskih polja i kada se ublaži dejstvo ruske artiljerije.

Kako će se razvijati ukrajinska kontraofanziva?

„Problem koji Ukrajinci sada imaju je otvaranje dovoljno velikog prostora (na frontu) kako bi mogli da pošalju još vojnika", kaže Marina Miron, stručnjakinja sa Odseka za studije rata Kraljevskog koledža u Londonu.

Rusija je u međuvremenu poslala pojačanja, a ovo bojište je dinamično, menja se i Moskva i dalje ima priliku da povrati gubitke.

BBC je verifikovao snimak ruskog drona koji potvrđuje navode da je su snage VDV-a, ruske elitne vazdušno-desantne jedinice, raspoređene blizu Verbovea - taj potez ima za cilj da zapuši rupe nastale ukrajinskom ofanzivom.

„Ukrajinske snage nastavljaju da se suočavaju sa otporom ruske vojske na ratištu", kaže Katerina Stepanenko, analitičarka za Rusiju u londonskom institutu RUSI.

„Uz artiljerijsku vatru, napade dronovima i ruske odbrambene strukture, Rusi koriste i elektronska sredstva sa ciljem da onemoguće signale i korišćenje dronova Ukrajini", dodaje.

Ukrajina je osvojila nešto više od 10 odsto teritorije ka obali, ali u realnosti je taj proboj mnogo manji.

Reuters

Ruske snage su iscrpljene, a možda i demoralisane posle tri meseca intenzivnih napada na njihove pozicije, među kojima su i dalekometni ataci na njihove lance snabdevanja.

Ukoliko bi Ukrajinci uspeli da se probiju kroz preostale slojeve ruske odbrane kako bi došli do grada Tokmaka, onda bi pruge i rute snabdevanja koje Rusi koriste za dopremanje robe na Krim bile u dometu ukrajinske artiljerije.

Ako bi se to dogodilo, ova kontraofanziva bi mogla da se okarakteriše kao uspešna.

To možda ne bi zaustavilo rat, koji će se verovatno nastaviti u 2024. godini, a možda i posle toga.

Ali, ovo bi moglo ozbiljno da uzdrma ratnu poziciju Moskve i da dovede Ukrajinu u dobru poziciju kada počnu pregovori o primirju.

Ipak, Kijevu sat otkucava.

Kišna sezona će početi za nekoliko nedelja, putevi će se pretvoriti u blatnjave kaljuge i to će otežati dalji napredak.

Uz to, preti i neizvesnost oko predsedničkih izbora u Americi, a pobeda republikanskog kandidata mogla bi da donese i dramatičan pad podrške Ukrajini u vojnoj opremi.

Ruski predsednik Vladimir Putin zna da mora da izdrži do tada.

Ukrajinci su svesni da ova kontraofanziva mora da bude uspešna.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: