Kijev tuži susjedne zemlje jer zabranjuju da im izvoze hranu

Iz više zemalja Evropske unije odgovaraju da su zabrane bile neophodne kako bi se domaći poljoprivrednici zaštitili od jeftinih proizvoda iz uvoza

4846 pregleda 4 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Ukrajinske vlasti podnele su tužbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Slovačke, Poljske i Mađarske zbog njihovih zabrana da se uvozi hrana iz Ukrajine.

Ograničenja u trgovini Ukrajinci vide kao kršenje međunarodnih obaveza njihovih komšija iz Evropske unije.

Iz ove tri zemlje odgovaraju da su zabrane bile neophodne kako bi se domaći poljoprivrednici zaštitili od jeftinih proizvoda iz uvoza.

Ruska invazija na Ukrajinu prošle godine gotovo da je zatvorila glavne pomorske trgovinske pravce preko Crnog mora, te su velike količine žitarica završile u centralnoj Evropi.

Poljoprivredni proizvođači iz ovih zemalja od tada protestuju, tvrdeći da ih ukrajinske pošiljke potkopavaju i remete domaća tržišta.

Početkom ove godine, 27 zemalja članica EU odobrilo je trgovinska ograničenja za ukrajinske žitarice, ali je ostao dozvoljen tranzit.

„Za nas je od ključne važnosti da dokažemo da pojedinačne zemlje članice ne mogu da zabrane izvoz dobara iz Ukrajine", izjavila je Julija Sviridenko, ukrajinska ministarka privrede.

„Zato pokrećemo tužbe protiv njih [Slovačke, Poljske i Mađarske] pred STO".

Dodala je da ukrajinski izvoznici već „pate i nastaviće da pate zbog značajnih gubitaka" koje im nanose jednostrane zabrane.

Poljska je istakla da će nastaviti zabranu uvoza, bez obzira na sve.

„Zadržavamo našu poziciju, jer je smatramo ispravnom, ona je rezultat analiza privrede i imamo pravo na to na osnovu EU i međunarodnog prava", rekao je portparol poljske vlade Pjotr Miler.

„Žalba pred STO ne ostavlja utisak na nas".

Evropska komisija je 8. septembra odlučila da proširi zabrane, dogovorene početkom godine, za ukrajinske žitarice i njihov izvoz u Bugarsku, Mađarsku, Poljsku, Ruminiju i Slovačku.

Iz Evropske komisije više puta su ponovili da nije na pojedinačnim zemljama da prave trgovinsku politiku za čitav blok od 27 država.

Ipak, vlade u Budimpešti, Varšavi i Bratislavi su se usprotivile potezu Brisela, najavljujući nacionalne restrikcije.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: