Njemačka: Vlasti zabranile neonacističku grupu Hamerskins

Hamerskinsi su osnovani u Americi krajem 1980-ih i vjeruje se da u Njemačkoj imaju oko 130 članova

3614 pregleda 1 komentar(a)
Njemačka policija izvršila je raciju u stanovima vodećih članova Hamerskinsa, Foto: EPA
Njemačka policija izvršila je raciju u stanovima vodećih članova Hamerskinsa, Foto: EPA

Nemačke vlasti zabranile su rad Hamerskinsa, neonacističke grupe poznate po ulozi u organizaciji desničarskih koncerata i prodaji muzike sa rasističkim porukama.

Ovaj potez je „jasan signal protiv rasisma i antisemitizma", poručila je Nensi Feser, nemačka ministarka unutrašnjih poslova.

Policija je sprovela raciju u domovima 28 predvodnika ove grupe širom zemlje.

Hamerskinsi su osnovani u Americi krajem 1980-ih i veruje se da u Nemačkoj imaju oko 130 članova.

Nemački zvaničnici su akciju protiv njih opisali kao „težak udarac organizovanom ekstremizmu krajnje desnice" i dodali su će ona staviti tačku na „nehumane delatnosti međunarodne aktivne neonacističke grupe".

„Ekstremizam krajnje desnice ostaje najveća ekstremna pretnja našoj demokratiji. Zato ćemo nastaviti da delujemo vrlo odlučno", rekla je Feser.

Glavni cilj grupe skinheda bio je da preko koncerata šire ideologiju krajnje desnice, dodala je.

Hamerskinsi su duboko umešani u osnivanje neonacističkih izdavačkih kuća koje prodaju antisemitističku muziku i organizuju zavereničke muzičke događaje.

Ta grupa je, primera radi, bila povezana sa koncertnom dvoranom Hejt bar (Hate Bar) u Sarlandu, saveznoj državi na zapadu Nemačke, gde je policija sprovela hapšenje u aprilu ove godine zbog isticanja zabranjenih simbola tokom desničarskih koncerata.

Članovi grupe blisko su sarađivali sa partnerima iz Amerike pre ove zabrane, kažu nemački zvaničnici.

Hamerskinsi su osnovani 1988. u Teksasu, a danas postoje širom Amerike, u nekoliko saveznih država.

Imaju uspostavljenu hijerarhiju od vrha do dna, a Hamerskin nacija (Hammerskin Nation) je globalna krovna organizacija ispod koje se nalaze nacionalne grupe.

Prema tvrdnjama nemačkih vlasti, Hamerskinsi su bili aktivni u Nemačkoj od početka 1990-ih i to je jedna od najuticajnijih desničarskih organizacija u Evropi.

Podeljena je u 13 regionalnih ispostava, koje su ponekad dobijale nazive ispirisane nacističkom Nemačkom.

One su delovale širom zemlje sa strukturom sličnom bandama motorista.

Još jedna sličnost sa motoristima je to što su novi članovi morali da prolaze kroz nekoliko koraka inicijacije kroz pomoćnu grupu Ekipa 38 (Crew 38), koja je takođe sada zabranjena.

Policija je izvršila racije u 10 nemačkih saveznih država sa ciljem da zaplene imovinu grupe.

Nekoliko članova imalo je dozvole za nošenje oružja, izvestili su lokalni mediji.

Članovi jedni druge nazivaju „braćom" i smatraju se „elitom krajnje desničarske ekstremne skinhed scene".

Grupa je prethodno organizovala i najveći samit borilačkih veština krajnje desnice u zemlji, koji je nosio naziv Borba Nibelunga, ali je 2019. godine i taj skup zabranjen, rekli su iz nemačke obaveštajne službe.

Ali Hamerskinsi su tada nastavili da organizuju koncerte na kojima su nastupali mnogi neonacistički bendovi.

Ministarka unutrašnjih poslova izjavila je da je ovo 20. put da je jedna krajnje desničarska grupa zabranjena u Nemačkoj.

Nakon što je grupa Krv i čast (Blood and Honour) suspendovana 2000. godine, Hamerskinsi su bili poslednja velika krajnje desničarska skinhed organizacija u Nemačkoj.

Grupa Krv i čast imala je bliske kontakte sa neonacističkim grupama koje su izvršile 10 rasno motivisanih ubistava u Nemačkoj.

U toj zemlji je 2020. godine zabranjen i Kombat 18, još jedna neonacistička grupa umešana u organizaciju desničarskih koncerata.

Obaveštajna služba ove države procenjuje da krajnje desničarska ekstremistička scena u Nemačkoj broji 38.800 ljudi, a više od trećine njih smatra se „potencijalno nasilnim".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: