Venecuela i kriminal: 11.000 vojnika povratilo kontrolu nad zatvorom poslije vladavine bandi

Ustanova Tokoron, koji se nalazi na sjeveru ove države, bio je godinama pod kontrolom članova mega bande Tren de Aragva

4835 pregleda 0 komentar(a)
Članovi porodica nekih zatvorenika su plakali kada su saznali da će im bližnji biti raspoređeni u druge zatvore, Foto: Getty Images
Članovi porodica nekih zatvorenika su plakali kada su saznali da će im bližnji biti raspoređeni u druge zatvore, Foto: Getty Images

Vlasti u Venecueli poslale su 11.000 vojnika kako bi povratile kontrolu nad jednim od najvećih zatvora u zemlji, koji je bio u rukama moćne kriminalne bande.

Ustanova Tokoron, koji se nalazi na severu ove države, bio je godinama pod kontrolom članova mega bande Tren de Aragva.

Zatvorenici su mogli da se kreću slobodno po zatvoru, koji je poput hotela imao bazen, noćni klub i mali zoološki vrt, izveštavali su lokalni mediji.

Zvaničnici su saopštili da će 6.000 zatvorenika biti premešteno u druge zatvore.

Mnogi slobodni stanovnici su živeli unutar zatvora sa osuđenicima.

Posle objave o njihovom premeštanju, rođaci nekih od zatvorenika su plakali ispred objekta, jer nisu bili sigurni gde će njihovi bližnji biti premešteni.

„Čekam da čujem gde će mi odvesti supruga. Živela sam ovde, ali su nas izbacili", rekla je Gladis Ernandez agenciji AFP.

Prema izveštajima novinara, čuvati su iznosili motocikle, televizore i mikrotalasne pećnice iz zatvora.

Venecuelanski ministar unutrašnjih poslova u objavi na društvenoj mreži Iks, nekada poznatoj kao Tviter, pohvalio je vraćanje kontrole nad zatvorom čime je ugašen „centar zavere i kriminala".

Hektor Gerero Flores, predvodnik bande Tren de Aragva, služio je 17-godišnju kaznu zatvora u toj ustanovi zbog ubistva i trgovine drogom.

Međutim, bio je toliko moćan da je navodno odlazio i dolazio u zatvor slobodno i pre nego što je postao njegov stanovnik, tvrdi Kalos Nijeto, koordinator organizacije Prozor u slobodu, koja štiti prava zatvorenika.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: