Američki šahovski velemajstor Hans Niman negirao da je koristio seks igračku za varanje

Sve je na kraju stiglo do suda, ali je postupak riješen u avgustu vansudskim poravnanjem vrijednim 100 miliona dolara

4678 pregleda 2 komentar(a)
Foto: EPA
Foto: EPA

Američki velemajstor Hans Niman negirao je da je koristio vibrirajuću seks igračku za varanje na meču protiv Norvežanina Magnusa Karlsena, prema mnogima najboljim šahistom svih vremena.

Niman i Karlsen igrali su u septembru 2022. na Sinkfild kupu u američkoj saveznoj državi Misuri, kada je Niman pobedio, a Karlsen ga optužio za varanje.

Sve je na kraju stiglo do suda, ali je postupak rešen u avgustu vansudskim poravnanjem vrednim 100 miliona dolara.

„Veoma je obeshrabrujuće biti optužen za varanje posle te pobede", rekao je Niman u ponedeljak, u razgovoru sa britanskim novinarom Pirsom Morganom.

„Ali te stvari se dešavaju i zaista sam mnogo naučio za to vreme, posebno kada je reč o važnim lekcijama o životu i šahu."

Niman veruje i da je prošla godina „učvrstila njegovu rešenost" kada je šah u pitanju, jer je sve vreme insistirao na tome da nije varao.

Morgan je nastavio pitanjem: „Da razjasnimo konkretne navode - da li ste ikada koristili analne perle dok ste igrali šah?".

Dvadesetogodišnjak je odgovorio: „Pa, vaša radoznalost je malo zabrinjavajuća, možda ste lično zainteresovani, ali mogu vam reći da ne... Kategorično ne, naravno da ne."

Niman je tužio onlajn platformu Chess.com, jednu od najpopularnijih na svetu, koja je posle istrage tvrdila da je on „verovatno" varao u više od 100 partija na njihovoj mreži.

Niman je priznao da je dva puta varao u onlajn mečevima na Chess.com i to kad je imao 12 i 16 godina, ali je negirao da je to učinio u Sinkfild kupu ili bilo kojoj partiji na tabli.

Zatim je u oktobru 2022. podneo tužbu za klevetu protiv Karlsena, Chess.com i Hikarua Nakamure, američkog velemajstora kojeg je Niman optužio da je „pojačavao i pokušavao da potkrepi Karlsenove lažne optužbe za varanje".

Taj slučaj je kasnije odbačen, a sve je završeno vansudskim poravnanjem.

Chess.com je prošlog meseca saopštio da ostaje pri izveštaju o Nimanu, ali su naveli i da nije pronađen „nikakav odlučujući dokaz da je varao u bilo kojoj partiji uživo".

Tridesetdvogodišnji Karlsen je tada izjavio da razume izveštaj, između ostalog i to da protiv Nimana ne postoje konkretni dokazi da je varao.


Pogledajte video o šahu:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: