Poznati francuski glumac Žerar Depardje odlučno negira optužbe za silovanje

Glumac je od 2021. godine pod zvaničnom istragom zbog optužbi da je silovao koleginicu

6478 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Glumac Žerar Depardje negirao je optužbe za silovanje, seksualni napad i uznemiravanje u otvorenom pismu objavljenom u francuskom listu Figaro (Le Figaro).

„Nikada u životu nisam zlostavljao ženu.

„Ostale su mi samo vlastite reči da se borim protiv suda medija koji su pokrenuli linč protiv mene", dodao je 74-godišnjak. Glumac je od 2021. godine pod zvaničnom istragom zbog optužbi da je silovao koleginicu.

Žena ga je optužila za silovanje i napad u Parizu u avgustu 2018. godine.

Njegov advokat rekao je tada francuskoj novinskoj agenciji Frans pres da je Depardje „u potpunosti osporio" optužbe i naglasio da istraga nije smela da dospe u javnost.

Depardje (74) jedan je od najpoznatijih francuskih glumaca, a popularnost je stekao filmovima poput Zelena karta (Green Card) i Sirano (Cyrano), koja mu je na Kanskom festivalu donela nagradu za najboljeg glumca.

Ranije ove godine, trinaest žena optužilo je glumca za seksualni napad ili uznemiravanje, navodi se u novinarskoj istrazi francuskog medija Mediapart.

Depardjeov advokat rekao je da njegov klijent „formalno poriče sve optužbe koje bi mogle potpasti pod krivično pravo".

„Ne mogu više da dozvolim da se ovakve stvari pišu i govore o meni. Mislio sam da me nije briga, ali zapravo nije tako, pogađa me.

„Povrediti ženu bilo bi kao da udaram sopstvenu majku u stomak", napisao je 74-godišnji glumac u dugom pismu, objavljenom na stranicama lista Figaro.

Napisao je i da je žena koja ga je optužila za silovanje ušla u njegovu sobu „svojevoljno".

Prema pisanju Dedlajna (Deadline), advokat žene koja tuži glumca rekao je da je ona bila „šokirana i skandalizovana Depardjeovim pismom" u intervjuu za francsuku radio-stanicu Frans Info (France Info) u ponedeljak ujutru.

„Depardje kaže da iznosi istinu, ali to neće biti ona kakva će biti utvrđena na sudu".

Odgovarajući na odvojene optužbe o seksualnom napadu i uznemiravanju, glumac je napisao da je „često radio ono za šta se drugi ne bi usuđivali da urade".

„Pomerao sam granice, dovodio u pitanje postojeća uverenja, menjao navike između snimanja kako bi drugima bilo zabavno...

„Nisu se svi smejali. Ako sam, intenzivno živeći u sadašnjosti, nekoga povredio ili šokirao, ko god da je bio, molim da mi oprosti što se ponašam kao dete koje je želelo da se zabavi, jer mi nikada nije bila namera da ga povredim", dodao je Depardje.

Glumačkki veteran

Getty Images

Žerar Depardje glumio je u oko 170 filmova, a probio se filmom Les Valseuses 1973. godine.

Za ulogu Sirana de Beržeraka u filmu Sirano dobio je nagradu na Kanskom festivalu 1990. godine, a za istu je nominovan za Oskara.

Zelena karta, komedija na engleskom jeziku snimljena iste godine sa Endi Mekdauel, donela mu je dodatno priznanje van francuskog govornog područja.

Poslednjih godina Depardje je u bio u centru pažnje zbog oštrih kritika na račun francuskih vlasti i poreskih zakona, a u znak protesta zbog visokih poreza preselio se u Belgiju.

Pre deset godina (2013. godine), dobio je rusko državljanstvo, na osnovu dekreta koji je potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Međutim, prošle godine je osudio rat u Ukrajini, optužujući Putina za „lude i neprihvatljive incidente" u zemlji.

Depardje je rekao da ruski narod nije odgovoran za ponašanje sopstvenog predsednika.

Dmitrij Peskov, Putinov portparol, izjavio je da glumac verovatno nije u potpunosti razumeo situaciju u Ukrajini i pozvao ga da mu pruži dodatno objašnjenje.


Pogledajte i ovu priču


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: