Zašto se novi ajfon 15 pregrijava

Otkako je novi model pušten u prodaju u septembru, bilo je korisnika koji su se žalili da se aparat brže zagrijeva i postaje previše vruć da bi se uzeo u ruke. Iz Epla je saopšteno da je bag zabilježen kada se ažurira operativni sistem iOS 17 na telefonu. Ali za problem kompanija okrivljuje druge aplikacije koje izazivaju „preopterećenost sistema"

7005 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kompanija Epl je za pregrevanje novog modela ajfon 15 okrivila bag (grešku) u operativnom sistemu i ažuriranju aplikacija poput Instagrama.

Otkako je novi model Eplovog pametnog telefona pušten u prodaju u septembru, bilo je korisnika koji su se žalili da se aparat brže zagreva i postaje previše vruć da bi se uzeo u ruke.

Iz Epla je saopšteno da je bag zabeležen kada se ažurira operativni sistem iOS 17 na telefonu.

Ali za problem kompanija okrivljuje druge aplikacije koje izazivaju „preopterećenost sistema".

Korisnici ajfona su već navikli da se telefoni zagrevaju tokom početnog aktiviranja ili kada vrše skladištenje podataka usled količine snage koja se koristi u procesu i aparat radi više nego obično, ali problemi sa ajfonom 15 su još ozbiljniji.

Mnogi su se na društvenim mrežama žalili zbog prevelikog zagrevanja.

Iz Epla je saopšteno da uređaji mogu da budu topliji prvih dana „dok se uređaj podešava ili ažurira zbog povećane aktivnosti u pozadini rada."

„Utvrdili smo nekoliko uzroka koji mogu da izazovu veću od očekivane toplote uređaja", piše u saopštenju.

Među njima je i bag u operativnom sistemu iOS 17, poslednjoj verziji operativnog sistema Epla, koji je na raspolaganju za najnovije modele.

„Još jedan problem pojavio se pri najnovijim ažuriranjima aplikacija drugih proizvođača koja izazivaju preopterećenje sistema", kažu iz Epla.

Kompanija sarađuje sa razvojnim timovima na rešenjima koja će uskoro biti ponuđena korisnicima.

Instagram, Uber i video igra Asfalt 9 su među aplikacijama koje mogu da izazovu preterano zagrevanje, kažu iz Epla.

Iz Instagrama je saopšteno da je problem sa aplikacijom rešen još prošle nedelje.

Rešenje baga u operativnom sistemu iOS 17 neće umanjiti mogućnosti i kvalitet rada da bi se smanjila temperatura uređaja.

Iz Epla naglašavaju da zagrevanje telefona nije povezano sa novim titanijumskim kućištem za ajfon 15 Pro i ajfon Pro Maks, umesto nerđajućeg čelika koji je korišćen za starije modele pametnih telefona.

Kompanija je takođe odbacila spekulacije da je problem zagrevanja povezan sa novim USB-C portom koji je promenjen da bi se zadovoljili obavezujući zahtevi evropskih zakonodavaca.

Epl takođe tvrdi da ovaj problem ne nosi nikakve bezbednosne rizike, niti može da povredi korisnike, kao i da neće uticati na dugovečnost rada telefona.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: