Jamajka: Više od 60 učenika u bolnici, pojeli slatkiše sa kanabisom

Slatkiše, koje FDA nije odobrila, proizvela je kompanija iz američke države Kalifornija, gdje je kanabis legalan

4050 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Više od 60 učenika osnovne škole na Jamajci poslato je u bolnicu pošto su pojeli slatkiše sa kanabisom, saopštila je Fajval Vilijams, ministarka prosvete.

Na društvenoj mreži Iks, ona je napisala da je reč o đacima osnovne škole okruga Sent En, 80 kilometara od glavnog grada Kingston.

Dodala je da su pojedina deca povraćala i da su imala halucinacije.

Za sada niko nije životno ugrožen.

„Lekari i medicinske sestre čine sve što mogu kako bi se učenici oporavili.

„Jedan dečak je rekao da je pojeo samo jedan slatkiš, što samo govori koliko je ovaj proizvod opasan", napisala je Vilijams, dodajući da je pojedinoj deci priključena infuzija.

Prema njenim rečima, oni su učenici osnovne škole okruga Sent En, ali lokalni mediji prenose da su hospitalizovani đaci osnovne škole Očo Rios.

Pretpostavlja se da deca imaju između sedam i 12 godina.

Direktor škole Očo Rios rekao je za Džamejka Obzrver (Jamaica Observer) da je učenicima slatkiše prodavao samo „jedan prodavac".

Šef policijske uprave Sent En oblasti, viši nadzornik Dvajt Pauel pozvao je sve koji imaju bilo kakvu informaciju o ovom slučaju da se obrate vlastima.

Ministarka prosvete objavila je fotografije pakovanja slatkih poslastica, na kojim se navodi da ne smeju da se prodaju maloletnicima.

Svaki je, kako je rečeno, sadržao 100 miligrama psihoaktivne supstance Delta-8 tetrahidrokanabinola (THC), za koju se generalno smatra da je visoka doza za odraslog čoveka.

Prema američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA), Delta-8 deluje „opijajuće".

Slatkiše, koje FDA nije odobrila, proizvela je kompanija iz američke države Kalifornija, gde je kanabis legalan.

Jamajka je 2015. godine dekriminalizovala posedovanje malih količina kanabisa, poznatog kao marihuana, za ličnu upotrebu.

Kristofer Tafto, ministar zdravlja, rekao je za Džamejka star (Jamaica Star) da vlada nije dozvolila uvoz jestivih namirnica, koje sadrže drogu.

Do incidenta je došlo više od nedelju dana pošto se oko 90 dece razbolelo u Južnoj Africi pojevši mafine sa kanabisom za koje su zvaničnici rekli da su kupljeni kod uličnog prodavca.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: