Filipini: Dreg kraljici prijeti 12 godina zatvora zbog "ismijavanja Isusa"

Snimak nastupa Pure Luke Vege podstakao je krivične prijave hrišćanskih grupa u julu

3929 pregleda 1 komentar(a)
Crkva, Filipini (Ilustracija), Foto: Shutterostock
Crkva, Filipini (Ilustracija), Foto: Shutterostock

Filipinska dreg kraljica uhapšena je zbog nastupa u kojem je imitirala Isusa dok čita molitvu.

Snimak nastupa Pure Luke Vege podstakao je krivične prijave hrišćanskih grupa u julu.

Ovaj 33-godišnjak, čije je pravo ime Amadeus Fernando Pagente, suočava se sa do 12 godina zatvora prema zakonima u većinski katoličkoj zemlji.

Skoro 80 odsto Filipinaca se izjašnjavaju kao katolici.

Pagente je optužen za krivično delo „nemorala, opscenosti i nepristojnosti", prema nalogu za hapšenje koji je objavila policija u Manili.

Na snimcima se vidi kako Pagente, sa bradom i obučen kao Isus Hrist, još tokom leta izvodi rok verziju Gospodnje molitve.

Snimci su u međuvremenu uklonjeni.

Pokret Filipini za Isusa, koji čine vođe protestantske crkve, podneo je prvu krivičnu prijavu tužilaštvu Manile krajem jula.

Drugu tužbu je potom u avgustu podnelo Nazarensko bratstvo, katolička grupa.

Nekoliko gradova na Filipinima, među kojima i prestonica Manila, proglasilo je Pagentea „personom non grata", latinski izraz za „nepoželjnu osobu".

Pura Luka Vega/ Instgram

Decenijama su dreg kraljice (drag queens) na Filipinima bile popularne zabavljačice koje imitiraju pevačice i glumice i učestvuju u stend-ap komedijama.

Ali Pagente je deo nove generacije dreg kraljica koji imaju društveno-politički angažovane nastupe kako bi se izborili za ciljeve i testirali granice slobode govora.

On je za AFP rekao da hapšenje pokazuje „stepen homofobije" na Filipinima.

„Razumem da ljudi moj nastup nazivaju bogohulnim, uvredljivim ili žalosnim. Međutim, ne bi trebalo da mi govore kako da praktikujem sopstvenu veru ili kako se ponašam".

Pristalice su pozivale na oslobađanje Pagentea sa heštegom na društvenim mrežama #FreePuraLukaVega (Sloboda za Luku Vegu), tvrdeći da „dreg nastupi nisu zločin".

Pojedini su ukazali da mnoge navodne ubice ili počinioci seksualnih zločina ostaju na slobodi, dok vlast proganja dreg kraljice.

Rajan Toreson, specijalista za LGBT+ program organizacije za ljudska prava Hjuman rajts voč, takođe je pozvao na povlačenje optužbi protiv Pagentea.

„Sloboda izražavanja podrazumeva umetničko izražavanje koje može da bude satirično ili osporava verska uverenja", kaže on.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: