Afrika: Gabonski grabljivici na terenu - BBC razotkrio pedofilski fudbalski skandal

Upravna fudbalska tijela optužena su da nisu zaštitila mlade žrtve seksualnog zlostavljanja u Gabonu. Novinari BBC-a Afričko oko razgovarali su sa više od 30 svjedoka o mreži koja je tri decenije pohodila sve nivoe igre

6493 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterostock
Foto: Shutterostock

Upozorenje: Ovaj članak sadrži detalje koji bi nekim čitaocima mogli biti uznemirujući

Optužbe za seksualno zlostavljanje u centralnoj afričkoj zemlji Gabon datiraju još iz ranih devedesetih.

Jedna žrtva, koja je želela da ostane anonimna, opisala je šta joj se desilo kao tinejdžeru u fudbalskom kampu za mlađe od 17 godina.

On kaže da su njega i njegovog prijatelja probudili usred noći i odveli u sobu sa crvenim svetlima, punu golih muškaraca.

„Počeli su da pipkaju mene i mog prijatelja, a ja prosto nisam razumeo šta se dešava.

„Počeo sam da se molim. Želeo sam da izađem, ali su vrata bila zaključana.

„Ščepali su me i bacili me na pod. Bila su tu dvojica članova obezbeđenja. Izgledalo je kao da su se pripremili", kaže on.

„Video sam kako su počeli da siluju mog prijatelja. Pogledao sam ga u oči, a on mi je uzvratio pogledom kao da želi da kaže: 'Udovoljimo im i svršimo s tim.'

„Plakao sam i vrištao, vrištao, i vrištao.

„Rekli su mi da nikad više neću biti odabran da igram i ako se usudim da ispričam bilo kome šta se dogodilo, moja porodica će biti ubijena."

Nikad više nije igrao za Gabon.

BBC Afričko oko čulo je da je tokom godina bilo nekoliko pokušaja da se skrene pažnja vlasti na ono što se dešava.

Bivši gabonski internacionalaca Parfait Ndong se 2019. vratio kući da osnuje vlastitu akademiju Jardin de football au Gabon.

Sa 45 nastupa za reprezentaciju i bogatom igračkom karijerom u Evropi, on je cenjena ličnost u gabonskom fudbalu.

Kad je otkrio šta se dešava, kaže da je to prijavio vlastima.

BBC

„Preduzeo sam sve korake koje sam mogao", rekao je on za BBC, dodavši da je pričao sa predsednikom lige, predsednikom nacionalne fudbalske federacije, poznate kao Fegafut, i sa tadašnjim ministrom za sport.

On je rekao da se, pošto su svi ti napori bili ignorisani, obratio lokalnim medijima: „Niko nije želeo da čuje šta imam da kažem."

Tek kad je britanski list Gardijan izvestio o zlostavljanju u decembru 2021. godine, četvoro trenera je uhapšeno.

Njih trojica su i dalje u zatvoru.

U samom središtu najtežih optužbi nalazio se Patrik Asumu Eji, naširoko poznat kao „Kapelo".

On je decenijama bio glavni trener Gabonovih nacionalnih omladinskih timova.

Ključno, Kapelo je imao moć da odlučuje ko će igrati za Gabon na tom nivou.

„On je praktično bio Bog zato što ga je svako obožavao. Oni koji su vodili centre za trening, akademije", kaže Ndong.

U decembru 2021, Fifin nezavisni odbor za etiku pokrenuo je preliminarni istražni postupak o izveštajima o seksualnom zlostavljanju koje je navodno počinio Kapelo, i suspendovali ga za sve fudbalske aktivnosti.

Ovu istragu je na terenu sproveo Fegafutov novoosnovani odbor za etiku i u maju 2022. godine, Fifina istražna komora je formalizovala preliminarnu istragu.

BBC

Za Loika Alveša, višeg pravnog savetnika Fifproa - globalnog sindikata za profesionalne fudbalere - omogućavanje da Fegafut prvi povede istragu činilo je „sukob interesa na svakom mogućem planu".

„Kako žrtva može da veruje istoj instituciji koja ju je zlostavljala?", zapitao se on.

Kapelo je priznao optužbe za silovanje, „grumovanje" i iskorišćavanje mladih igrača, i trenutno u zatvoru iščekuje presudu.

Drugi uhapšeni treneri negiraju optužbe koje su iznete protiv njih.

Postavlja se pitanje šta su vlasti znale i kada.

Aleksis, čije je ime izmenjeno da bi mu bio zaštićen identitet, peo se na omladinskoj lestvici u Gabonu i na kraju je završio igrajući u Evropi.

On je za BBC rekao da je jedini razlog zašto može o tome otvoreno da govori taj što više nije u zemlji.

Da jeste, rekao je, život bi mu bio u opasnosti.

„U redu, uhapsili su Kapela, ali koliko dugo su znali i ništa nisu preduzeli po tom pitanju? Zaustavili su se na najnižem nivou. To ide sve do vrha, ali će oni učiniti sve što je u njihovoj moći da to zataškaju. Kapelo je žrtveni jarac. Treba da padaju glave s vrha."

Još jedan fudbaler, koga ćemo zvati Džulijen, rekao je za BBC da je i on bio zlostavljan od svoje 14. godine.

Igrao je za Gabonov nacionalni tim nekoliko godina i veruje da je broj pogođenih dečaka teško pojmiti.

„Ne znam koliko je trenera zlostavljalo dečake, ali ajde da načas pogledamo samo Kapela.

„On je najpoznatiji i to radi poslednjih 25 ili 30 godina. Svake godine je radio sa najmanje 50 dečaka, ako ne i više", kaže on.

„A sad pogledajmo koliko ih je još bilo deo te mreže. Govorimo o hiljadama dečaka."

Uprkos pozivima da šef Fegafuta Pjer-Alan Mungengui podnese ostavku, on je ostao na svom položaju i bio je reizabran u aprilu 2022. godine.

Alveš veruje da on trebalo da bude suspendovan: „Ozbiljnost navodnog zataškavanja trebalo je da pokrene automatsku suspenziju, privremenu suspenziju, pre novih izbora."

Kao rukovodilac Fegafuta, Mungengui može ili da se smatra nesposobnim zato što nije znao šta se dešava ili krivim za zataškavanje prijavljenog zlostavljanja, kaže on.

Tri nedelje nakon njegovog reizbora, Mungengui je uhapšen i optužen da „nije prijavio zločine pedofilije".

Za razliku od Kapela, Fifa njega nije suspendovala, i on je nastavio da vodi Fegafut iz zatvora.

Fifina politika o zaštiti dece navodi: „Suspendovanje člana osoblja sa njegovih dužnosti dok je u toku spoljna istraga treba da bude standardna praksa."

Bivši gabonski internacionalaca Remi Ebanega, koji je osnovao prvi profesionalni fudbalski sindikat u zemlji 2014. godine, je - kao i Ndong - jedan od svega nekolicine ličnosti u gabonskom fudbalu koji osećaju da mogu otvoreno da govore.

On lično nije bio zlostavljan, ali je rekao da ima nekoliko prijatelja koji jesu.

„Lokalni pravosudni sistem je zatvorio predsednika fudbalskog saveza, a Fifa ništa nije preduzela. Zašto i on nije bio suspendovan dok je istraga u toku, kao što su to uradili sa Kapelom?", kazao je on.

„Nastavio je da upravlja fudbalskim savezom dok je bio u zatvoru. Mislim da se to nikad nije dogodilo nigde drugde."

U maju 2022. godine, Fifa je formalno suspendovala Kapela, još dvojicu trenera i šefa fudbalske lige, ali nije sankcionisala Mungenguija.

U međuvremenu, Konfederacija afričkog fudbala (CAF) saopštila je da se Mungengui smatra nevinim dok se ne dokaže suprotno i pisao je tadašnjem gabonskom ministru sporta Frenku Nguemi u aprilu 2022. godine da uloži žalbu na njegov boravak u pritvoru.

Predsednik CAF-a Patris Mocepe je potom posetio šefa Fegafuta u zatvoru četiri meseca kasnije.

Posle skoro šest meseci u zatvoru, Mungengui je pušten na uslovnu slobodu.

Tri nedelje kasnije, na otvaranju Fifinog Svetskog prvenstva 2022. godine u Kataru, fotografisan je kako grli predsednika CAF-a.

BBC

Za Ebanegu, poziv šefa Fife Đanija Infantina u Katar izgledao je kao da je upravno telo svetskog fudbala zadovoljno Fegafutovim učinkom: „Da li to nazivate dobro obavljenim poslom? To što federacija nije preduzela ništa povodom seksualnog zlostavljanja?"

Pre tri meseca, Mungengui je reizabran na najviši položaj CAF-a kao član njegovog izvršnog odbora.

Prošle nedelje je fotografisan uz rukovodioce CAF-a u Kairu tokom najave za organizovanje Afričkog kupa nacija.

Skoro dve godine posle optužbi iznesenih u međunarodnim medijima, mnoge ličnosti na visokim položajima u Fegafutu i dalje su na položaju.

„Mislim da se sistem nastavio i da to i dalje može da se radi zato što se ništa nije promenilo", kaže Ebanega.

Među ljudima koji su za BBC govorili o navodnom zlostavljanju vlada istinski strah da su deca i dalje ugrožena.

„Ja sam uveren da se zlostavljanje i dalje odvija", kazao je Džulijen.

Izneli smo navode iz dokumentarca u produkciji BBC Afričko oko Fegafutu, Cafu i Fifi.

Sve strane su osudile zlostavljanje dece u bilo kom obliku na najoštriji mogući način.

Fegafut i Mungengui su negirali sve optužbe protiv njih i rekli su da su odgovarajuće mere preduzete čim su obelodanjene bilo kakve optužbe za seksualno zlostavljanje u gabonskom fudbalu.

Oni su rekli da ne priznaju bilo kakve kritike na račun istrage koju je pokrenuo etički odbor Fegafuta u decembru 2021. godine budući da je ona organizovana u skladu sa propisima federacije.

Fifa i Caf su negirali sve optužbe iznete na njihov račun i rekli da je Fifina istraga pokrenuta zvanično u maju 2022. godine i da je još uvek u toku.

Oba tela su istakla da su njihove istrage vođene u skladu sa zahtevima Fifinog Etičkog kodeksa, Suda za arbitražu u sportu, Evropskog suda za ljudska prava i Švajcarskog prava.

Caf je rekao da je Mocepe posetio Gabon primarno da bi istakao nultu toleranciju organizacije na seksualno zlostavljanje i da bi pružio podršku istražnim vlastima.

Još je dodao da je Mungengui bio gost na Svetskom prvenstvu kad ga je dočekao Mocepe i da u tom trenutku nisu postojale nikakve aktivne optužbe protiv njega.

Nguema, koji više nije ministar sporta posle prošlomesečnog državnog udara, kategorički je negirao da ga je bilo ko informisao o optužbama za seksualno zlostavljanje pre nego što su one izašle u javnost.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: