Drugi svjetski rat: Partijska knjižica kao dokaz - holandski princ Bernhard bio član Hitlerove stranke

Bernhard, njemački aristokrata, nekoliko puta je odbacivao tvrdnje da je bio član Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke, koju je predvodio Adolf Hitler

6337 pregleda 5 komentar(a)
Holandski dvor objavio je člansku kartu princa Bernharda, Foto: BBC
Holandski dvor objavio je člansku kartu princa Bernharda, Foto: BBC

Holandske vlasti potvrdile su autentičnost nacističke partijske knjižice pokojnog princa Bernharda, koju je čuvao od Drugog svetskog rata.

Bivši šef arhiva palate Flip Maršalkerverd kaže da je knjižicu pronašao dok je pregledao prinčeve stvari posle njegove smrti.

Bernhard, nemački aristokrata, nekoliko puta je odbacivao tvrdnje da je bio član Nacionalsocijalističke nemačke radničke stranke, koju je predvodio Adolf Hitler.

Međutim, istoričari mu uglavnom nisu verovali.

Džerard Alders, istraživač sa Holandskog instituta za ratne studije, rekao je 1996. godine da je pronašao kopiju partijske knjižice u arhivi jednog fakulteta u Americi.

„Princ Bernhard je do kraja života lagao o svojoj nacističkoj prošlosti", napisao je istraživač na društvenim mrežama.

Bernhard fon Lipe-Bisterfeld se oženio holandskom princezom Julijanom 1937, a sa holandskom kraljevskom porodicom otišao je u egzil 1940. godine.

Julijana je 1948. godine postala kraljica.

Tokom egzila u Londonu, sarađivao je sa BBC-jem 1943, zatim 1944. došao na čelo holandskog pokreta otpora, a kasnije čak i odlikovan kao ratni pilot Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije.

Za života se kleo da nikada nije bio član Hitlerove stranke.

„Mogu da se zakunem sa rukom na Bibliji - nikad nisam bio nacista", rekao je u intervjuu objavljenom posle njegove smrti 2004.

Ipak, priznao je da je, posle 1933. godine, sarađivao sa dve nacističke organizacije - službe bezbednosti Šturmabtajlung i zloglasnim SS-om, ali je tvrdio da se „na početku moralo malo učestvovati, na ovaj ili onaj način".

A ipak, čini se da je dobrovoljno bio član Hitlerove partije od 1933. do 1936, a partijsku knjižicu čuvao sve do smrti.

Istoričarka Anejet van der Zijl pronašla je prinčevu studentsku člansku kartu u jednom nemačkom arhivu, gde se navodi da se u partiju učlanio 27. aprila 1933. godine.

BBC

Maršalkerverd da je knjižicu našao dok je popisivao stvari posle prinčeve smrti 2004. godine.

On je za list NRC Handelsblad ispričao i da je našao pismo Lucijusa Kleja, američkog vojnog administratora u Nemačkoj, koji je 1949. pisao princu Bernhardu i rekao mu da se spremao da uništi knjižicu, ali da princ „zaslužuje da je sam uništi".

Novinar Jan Tromp, koji je nekoliko puta intervjuisao princa, kaže da otkriće partijske knjižice nije iznenađenje, ali će biti šok za učesnike holandskog pokreta otpora.

Tromp smatra da je prinčeva laž na kraju prerasla u samoobmanu.

„Za princa nije bilo drugog izbora osim da negira da je član neprijateljskog kluba, koji je uništio Holandiju i poslao ljude u koncentracione logore", rekao je za list De Volkskrant.

Nekoliko sati nakon što se slika partijske knjižice pojavila u holandskim medijima, kraljevska plata potvrdila je da njenu autentičnost.

Naveli su da kralj Vilem-Aleksander pridaje veliki značaj nezavisnom istraživanju i poznavanju prošlosti.

„[Kralj] je svestan uloge i položaja kuće Oranž-Nasau u istoriji zemlje", dodali su.

Nekoliko političkih partija i jevrejskih grupa pozvalo je premijera Marka Rutea da pokrene istragu.

Naomi Mestrum iz Izraelskog centra za informisanje i dokumentovanje, kaže da partijska knjižica predstavlja „još jednu crnu stranicu bolnom delu novije holandske istorije".

Rute podseća da su i prethodna istraživanja ubedljivo pokazala da je princ bio član Hitlerove partije.


Pogledajte video: Ova kuća pamti" istoriju


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: