Rusija pomaže Burkini Faso u izgradnji nuklearnog postrojenja

U Burkini Faso je tek nešto više od 20 odsto domaćinstava priključeno na struju, što je jedan od najmanjih procenata u svijetu. Novi sporazum sa Moskvom rezultat je dogovora vojnog lidera Burkine Faso, kapetana Ibrahima Traore i ruskog predsjednika Vladimira Putina u julu tokom samita Rusije i Afrike u Sankt Peterburgu

7345 pregleda 44 reakcija 2 komentar(a)
Foto: AFP
Foto: AFP

Vojni lideri Burkine Faso, države na zapadu Afrike, potpisali su sporazum sa Rusijom o izgradnji nuklearne elektrane kako bi se povećala proizvodnja struje.

Ovo se tumači kao još jedan potez približavanju Moskvi afričke zemlje u kojoj je pre tačno godinu izvršen vojni udar, kada je i uspostavljena nova vlast.

Hunta se od tada obraća Rusiji za ekonomsku i vojnu podršku.

U Burkini Faso je tek nešto više od 20 odsto domaćinstava priključeno na struju, što je jedan od najmanjih procenata u svetu.

Novi sporazum sa Moskvom rezultat je dogovora vojnog lidera Burkine Faso, kapetana Ibrahima Traore i ruskog predsednika Vladimira Putina u julu tokom samita Rusije i Afrike u Sankt Peterburgu.

Traore je zatražio je pomoć Putina u izgradnji nuklearne elektrane u Burkini Fasoi, ukazujući da bi se time zadovoljila domaća potreba za električnom energijom, ali i susednih država.

„Situacija sa električnom energijom je kritična, moramo, ako je moguće, da izgradimo nuklearnu elektranu u Burkini Faso kako bismo proizvodili struju.

„Pozicija nam je strateška, jer smo u srcu zapadne Afrike i imamo energetski deficit u podregiji", izjavio je on tada.

Sporazum je deo plana ove afričke države da do 2030. godine struje bude u 95 odsto urbanih područja i u polovini ruralnih sredina.

Burkina Faso većinu električne energije dobija iz biogoriva poput drvenog uglja i drveta, dok naftni proizvodi čine trećinu ukupne energije, podaci su Međunarodne agencije za energiju.

Prema američkoj razvojnoj agenciji (USAID), Burkina Faso je afrička država sa najviše energetskih troškova.

Južna Afrika je trenutno jedina država ovog kontinenta koja komercijalno proizvodi nuklearnu energiju, mada se sve više afričkih zemalja kreće u istom smeru.

Rusija pomaže Egiptu u izgradnji nuklearne elektrane po ceni od nešto više od 28 milijardi evra pošto su egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi i Putin potpisali sporazum 2017. godine.

Isti takav, Moskva je potpisala sa Nigerijom, ali projekat tek treba da počne.

I Kenija planira da izgradi prvu nuklearku do 2027, ali tek treba da odluči ko će joj biti međunarodni partner.

U septembru ove godine, Ruanda je objavila da će u izgradnji nuklearnog reaktora pomoći kanadsko-nemačka kompanija Dual fluid enerdži (Dual Fluid Energy).

Vlada ove države saopštila je da će reaktor, koji bi trebalo da se izgradi do 2028, biti od ključnog značaja za ispunjavanje energetskih potreba te centralnoafričke zemlje, ali i „otpornost" kao rezultat klimatskih promena.

Iako se pristup energiji povećao u subsaharskoj Africi poslednjih godina, on je i dalje nizak, više od polovine stanovništva regiona i dalje nema struju, navode iz Konferencije Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD).


Pogledajte i ovu priču


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: