SAD: Penzioner ukrao crvene cipele iz Čarobnjaka iz Oza, mislio da imaju prave rubine

Ovaj par cipela jedan je od ukupno četiri koliko ih je sačuvano iz filma snimljenog 1939.

14935 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Američki penzioner priznao je da je ukrao par rubin crvenih cipela koje je Džudi Garland nosila kao Doroti u filmu „Čarobnjak iz Oza".

Teri Džon Martin je mislio da su u pitanju pravi dragulji, dok mu preprodavac kradene robe nije rekao da su rubini napravljeni od stakla.

Advokat je rekao agenciji Asošijejted pres (AP) da je njegov 76-godišnji klijent sada „narušenog zdravlja i skoro na samrti".

Ovaj par cipela jedan je od ukupno četiri koliko ih je sačuvano iz filma snimljenog 1939.

Glavni lik, devojčica Doroti, kucne tri puta cipelama i izgovori: „Nigde nije kao kod kuće" kako bi se vratila iz Zemlje Oza u njen rodni Kanzas.

Ukrašene rubinskim šljokicama i mašnama od staklenih perli, cipele su bile među nekoliko pari obuće koje je Garland nosila na snimanju mjuzikla.

Tokom 2005. pozajmljene su Muzeju Džudi Garland, u gradu kom je živela u Grand Rapidsu u Minesoti.

Ustupio ih je kolekcionar holivudskih memorabilija Majkl Šo.

Martin, koji živi u obližnjem gradu Dilutu, uzeo je čekić sa muzejskog izlaza za hitne slučajeve i razbio pleksiglas, kako bi odneo predmet osiguran na oko milion dolara, verujući da su na njemu pravi rubini.

Otkako sam saznao da su na cipelama lažni dragulji, „nisam želeo ništa da imam sa njima", rekao je Martin federalnom sudiji u petak.

Punih 13 godina on nije dovođen u vezu sa ovom krađom, sve dok istražitelji FBI nisu dobili informaciju od čoveka tokom druge istrage da može da im pomogne da dođu cipela.

Federalni tužioci najavili su izricanje presude za maj, dodajući da je tržišna vrednost ovih cipela oko 3,5 miliona dolara.

Lokalni mediji objavili su snimke lopova koji je u zgradu federalnog suda u Dilutu u petak stigao u invalidskim kolicima, sa maskom, noseći i bocu sa kiseonikom.

Pre saslušanja, njegov branilac Dejn Dikri rekao je za AP da je Martin loše i da je sarađivao sa nadležnima.

„Mislim da se Tersi suočava sa sopstvenom smrti i da ljudi u takvim trenucima preskaču ljubaznosti i govore diretkno, bez ustezanja", rekao je.

Martin, koji je i 1988. osuđen zbog primanja ukradene robe, ostaje na slobodi do izricanja presude.

Preti mu 10 godina zatvora, rekao je advokat.


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: