Zašto još nije pokrenuta invazija izraelske vojske na Pojas Gaze

Bilo koja mogućnost da Izrael pokrene potpunu vojnu invaziju na Gazu, dok američki predsjednički avion sjedi parkiran na pisti u Tel Avivu, ne bi dobro izgledao ni za SAD ni za Izrael

9733 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Izrael danima nagoveštava da su njegove snage spremne da uđu u Gazu sa ciljem da eliminišu Hamas kao vojnu silu jednom za svagda, posle njegovog napada na južni Izrael 7. oktobra.

Pozvano je više od 300.000 rezervista u IDF (Izraelske odbrambene snage).

Farme, polja i kibuci na izraelskoj strani granice sa Gazom pretrpani su tenkovima, artiljerijskim sistemima i hiljadama teško naoružanih pripadnika pešadije u punoj ratnoj opremi.

Izraelske vazduhoplovne snage i mornarica gađaju svaku lokaciju za koju se sumnja da je sklonište i skladište oružja Hamasa i palestinskog Islamskog džihada u Gazi, ubijajući i ranjavajući pritom veliki broj civila, kao i mali broj Hamasovih komandanata.

Veliki broj žrtava u eksploziji u utorak u bolnici u centralnoj Gazi, za koju su okrivljene i koju negiraju obe strane, samo će dodati ulje na vatru u regionu.

Zašto onda Izrael nije otpočeo obećani upad u Gazu?

Postoji nekoliko faktora.

Faktor Bajden

Brzopleto isplanirana poseta predsednika Džozefa Bajdena Izraelu ove nedelje pokazuje koliko je Bela kuća zabrinuta da će se situacija pogoršati.

Vašington ima dve velike brige - eskalaciju humanitarne krize i rizik da se sukob proširi na čitav Bliski istok.

Američki predsednik već je jasno stavio do znanja protivljenje ponovnoj izraelskoj okupaciji Gaze, iz koje se povukao 2005. godine.

To bi, rekao je Bajden, bila „velika greška".

On je zvanično posetio Izrael da bi iskazao stratešku podršku najbližem američkom savezniku na Bliskom istoku i da bi saslušao izraelske planove za Gazu.

Nezvanično, vrlo je verovatno da je tražio uzdržanost od vlade tvrde struje Benjamina Netanjahua.

SAD bi volele da znaju kako Izrael, ako uđe u Gazu, planira da izađe i kada.

Bilo koja mogućnost da Izrael pokrene potpunu vojnu invaziju na Gazu, dok američki predsednički avion sedi parkiran na pisti u Tel Avivu, ne bi dobro izgledao ni za SAD ni za Izrael.

U poseti nad kojom se nadvila senka smrtonosne eksplozije u bolnici Al Ahli Arab u Gazi, predsednik Bajden je javno podržao izraelsku verziju događaja, da je eksploziju izazvala palestinska raketa koja se pokvarila u letu.

Palestinski zvaničnici tvrde da je bolnica gađana u izraelskom vazdušnom napadu.

BBC radi na tome da nezavisno potvrdi broj poginulih, za koji se strahuje da bi mogao da se broji stotinama, baš kao i uzrok eksplozije.

Reuters

Faktor Iran

U poslednjih nekoliko dana, Iran je uputio oštra upozorenja da napad Izraela na Gazu ne sme proći bez odgovora.

Šta to tačno znači u praksi?

Iran finansira, obučava, naoružava i do izvesne mere kontroliše veliki broj šiitskih formacija na Bliskom istoku.

Daleko najmoćnija od svih njih je Hezbolah u Libanu, koji se nalazi iznad izraelske severne granice.

Ove dve zemlje već su vodile razoran i nezavršen rat 2006. godine, u kom su izraelske moderne ratne tenkove onesposobljavale skrivene mine i dobro planirane zasede.

Od tada, Hezbolah se dodatno naoružao uz pomoć Irana i sada se veruje da ima skoro 150.000 raketa i projektila, od kojih su mnogi dugog dometa i precizno navođeni.

Postoji neizgovorena pretnja da ako Izrael izvrši invaziju na Gazu, onda bi Hezbolah mogao da otvori novi front na izraelskoj severnoj granici, prisilivši ga da vodi rat na dva fronta.

Nije ni u kom slučaju izvesno da Hezbolah u ovom trenutku želi taj rat, naročito sa dva američka nosača aviona ukotvljena uz obalu istočnog Mediterana i spremnih da priskoče Izraelu u pomoć.

To će donekle umiriti Izrael, jer bilo kakav napad Hezbolaha može potencijalno da izazove razornu odmazdu američkih pomorsko-vazduhoplovnih snaga.

Ovde vredi, međutim, napomenuti da su na početku izraelskog rata sa Hezbolahom 2006. godine militanti uspeli da pogode izraelski ratni brod na moru jednim od sofisticiranih projektila protiv brodova.

Humanitarni faktor

Viđenje izraelske vlade kako izgleda humanitarna kriza drugačije je od ostatka sveta kad je u pitanju iskorenjivanje Hamasa u Gazi.

Dok broj poginulih palestinskih civila raste kao posledica nemilosrdnih izraelskih vazdušnih napada, veći deo saosećanja sveta za Izrael posle napada Hamasa od 7. oktobra zamenili su sve glasniji apeli da se zaustave vazdušni napadi i zaštite obični stanovnici Gaze.

Ako i kada izraelske kopnene snage uđu u Gazu u punom sastavu, onda će broj poginulih samo dodatno rasti.

Ginuće i izraelski vojnici, iz zasede, od snajpera ili u zamkama - a veći deo borbi čak bi mogao da se vodi ispod zemlje, u kilometrima dugim tunelima.

Ali je vrlo verovatno, još jednom, da će civilna populacija biti ta koja će snositi najveći teret žrtava.


„Zovu je zatvor na otvorenom": Kakav je život u Gazi?


Ogroman obaveštajni propust

Izraelska obaveštajna služba je imala loš mesec.

Šin Bet, unutrašnja služba bezbednosti, okrivljena je za propust da predvidi Hamasov prvobitni smrtonosni napad.

Ona bi trebalo da ima mrežu doušnika i špijuna u Gazi, prateći komandante Hamasa i palestinskog Islamskog džihada.

A opet ono što se desilo tog stravičnog subotnjeg jutra u južnom Izraelu svodi se na najgori obaveštajni propust u istoriji ove zemlje još od Jomkipurskog rata iz 1973. godine.

Izraelska obaveštajna služba u poslednjih deset dana očajnički želi da se iskupi za tu grešku, pomažući Izraelskim odbrambenim snagama da identifikuju imena i lokacije talaca, kao i da saznaju gde se kriju Hamasovi komandanti.

Moguće je da su oni tražili više vremena da sakupe više informacija tako da ako i kada kopnene trupe uđu, mogu da se upute direktno na konkretne lokacije, umesto da lutaju okolo po ruševinama severne Gaze izložene stalnim napadima, usred sve veće osude većeg dela sveta.

Oni elementi Hamasa i palestinskog Islamskog džihada koji su još operativni nakon svedene izraelske kampanje bombardovanja sigurno su isplanirali zasede i zamke za nadolazeće izraelske trupe.

One će biti posebno opasne u podzemnim tunelima.

Izraelska obaveštajna služba će želeti da otkrije te lokacije i upozori Izraelske odbrambene snage u skladu s tim.


Pogledajte video: BBC ekipa u podzemnim tunelima Hamasa ispod Gaze


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: