Instagram se izvinio za dodavanje riječi "terorista" u opis profila nekih palestinskih korisnika

Platforma se takođe suočila sa optužbama za suzbijanje sadržaja koji izražava podršku Palestincima u sukobu Izrael-Gaza

4642 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kompanija Meta se izvinila za dodavanje reči „terorista" u opis profila nekih korisnika Instagrama koji se izjašnjavaju kao Palestinci.

Iz kompanije je rečeno da je rešen problem „koji je nakratko prouzrokovao neprikladne prevode sa arapskog".

„Iskreno se izvinjavamo što se ovo dogodilo", rečeno je za BBC.

Platforma se takođe suočila sa optužbama za suzbijanje sadržaja koji izražava podršku Palestincima u sukobu Izrael-Gaza.

Neki korisnici kažu da su „zabranjeni" na Instagramu zbog propalestinskih objava.

To znači da platforma interveniše kako bi osigurala da se objave ne prikazuju nalozima drugih ljudi.

Korisnici tvrde da su 24-časovne objave na storijima (jednodnevni video snimci korisnika) koji se odnose na sukob imali manje pregleda od drugih i da se njihovi nalozi ne mogu lako pronaći u pretrazi.

Tehnološki gigant je priznao da je greška uticala na storije, ali su dodali da nema nikakve veze sa temom objava.

Zabuna u opisu profila

Izvinjenje je usledilo posle objava na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru, i TikToku korisnika Instagrama @khanman1996, kojima je skrenuta pažnja na grešku u prevodu.

Korisnik je u opisu vlastitog profila napisao da je Palestinac, dodavši palestinsku zastavu i reč alhamdulillah što u prevodu sa arapskog znači „hvala Bogu".

Međutim, kada su kliknuli na opciju „vidi prevod", korisnicima bi se prikazao prevod: „Hvala Bogu, palestinski teroristi se bore za slobodu".

Nalog pod imenom @khanman1996 je u vlastitim objavama rekao da on sam nije Palestinac, ali da je testirao grešku pošto mu je na ovaj problem ukazao neimenovani palestinski prijatelj.

On je u video snimku objavljenom pošto je Instagram otklonio problem rekao da je greška potrajala najmanje tri sata, dodajući da je „za njega lično suludo da se uopšte pojavila".

Optužbe za 'shadow-banning'

Ovaj termin se koristi kada onlajn servisi ograničavaju doseg ili vidljivost naloga ili njegovog sadržaja drugim korisnicima, obično ako su u suprotnosti sa njihovim smernicama.

Instagram je krajem 2022. objavio alat za transparentnost što korisnicima omogućava da vide da li su na njihovim nalozima postavljena ograničenja koja sprečavaju da se njihove objave prikazuju drugim korisnicima.

Bela Hadid je tvrdila da je zabranjena na Instagramu pošto je prošle godine kačila objave o sukobu Izrael-Gaza.

Nedavno je pakistanska spisateljica Fatima Buto istakla u objavi na Instagramu da je zabranjena zbog propalestinskih objava, dok su joj pratioci rekli da ne mogu da vide ili pronađu njene storije.

U izjavi objavljenoj na društvenoj mreži Iks u nedelju, Endi Stoun, direktor komunikacije kompanije Meta, rekao je da je platforma identifikovala grešku koja „značajno" smanjuje domet storija.

„Ova greška je podjednako uticala na naloge širom sveta i nije imala nikakve veze sa temom sadržaja - i ispravili smo je što je pre moguće", rekao je on.

Nije prvi put

Prethodne optužbe da Meta potiskuje propalestinski sadržaj su dobro dokumentovane.

U maju 2021, dobrotvorna organizacija Hjuman rajts voč optužila je Instagram za uklanjanje video zapisa, slika i komentara o krizi.

Kompanija je u odgovoru navela da su objave uklonjene jer sadrže „simbole ili govor mržnje" i da je promenila algoritam, ali je to navelo Metu da poruči nezavisnu reviziju vlastitog moderiranja sadržaja izraelsko-palestinskog sukoba 2021.

Izveštaj konsultantske kuće Business for Social Responsibility (BSR) o proceni ljudskih prava objavljen je u septembru 2022.

Zaključeno je: „Izgleda da su Metine akcije imale negativan uticaj na ljudska prava, na prava palestinskih korisnika po pitanju slobode izražavanja, slobode okupljanja, političko učešće i nediskriminaciju, a samim tim i na sposobnost Palestinaca da dele informacije i uvide o njihovim iskustvima."

BSR je saopštio da nije identifikovao nikakvu namernu rasnu ili političku pristrasnost u kompaniji Meta, ali je preporučio da kompanija ponudi detaljnija objašnjenja korisnicima kojima su uklonjene objave ili nalozi, te da poboljša jezičke veštine osoblja na hebrejskom i arapskom dijalektu.

Evropska komisija je u četvrtak poslala Meti i TikToku zvanične zahteve za više informacija o njihovim merama za ograničavanje širenja dezinformacija i nelegalnog sadržaja posle Hamasovih napada.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: