Upoznavanje u 21. vijeku: Pomoć porodice i prijatelja u potrazi za partnerom na Tinderu

Opcija mečmejker pruža šansu drugim korisnicima da pristupe vašem nalogu na 24 sata, kako bi mogli da iznesu preporuke

7979 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Getty Images
Ilustracija, Foto: Getty Images

Često se smatra da nam je potrebno odobrenje prijatelja i porodice kada upoznamo novog ljubavnog partnera.

Aplikacija za upoznavanje Tinder je otišla korak dalje i omogućiće prijateljima i članovima porodice da korisnicima preporučuju moguće partnere.

Opcija mečmejker pruža šansu drugim korisnicima da pristupe vašem nalogu na 24 sata, kako bi mogli da iznesu preporuke.

Iz Tindera kažu da će to učiniti upoznavanje „timskim sportom", ali jedan stručnjak ukazuje da bi moglo da dođe do narušavanja privatnosti.

Nije neobično da korisnici sa prijateljima pričaju o potencijalnim partnerima i prevlačenju ekrana udesno (kako se obeležava spoj na Tinderu), čak i da nekom daju telefon kako bi umesto njih to činio.

Nova funkcija na toj platformi koristiće se za slanje grupe odabranih naloga ljudima koje bira korisnik, a oni će moći da ih pogledaju i daju sopstveno mišljenje.

Prijatelji i članovi porodice korisnika neće moći da prihvate ili odbiju te naloge, ali će moći da daju preporuke.

Ta opcija će isprva biti omogućena u 15 zemalja, među kojima su Amerika, Australija i Velika Britanija, a posle nekoliko meseci postaće dostupna širom sveta.

Sara Luis Rajan, stručnjakinja za tehnologije za upoznavanje, kaže da ima rezervisan stav o novoj funkciji zbog činjenice da će se nalozi digitalno deliti sa drugim ljudima.

Najviše 15 drugih korisnika će moći da mu pristupi bez potrebe da unose šifru.

„Jedan od glavnih razloga zbog kojih moji klijenti dolaze je poverljivost.

„Ako koristite aplikacije za upoznavanje, želite da ostavite digitalni otisak, ali drugim signalima koji će stići do naloga koji ste odabrali.

„Tako da ideja da (do 15) ljudi, koje ne znate i možda im ni lica niste videli, gledaju vaš nalog... Ne znam kako bih se osećala", objašnjava ona.

Rajan ipak dodaje da je Tinder dosad bio uspešan u zaštiti korisničkih podataka.

„Možete kroz podešavanja izabrati da se vaš nalog ne prikazuje u odeljku mečmejker iskustvo, prekinuti sve aktivne sesije mečmejkera ili pozvati prijatelje da budu vaši mečmejkeri", kažu iz Tindera za BBC.

Ova kompanija je 2016. godine saopštila da će preispitati politiku zaštite podataka posle optužbi da prikuplja podatke korisnika bez izričitog pristanka.

U februaru ove godine uveden je „inkognito režim" samo za pretplatnike, koji omogućava da vaš nalog bude vidljiv samo profilima koje ste prethodno odabrali kao poželjne.

Rajan ističe da je provodadžisanje za prijatelje i članove porodice rasprostranjeno u mnogim zajednicama, a ona je radila sa klijentima iz jevrejskih i sikskih zajednica tokom karijere.

„Pomoć drugima na putu pronalaska ljubavi nije novost", kaže.

Drugi ljudi možda mogu objektivnije da sagledaju potencijalne partnere, iako previše tuđih mišljenja može „da pomuti rasuđivanje", dodaje.

Aplikacija za upoznavanje Hindž je uvela sličnu novinu 2017. godine, ali je ona sada ugašena. Hindž je od 2019. u potpunom vlasništvu kompanije koja vodi Tinder.

Bambl, konkurentska aplikacija Tinderu, sadrži opciju koja omogućava da se pojedinačni nalozi dele sa prijateljima i van te platforme.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: