Bajden: Ako Kina napadne Filipine, SAD će ih braniti

"Biću jasan, vrlo jasan, američka posvećenost odbrani Filipina je čvrsta. Naš odbrambeni sporazum je čvrst"

7042 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Sudar kineskog i filipinskog broda u Južnom kineskom moru, Foto: Reuters
Sudar kineskog i filipinskog broda u Južnom kineskom moru, Foto: Reuters

Džozef Bajden, američki predsednik, upozorio je Kinu da će SAD braniti Filipine ako dođe do bilo kakvog napada u spornom Južnom kineskom moru.

Njegova poruka usledila je nekoliko dana posle dva sudara filipinskih i kineskih brodova u vodama oko kojih se vodi dugogodišnji spor. Bajden je ponovio „čvrstu" posvećenost Amerike u odbrani Filipina.Manila je osporila kineska prava na vode, presecajući plutajuće barijere i pozivajući medije da zabeleže ono što naziva opasnim potezima Pekinga na moru.

Izjava o Južnom kineskom moru najoštrija je poruka američkog predsednika od kada su poslednjih meseci porasle napetosti između Filipina i Kine porasle.

„Biću jasan, vrlo jasan, američka posvećenost odbrani Filipina je čvrsta. Naš odbrambeni sporazum je čvrst", rekao je Bajden.

Sporazum o međusobnoj odbrani, potpisan 1951. godine, obavezuje SAD i njenu bivšu koloniju Filipine, da brane jedna drugu u slučaju oružanog napada.

„Svaki napad na filipinske avione, brodove ili oružane snage u skladu sa Ugovorom o međusobnoj odbrani sa Filipinima obavezuje nas da reagujemo", rekao je Bajden u obraćanju u Beloj kući, u sredu 25. oktobra, u društvu Entonija Albanezea, australijskog premijera.

Filipini su 22. oktobra saopštili da su kineski „opasni manevri" izazvali sudar broda kineske obalske straže i filipinskog čamca za snabdevanje u delu koji pripada ekskluzivnoj ekonomskoj zoni (EEZ) Filipina.

Snimak sudara pogledajte ovde.

Manila kaže i da je u odvojenom incidentu čamac kineskih snaga „naleteo" na brod filipinske obalske straže.

Filipinski čamci su se kretali ka oštećenom ratnom brodu mornarice koji je Manila zaustavila kod Drugog Tomasovog plićaka.

Gilberto Teodoro Mlađi, filipinski ministar odbrane, izjavio je da su kineski brodovi „namerno udarili" u filipinska plovila, optužujući Kinu da „izvrće priču u sopstvenu korist".

Bajden je ove tvrdnje ponovio, dodavši da su kineski brodovi „postupili opasno i nezakonito".

Reuters

Filipini su važan strateški partner SAD jer se graniče sa dve potencijalne žarišne tačke u Pacifiku: Južnim kineskim morem i Tajvanom.

Dolaskom Ferdinanda Markosa Mlađeg na mesto predsednika u junu 2022, Filipini su oživeli savez sa Amerikom, agresivnije osporavajući kineske poteze u Južnom kineskom moru.

Markosova spoljna politika suprotna je prokineskom kursu koji je vodio njegov prethodnik Rodrigo Duarte, često kritikovan da se nije dovoljno suprotstavio pekinškoj agresiji u spornim vodama.

Duarte je odbio da se pozove na pravnu pobedu Manile protiv Kine pred međunarodnim tribunalom, u kojoj je navedeno da su ogromne pretenzije Pekinga na skoro celo Južno kinesko more neosnovane.


Pogledajte i ovu priču


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: